• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004. gada 30. novembra rīkojums Nr. 940 "Par programmu "Vides ministrijas darbības stratēģija 2005.-2007.gadam"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.12.2004., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97288

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.941

Par nekustamā īpašuma "Viekaži" daļas Limbažos pirkšanu

Vēl šajā numurā

02.12.2004., Nr. 191

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 940

Pieņemts: 30.11.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta rīkojums Nr.940

Rīgā 2004.gada 30.novembrī (prot. Nr.68 34.§)

Par programmu “Vides ministrijas darbības stratēģija 2005.–2007.gadam”

 

1. Atbalstīt programmas “Vides ministrijas darbības stratēģija 2005.–2007.gadam” (turpmāk — programma) kopsavilkumā ietverto risinājumu.

2. Programma 2005.gadā īstenojama likumā par valsts budžetu kārtējam gadam piešķirto līdzekļu ietvaros. Jautājumu par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu programmas īstenošanai turpmākajos gados izskatīt vienlaikus ar nozaru ministriju budžeta prioritāšu pieteikumiem, sagatavojot valsts budžeta projektu kārtējam gadam.

Ministru prezidents I.Emsis

Vides ministrs R.Vējonis

 

(Ministru kabineta

2004.gada 30.novembra rīkojums Nr.940)

Programmas

“Vides ministrijas darbības stratēģija 2005.–2007.gadam”

kopsavilkums

Programma “Vides ministrijas darbības stratēģija 2005.–2007.gadam” (turpmāk — programma) ir ministrijas vidēja termiņa plānošanas dokuments, kurš ietver tās kompetencē esošajos politikas plānošanas dokumentos noteiktos mērķus un atbilst ministrijas nolikumā noteiktajām funkcijām un uzdevumiem.

Vides ministrijas darbības stratēģija pamatojas uz Latvijas ilgtspējīgas attīstības pamatnostādnēs un Nacionālajā vides politikas plānā (2004.–2008.) noteiktajām prioritātēm un ietver mehānismus šo prioritāšu īstenošanai.

Vides ministrijas darbības stratēģija ir izstrādāta, lai uzlabotu vidēja termiņa budžeta plānošanas procesu, tieši saistot politikas plānošanas dokumentus un pasākumus to ieviešanai ar pieejamo un nepieciešamo budžeta finansējumu. Katru gadu Vides ministrijas darbības stratēģija tiks koriģēta budžeta plānošanas procesa ietvaros.

Vides ministrijas darbības stratēģija ietver vidēja termiņa (3–5 gadi) mērķus, kā arī 2005.gada mērķus un rīcības plānu to izpildei. Rīcības plāns un tā izpildes budžets ir veidots pēc budžeta programmu principa. Katrai budžeta programmai tiek noteikti rezultatīvie rādītāji. Savukārt budžeta programmas ir sagatavotas, lai uzlabotu valsts budžeta līdzekļu izlietojuma pārskatāmību un novērstu līdzekļu atkārtotu pieprasīšanu tiem pašiem mērķiem, kā arī nodrošinātu valsts budžeta līdzekļu efektīvu un koordinētu izmantošanu ministrijas mērķu sasniegšanai.

Vides ministrijas darbības virsmērķis ir nodrošināt valsts iedzīvotājiem iespēju dzīvot tīrā un kārtīgā vidē, īstenojot ilgtspējīgu tautsaimniecības attīstību, saglabājot vides kvalitāti un bioloģisko daudzveidību, nodrošinot dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu, informāciju par vides stāvokli, kā arī sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanā.

Lai sasniegtu Vides ministrijas darbības virsmērķi, programmā noteikti septiņi darbības virzieni:

1) nodrošināt efektīvu vides un ilgtspējīgas attīstības politikas plānošanu, normatīvo aktu un politikas īstenošanas instrumentu izstrādi, vides prasību iekļaušanu citu nozaru politikas plānošanas dokumentos un normatīvajos aktos;

2) saglabāt bioloģisko daudzveidību un attīstīt īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklu;

3) uzlabot vides kvalitāti un dabas resursu (arī zemes dzīļu) ilgtspējīgu izmantošanu un apsaimniekošanu;

4) nodrošināt informācijas uzkrāšanu, apkopošanu un analizēšanu vides jautājumos;

5) nodrošināt sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanā vides jomā, sabiedrības informēšanu par vides stāvokli;

6) nodrošināt sabiedrības aizsardzību pret jonizējošo starojumu, organizēt radioaktīvo vielu, bīstamo atkritumu un radioaktīvo atkritumu drošu apsaimniekošanu;

7) laikus un iespējami augstā kvalitātē nodrošināt ar meteoroloģisko un hidroloģisko informāciju tādu nozaru darbiniekus, kuras ir tieši atkarīgas no laikapstākļiem un klimatiskajiem apstākļiem.

Darbības virzienu īstenošanai izstrādātas septiņas budžeta programmas:

• nozaru vadība;

• ilgtspējīgas attīstības informatīvais nodrošinājums;

• dabas aizsardzība;

• Eiropas Savienības un starptautiskā finansējuma koordinācija;

• vides politikas īstenošana;

• radiācijas drošība un bīstamo atkritumu apsaimniekošana;

• vides aizsardzības fonds.

Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā paplašina prasību un funkciju loku, pieaug sabiedrības interese par vides jautājumiem, pastiprinās prasība nodrošināt iespēju dzīvot nepiesārņotā vidē. Tādēļ būs jānodrošina tautsaimniecības ilgtspējīga attīstība un vides prasību stingra ievērošana. Lai to panāktu, vides jomā būs nepieciešams nodrošināt arvien jaunu funkciju izpildi, kas prasīs arī papildu administratīvos un finanšu resursus.

Kopumā Vides ministrijas darbības stratēģija nosaka vidēja termiņa prioritātes, pasākumus finanšu resursu optimālam izlietojumam, kā arī nepieciešamās institucionālās izmaiņas.

Programmai nepieciešamie finanšu līdzekļi ir ietverti likumprojektā “Par valsts budžetu 2005.gadam”.

Vides ministrs R.Vējonis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!