• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par videi draudzīgu patēriņu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2004., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97673

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 9.decembrī

Vēl šajā numurā

09.12.2004., Nr. 196

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par videi draudzīgu patēriņu

Lai palīdzētu izprast problēmas, kas saistītas ar videi potenciāli bīstamu preču lietojumu, sabiedriskā organizācija “Zaļā brīvība” rīko informatīvu kampaņu. Tās mērķis ir novērst izglītības trūkumu attieksmē pret ekoloģisko vidi un lietot sadzīves ķīmiju tā, lai tā nekaitētu apkārtnei un cilvēkiem.

Kampaņu rīko vides aizsardzības organizācija “Zaļā brīvība”, kuras mērķis ir patērētāju izglītošana vides un ekonomikas jautājumos. Šā gada 1.decembrī sāktā informatīvā kampaņa tiek veikta sadarbībā ar vides reklāmas uzņēmumu “Clear Channel”.
Pasākuma rīkotāju darbības pamatā ir atzinums, ka daudzas no sadzīvē lietotajām ķīmiskajām vielām ir nepietiekami izpētītas un to ietekme uz apkārtējo vidi pagaidām nav prognozējama. Ir aizdomas, ka daudzas no šīm vielām var radīt ķīmisko piesārņojumu un cilvēkiem izraisīt veselības problēmas. Īpaša uzmanība tiek pievērsta mazgāšanas līdzekļu izmantošanai. Akcijas rīkotāji skaidro, ka ķīmisko vielu ietekme uz ekoloģiju un cilvēku veselība nav šķirami jautājumi – ar barības ķēdes starpniecību toksiskās vielas nokļūst cilvēku organismā un nereti izraisa dažādas saslimšanas.
“Zaļās brīvības” izpilddirektors Jānis Brizga norāda – sadzīves ķīmijas izmantošanas ekoloģiskajiem aspektiem uzmanība tiek pievērsta arī Eiropas Savienībā, kuras likumdevēji izstrādā direktīvu par ķīmisko vielu aprites noteikumiem. Drīzumā tā attieksies arī uz Latviju, tāpēc vides drošībai veltītais pasākumu komplekss atspoguļo Eiropas kopējās tendences.
Ar sadarbības partneru atbalstu organizācijai “Zaļā brīvība” izdevies iegūt tiesības lielākajās Latvijas pilsētās izvietot sociālās vides reklāmas sabiedrības izglītošanai. Šomēnes sākusies akcijas pirmā daļa, kas veltīta sadzīves ķīmijas jautājumiem un informē patērētājus par veselībai bīstamajām vielām ikdienā lietotajās precēs, kā arī par ieteicamajiem šo preču lietošanas apjomiem. Rīgā jau redzami plakāti, kuri patērētājus aicina apzināties ķīmisko vielu iespaidu uz vidi un cilvēku veselību. Tuvākajā laikā šādi plakāti parādīsies arī Liepājā, Daugavpilī un Jūrmalā.
Tiek piedāvāta arī informācija par mazāk kaitīgām precēm. “Zaļā brīvība” veikusi ķīmiskā sastāva analīzi Latvijā nopērkamo veļas un trauku mazgāšanas līdzekļiem un izveidojusi sarakstu ar ieteicamajām precēm. Vides aizsardzības organizācijas arī aicina pievērst uzmanību preču marķējumam, kas raksturo ražojuma iespaidu uz vidi. Drīzumā videi draudzīgu izstrādājumu marķējumi Latvijā gūs plašu izplatību, kā tas šobrīd vērojams Skandināvijas valstīs.
Akcijas rīkotāji nolēmuši tuvākajā laikā turpināt patērētāju izglītošanu. Plānots informatīvajos pasākumos paplašināt aplūkojamo sadzīves ķīmijas grupu, apkopojot ziņas ne vien par mazgāšanas līdzekļiem, bet arī par citiem izstrādājumiem. Nākamā gada vasarā iecerēts sabiedrību informēt par rezultātiem, kas iegūti, noskaidrojot preču iepakojuma ietekmi uz apkārtējo vidi.

Jānis Ozols

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!