• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ievīstīties baltā palagā vai - likt lietā atstarotāju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2004., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97348

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kur rast bērniem bērnudārzus

Vēl šajā numurā

03.12.2004., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ievīstīties baltā palagā vai – likt lietā atstarotāju

Latvijā pieaug ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo gājēju skaits

ZEBRA.PNG (130972 bytes)
Autobraucēji jau ilgāku laiku ir zem plašsaziņas līdzekļu un tiesībsargājošo iestāžu lupas, taču gājēju uzvedība un (ne)rūpes par savu drošību līdz šim maz vētītas. Šomēnes sāksies sociālā kampaņa “Gājējs. Bojāgājējs”, kura iecerēta, lai mainītu gājēju attieksmi
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Gājējiem liegts ārpus gājēju pārejas šķērsot ceļus ar divām un vairāk braukšanas joslām vairākos virzienos, pirms brauktuves šķērsošanas pa neregulējamu gājēju pāreju tiem jāpārliecinās par drošību, arī apdzīvotās vietās, pārvietojoties pa brauktuvi, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, jālieto gaismas atstarotājs vai lukturītis. Šīs ir dažas no jaunajām prasībām gājējiem, ko kopš vasaras nosaka Ceļu satiksmes noteikumi (publicēti “LV” 01.07.2004.). Jaunievedumi domāti pašu gājēju drošības labad. Taču ne šie, ne citi mudinājumi rūpēties par savu drošību joprojām nerod pietiekami daudz dzirdīgu ausu. Arī autovadītāju attieksme pret gājējiem kā satiksmes dalībniekiem vēl tālu no vēlamā.
Kopš deviņdesmito gadu vidus ceļu satiksmes negadījumos kopējais bojāgājušo skaits samazinās, lai gan, protams, tas joprojām ir traģisks. Savukārt tieši bojāgājušo un cietušo gājēju skaits arvien pieaug. Statistika daiļrunīgi raksturo – 1995.gadā cietuši 1511 gājēji, pērn –1897. Savukārt šā gada vienpadsmit mēnešos cietuši 1428 gājēji, bet gājis bojā jau 161.
Tumšajā periodā daudzu nelaimju iemesls ir tas, ka autovadītāji nevar pamanīt cilvēku uz ceļa. Ja daļai bērnu, pateicoties dažādām ikgada akcijām, mēdz būt atstarotāji, vairums pieaugušo tos klaji ignorē.
Speciālisti visā pasaulē uzsver, ka atstarotājs nav ne rotaļlieta, ne suvenīrs, bet gan priekšmets, kas var palīdzēt izglābt gājēja dzīvību un novērst ceļu satiksmes negadījumu. Atstarotājs gājēja apģērbā ir kā atgādinājums, zīme autovadītājiem, ka viņi satiksmē nav vienīgie dalībnieki.
Vairāk nekā puse no visiem ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušajiem reģistrēti krēslā vai tumsā. Atstarotāji ir visefektīvākais veids, kā padarīt atrašanos uz ielas pustumsā un tumsā drošāku, taču sabiedrība tos nav pieņēmusi par normu.
Pēc speciālistu aplēsēm, ja uz gājēja apģērba ir atstarojošs materiāls, līdz pat astoņām reizēm ir mazināta iespēja, ka šim cilvēkam varētu uzbraukt transportlīdzeklis. Turklāt izpētīts, ka visefektīvāk ir piestiprināt atstarotāju pie piedurknēm un citām kustīgām ķermeņa daļām vai pie jostas vietas. Zīmīgi, ka autovadītājs gājēju tumšās drēbēs, kam piestiprināts kaut neliels atstarotājs, pamanīs ātrāk nekā cilvēku, kura apģērbs ir balts, bet uz tā nav atstarojoša materiāla.
Tā kā Latvijā ļoti maz gājēju aizdomājas par to, vai citiem satiksmes dalībniekiem viņi ir redzami un kā viņi paši izturas uz ielas, Iekšlietu un Satiksmes ministrija sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju un Valsts policiju sagatavojušas sociālo kampaņu “Gājējs. Bojāgājējs”, ko uzsāks šomēnes.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!