• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija pret trešo infekcijas vilni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2004., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97216

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tuvojas pēdējais brīdis deklarēt dzīvesvietu

Vēl šajā numurā

01.12.2004., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija pret trešo infekcijas vilni

AIDS1.PNG (90784 bytes)
Pasaules AIDS dienā ekumeniskajā dievkalpojumā ik gadu aizdedz sveces aizgājušo piemiņai. Arī šovakar Sv. Pestītāja Anglikāņu baznīcā notiks ekumeniskais dievkalpojums
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Latvijā reģistrēti 3008 ar cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV) inficēti iedzīvotāji, bet 262 – ar AIDS jeb slimību kompleksu, kas attīstās HIV infekcijas gala stadijā uz novājinātu organisma aizsargspēju fona. Cik patiesībā valstī ir inficēto cilvēku, jo oficiālie dati pilnībā neatspoguļo kopainu? “Pēc sliktākā scenārija reģistrēto skaitu var divkāršot,” teic AIDS profilakses centra direktors Andris Ferdats.

Kopš 1987.gada, kad Latvijā reģistrēts pirmais HIV inficētais, miruši 76. Starp viņiem nav cilvēka, kuram pirmajam konstatēta inficēšanās ar vīrusu. Pie tiem viņsaulē aizgājušiem, kuru dzīvības paņēmis AIDS, vēl pieskaitāmi cilvēki, kuri izdarījuši pašnāvības.
Latvijā vairs nav tāda rajona, kurā pilnīgi neviens iedzīvotājs nebūtu inficēts. Visvairāk inficēto ir Rīgā un Rīgas rajonā, arī Ventspils rajonā, Jūrmalā, Jelgavas rajonā un Liepājas rajonā. Vairums ir intravenozo narkotiku lietotāji, bet 427 personu inficēšanās ceļš nav noskaidrots. 120 cilvēki inficējušies homoseksuālu, bet 352 – heteroseksuālu kontaktu ceļā.
Lielākais inficēto skaits – 924 – ir vecuma grupā no 20 līdz 24 gadiem, 612 inficēto ir vecuma grupā no 25 līdz 29 gadiem, 493 – no 15 līdz 19 gadiem, bet 436 – no 30 līdz 34 gadiem. Vīruss skāris arī 14 bērnus vecumā no 10 līdz 14 gadiem. Inficēti arī gados vecāki cilvēki, piemēram, vecumā virs 50 gadiem ar HIV inficēti vairāk nekā četrdesmit cilvēki.
Kā skaidro Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre, pērn no veselības aprūpes budžeta apmēram miljons latu tērēti epidemioloģiskai uzraudzībai un inficēto cilvēku ārstēšanai.
Mūsdienās pretvīrusa terapija ir efektīva. HIV no fatālas infekcijas pārvērsta par hronisku, un sekmīga terapija aizkavē pēdējo – AIDS – stadiju.

Četrdesmit miljoni inficēto pasaulē

Šī nedēļa tiek aizvadīta Pasaules AIDS dienas zīmē. Kā ik gadu, HIV/AIDS organizāciju sadarbības padome rīko pasākumu ciklu, lai veicinātu sabiedrības izpratni par HIV infekciju un HIV inficēto vajadzībām. Šogad izvēlētā devīze ir “Vai tu sadzirdi mani?”. Latvijā jau kļuvis par tradīciju rīkot arī konferenci medicīnas darbiniekiem par starptautiskajām un pašmāju aktualitātēm. Tā notika vakar.

AIDSDIAGRAMMA.PNG (58314 bytes)
Avots: AIDS profilakses centrs

Šogad Pasaules AIDS dienā, ko atzīmē 1.decembrī, Apvienoto Nāciju Organizācija aicina akcentēt sieviešu inficēšanās risku un risinājumus, kā situāciju vērst par labu. Pasaules veselības organizācijas (PVO) un ANO programmas cīņā pret AIDS jaunākais ziņojums par AIDS epidēmiju liecina, ka Austrumeiropā un Centrāleiropā aptuveni pusmiljons sieviešu inficētas ar HIV. Kopējais inficēto skaits reģionā ir 1,4 miljoni. Pavisam pasaulē vīruss skāris 40 miljonus cilvēku.
Latvijā no reģistrētajiem ar imūndeficīta vīrusa inficētajiem iedzīvotājiem aptuveni 27 procenti ir sievietes. Pēdējos gados arvien spilgtāk iezīmējas tendence pieaugt inficēto sieviešu skaitam Latvijā un reģionā kopumā. Tās ir gados jaunas sievietes reproduktīvā vecumā.

Infekcija izlaužas plašākā sabiedrībā

PVO pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne, skaidrojot jaunās tendences, uzsver, ka sievietes ir jūtīgākas pret HIV infekciju. Viņām risks inficēties heteroseksuāla dzimumakta laikā no inficēta partnera ir divas reizes lielāks nekā vīrietim iegūt HIV no inficētas partneres.
Kā jau minēts, pēdējos gados arī Latvijā mainās akcenti inficēšanas ceļos. HIV nav vairs tikai intravenozo narkotiku lietotāju problēma, kā to dažkārt sabiedrībā pieņemts uzskatīt. Pēc ļoti straujā inficēšanās uzplūda šajā lokālajā vidē no jauna inficējušos skaits samazinās. Šāda tendence vērojama pēdējos pāris gadus. Savukārt heteroseksuāli inficējušos skaits – gluži pretēji – nemitīgi pieaug.
Turklāt sievietes šādi vīrusu iegūst daudz biežāk nekā vīrieši. Epidemioloģiskā situācija arī citās valstīs liecina, ka pēc straujas HIV izplatības intravenozās transmisijas ceļā pieaug heteroseksuālā imūndeficīta vīrusa transmisija. To sauc par trešo šīs infekcijas izplatības vilni. Kā uzsvēra A.Ferdats, jaunu cilvēku īpatsvara pieaugums HIV inficēto vidū ir īpaši riskants, jo šie cilvēki ir reproduktīvā vecumā, kas būtiski veicina HIV infekcijas tālāku izplatību.
Vīruss kļūst par draudu arī potenciālajiem un esošajiem sievietes pēcnācējiem. Latvijā līdz šim astoņi mazuļi inficējušies no mātes grūtniecības vai dzemdību laikā. Par daudziem bērniņiem, kuru mātēm atklāts vīruss, vēl nav pilnīgas skaidrības, vai HIV tos tiešām nav skāris.
Kā liecina pasaules prakse, ekonomiski patstāvīgas sievietes mazāk pakļautas riskam inficēties, norāda A.Rūrāne, balstoties uz jau minēto ziņojumu. Arī Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Rebeka Brīvmane uzsver, ka sievietes skar dažādi diskriminējoši blakusfaktori. Pasaules AIDS dienā šie jautājumi ir speciālistu uzmanības degpunktā.

Kur rast iecietību

Eiropas Savienībā (ES) ir savi specifiskie faktori, kas veicina HIV izplatību. AIDS profilakses centra direktors min narkotiku apriti, riskanto seksuālo uzvedību un diskrimināciju pret inficētajiem, kas viņus spiež slēpt savu ligu. A.Ferdats atzina, ka neviena piespiedu metode neveicina un neveicinās infekcijas izplatības samazināšanos.
Pēdējais no trim faktoriem sasaucas ar R.Brīvmanes teikto, ka mērķis ir toleranta sabiedrība. Izglītota un iecietīga. Tāds aicinājums ietverts arī šā gada Pasaules AIDS dienas devīzē. Arī Saeimas priekšsēdētāja uzskata, ka jāizskauž aizspriedumi, lai profilakse būtu trāpīga.
To, ka diskriminējoša attieksme pret HIV inficētajiem Latvijā itin veiksmīgi iedzīvojusies, pirms diviem gadiem spilgti atspoguļoja gadījums ar zēnu, kuram viņa nelaimes dēļ liedza ierasties klasē un piedalīties svinīgajos Zinību dienas pasākumos. Savukārt pieaugušajiem parasti tiek liegtas darba iespējas. Līdzcilvēku, ne tikai darba devēju, attieksme ikdienas saskarē arī ļoti bieži ir klaji noraidoša.
Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre pauda cerību, ka Ministru kabineta apstiprinātā cilvēka imūndeficīta vīrusa un AIDS izplatības ierobežošanas programma 2003.–2007.gadam kalpos tam, lai mazinātu HIV izplatību. Savukārt sabiedriskās organizācijas “DIA+LOGS” izpilddirektore Ruta Kaupe uzsvēra, ka pienācis laiks HIV/AIDS ierobežošanas stratēģijā pievienot vēl vienu prioritāti – atbalstu inficētajiem. “Minētā programma to neparedz,” norādīja R.Kaupe.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!