• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cenu kāpums Latvijā apsteidz kaimiņvalstis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2004., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97669

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dinaburgas cietoksnis laika griežos

Vēl šajā numurā

09.12.2004., Nr. 196

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cenu kāpums Latvijā apsteidz kaimiņvalstis

Pārtikas preču cenu kāpums, ko galvenokārt izraisīja dārzeņu, augļu, kartupeļu, piena, piena produktu un siera padārdzināšanās, aizvadītajā mēnesī visvairāk ietekmējis patēriņa cenu kāpumu.

Patēriņa cenas novembrī salīdzinājumā ar oktobri kāpušas par 0,5 procentiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Precēm cenas pieaugušas par 0,6 procentiem, bet pakalpojumiem – par 0,2 procentiem.
Savukārt salīdzinājumā ar situāciju pirms gada inflācija ir 7,2 procenti, tai skaitā precēm – 7,5 procenti, bet pakalpojumiem – 6,2 procenti. Gada patēriņa cenu kāpums saglabājies tāds pats kā oktobrī.
Cenu kāpuma ziņā esam apsteiguši kaimiņvalstis. Igaunijā patēriņa cenas novembrī salīdzinājumā ar oktobri kāpušas par 0,4 procentiem, bet salīdzinājumā ar pērnā gada novembri – par 4,7 procentiem. Lietuvā cenas aizvadītajā mēnesī kāpušas par 0,3 procentiem, gada kāpums – 3 procenti.
Novembrī dārgāka kļuvusi pārtika. Patēriņa cenu vidējo līmeni aizvadītajā mēnesī ietekmēja arī citu preču cenu kāpums. Proti, salīdzinoši ilgāk nekā parasti citos gados bija novērojams cenu kāpums sezonas apģērbiem un apaviem, skaidro CSP Cenu statistikas departamenta Patēriņu cenu indeksa daļa. Kāpušas arī degvielas, īpaši dīzeļdegvielas, cenas. Dārgāki kļuvuši medikamenti. Eiras kursa pieaugums sadārdzināja transporta līdzekļu iegādi.
Kāpušas cenas atsevišķiem pakalpojumiem, piemēram, maksa par autovadītāju kursiem, bērnudārzu, valodu kursiem. Vairāk jāmaksā par transporta, friziera un zobārsta pakalpojumiem.
Cenu kritumu alkoholiskajiem dzērieniem, sadzīves tehnikai, individuālās aprūpes precēm un atsevišķām pārtikas precēm galvenokārt izraisīja atlaides.
Savukārt gada laikā visstraujāk – par 14,1 procentu – pieaugušas veselības pakalpojumu cenas, transporta pakalpojumu cenas – par 11,5 procentiem, viesnīcu, kafejnīcu un restorānu pakalpojumu cenas – par 10 procentiem. Pārtika gada laikā sadārdzinājusies par 9,4 procentiem, bet izglītības pakalpojumi – par 8,6 procentiem.
Mājokļa uzturēšanas pakalpojumu, ūdens, elektroenerģijas un gāzes cenas gada laikā augušas par 5,9 procentiem, alkoholisko dzērienu un tabakas cenas – par 5,5 procentiem, atpūtas un kultūras pasākumu cenas – par 4 procentiem, apģērbu un apavu cenas – par 2,3 procentiem, bet mājokļa iekārtu un mājturības preču cenas – par 1,8 procentiem.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Uzziņai:

Cenu kāpums aizvadītajos mēnešos:

oktobrī salīdzinājumā ar septembri

0,4%

septembrī

0,4%

augustā

0,1%

jūlijā

0,2%

jūnijā

0,6%

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!