• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsdienīgas akustiskās koncertzāles un Laikmetīgās mākslas muzeja novietnēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2004., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97478

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņu kapitula paziņojums

Par Ordeņu kapitula lēmumu

Vēl šajā numurā

06.12.2004., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsdienīgas akustiskās koncertzāles un Laikmetīgās mākslas muzeja novietnēm

1.decembrī notika Kultūras ministrijas un Rīgas domes Koordinācijas komisijas sēde par akustiskās koncertzāles un laikmetīgās mākslas muzeja projektiem. Tajā pieņemts lēmums par abu objektu novietni Rīgas pilsētā. Par akustiskās koncertzāles būvniecības vietu izvēlēts Krišjāņa Valdemāra dambis (AB dambis), bet par Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecības vietu – Andrejsala.
AB dambis par piemērotāko mūsdienīgas akustiskās koncertzāles pilsētbūvniecisko novietni tika atzīts, jo tādējādi kļūtu par galvaspilsētu raksturojošu zīmi, kas būtu labi redzama un pieejama gan rīdziniekiem, gan Rīgas viesiem.
Par Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecības vietu komisija izvēlējās TEC ēku Andrejsalā, kas ir vietējas nozīmes kultūras piemineklis. Andrejsala tika atzīta par piemērotāko muzeja novietni, jo Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecība šeit ne tikai nozīmētu “enkuru” teritorijas attīstībai, bet arī sniegtu iespēju piesaistīt nozīmīgus Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus objekta būvniecībai, tādējādi noņemot nozīmīgu finanšu slogu no valsts un pašvaldības pleciem.
“Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu pagājušajā nedēļā, uzstājoties Eiropas kultūrpolitikas konferencē Berlīnē, uzsvēra – Eiropas vērtību hierarhijā kultūras vērtības ierindojas augstāk par ekonomiskajām vērtībām,” komisijas sēdē teica kultūras ministre Helēna Demakova. “Gaidāms, ka vistuvākajā nākotnē – no 2007.gada – kultūras mantojuma saglabāšanai kultūrtūrisma vajadzībām būs pieejams lielāks ES finansējums. Tā kā TEC ēka Andrejsalā ir lielisks kultūras piemineklis, šī būtu piemērota iespēja izmantot ES finanšu iespējas,” sacīja ministre.
“Skiču konkursā, kas drīz tiks izsludināts, tiks piesaistīti gan izcili Latvijas, gan starptautiski arhitekti, kas šo vēsturisko celtni – industriālā mantojuma pērli – papildinās ar modernās arhitektūras elementiem,” uzsvēra H.Demakova.
Kultūras ministrijas un Rīgas domes Koordinācijas komisija nolēma uzdot Rīgas domes un Kultūras ministrijas amatpersonām saskaņoti veikt nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu kompetento institūciju (Rīgas dome, Ministru kabinets, Rīgas brīvostas valde) lēmuma pieņemšanu par izvēlēto apbūves platību rezervēšanu abiem projektiem.
Rīgas domes un Kultūras ministrijas amatpersonas saskaņoti veiks nepieciešamās darbības, lai precizētu Rīgas brīvostas robežas, izslēdzot no Rīgas brīvostas teritorijas AB dambja teritoriju. Rīgas domes priekšsēdētājs informēs Rīgas brīvostas valdi par komisijas pieņemto lēmumu un sekmēs komisijas sēdē lemtā īstenošanu.
Saskaņā ar Kultūras ministrijas un Rīgas domes Koordinācijas komisijas lēmumu par akustiskās koncertzāles un laikmetīgās mākslas muzeja projektiem Rīgas domes un Kultūras ministrijas amatpersonas sagatavos un iesniegs Ministru kabinetā un Rīgas domē līguma projektu par sadarbību akustiskās koncertzāles projekta īstenošanā.
Rīgas domes Attīstības departamentam uzdots ņemt vērā komisijas lēmumu, izstrādājot turpmāko pilsētas teritorijas plānošanas dokumentāciju (attīstības plānu, detaļplānojumu u.c.).
40 dienu laikā pēc lēmuma par projektējamo ēku pilsētbūvniecisko novietojumu pieņemšanas tiks izsludināts atklāts skiču konkurss, un tajā tiks aicinātas piedalīties gan Latvijas, gan starptautiskas arhitektu komandas. Konkursa žūrija pēc vienlīdzīgiem kritērijiem izvērtēs visus skiču projekta konkursā iesūtītos darbus.
Koordinācijas komisijas priekšsēdētāja ir kultūras ministre Helēna Demakova, priekšsēdētājas vietnieks – Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs. Komisijas sastāvā ir Kultūras ministrijas valsts sekretārs Daniels Pavļuts, Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams, Rīgas domes Kultūras pārvaldes priekšniece Diāna Čivle, Saeimas deputāts, koncertzāles darba grupas priekšsēdētājs Raimonds Pauls un Valsts kultūrkapitāla fonda direktors, Laikmetīgās mākslas muzeja darba grupas priekšsēdētājs Edgars Vērpe.
No 28. līdz 30.oktobrim Rīgā notika starptautisks arhitektu seminārs, kurā tika spriests par piemērotāko mūsdienīgas akustiskās koncertzāles un Laikmetīgās mākslas muzeja ēku pilsētbūvniecisko novietojumu. Semināra mērķis bija dažādu valstu arhitektu un pilsētplānotāju, Latvijas Arhitektu savienības pārstāvju, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta un Kultūras ministrijas darba grupas pārstāvju pieredzes apmaiņā, lekciju un diskusiju formā rast atbildes uz pilsētbūvnieciskās situācijas jautājumiem un nostādnēm.
Kā atbilstošākās šo objektu novietnes bija ieteiktas piecas teritorijas Rīgas pilsētā – AB dambis, Krāmu tirgus teritorija starp Turgeņeva, Maskavas, Gaiziņa un Prāgas ielu, Andrejsala, Grāpju pussala un Uzvaras parka rajona teritorija starp A.Grīna bulvāri, Bāriņu un Slokas ielu.
Seminārā bija uzaicināti piedalīties 11 Latvijas un ārvalstu arhitektu biroji, kas deva savu vērtējumu atbilstošākai novietnei mūsdienīgas akustiskās koncertzāles un Laikmetīgās mākslas muzeja ēku būvniecībai Rīgā.
Jau šā gada 15.jūnijā Kultūras ministrija un Rīgas dome parakstīja nodomu protokolu par jaunas koncertzāles un Laikmetīgās mākslas muzeja ēkas projektu īstenošanu pilsētā. Jūlijā tika izveidota darba grupa, kas izstrādā mūsdienīgas akustiskās koncertzāles projektēšanas programmu. Darba grupu vada komponists Raimonds Pauls.
Šā gada 7.septembrī Ministru kabinets akceptēja Kultūras ministrijas sagatavoto rīkojuma projektu par jaunas koncertzāles celtniecību, piešķirot tai septiņus miljonus latu.

Gunda Ignatāne, kultūras ministres preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!