• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Spēlmaņu nakts starmešu gaismā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.2004., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96977

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 25. novembrī

Vēl šajā numurā

25.11.2004., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Spēlmaņu nakts starmešu gaismā

Blaumaniski sirsnīgā garā otrdienas vakarā Dailes teātrī tika izspēlēts Spēlmaņu nakts pirmais cēliens, kas vainagojās ar Latvijas profesionālo teātru 2003./2004. gada jauniestudējumu skates laureātu apbalvošanu.

MISANE.PNG (137357 bytes)
Par spilgtāko debiju teātrī atzīta Inga Misāne Džuljetas lomā Viljama Šekspīra “Romeo un Džuljeta. Mīts”
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Pats Blaumanis bija pārstāvēts ar lugu “Indrāni”, kura tieši šogad atzīmē 100 gadu jubileju un kuras uzvedums Dailes teātrī uz balvu pretendēja kā labākais latviešu literatūras iestudējums. Izvirzīti apbalvošanai bija arī Mihails Gruzdovs kā labākais režisors, Pēteris Liepiņš Indrānu tēva lomā – kā labākais aktieris, Lauris Dzelzītis Noliņa lomā – kā labākais jaunais skatuves mākslinieks. Bet Rēziju Kalniņu Ievas lomā kā labāko aktrisi atzina arī žūrija.
Spēlmaņu nakts balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņēma kritiķe, zinātniece un esejiste Lilija Dzene. Teātra mākslas vērtētāja, kura mīl aktieri un teātri un kuru mīl aktieri, teātris un visa lielā skatītāju saime.
Žūrijas komisija savu balvu pasniedza jaunajai dramaturģei Evijai Sniedzei. Viņas lugas tiek sauktas par psihoterapijas seansiem visai ģimenei. Šajā skatē labākā režisora titulam tika nominēts Oļģerts Kroders ar diviem viņas lugu iestudējumiem – “Tie paši oši” Valmieras Drāmas teātrī un “Kreisais pagrieziens” Dailes teātrī. Balvu izpelnījās “Kreisais pagrieziens” kā labākais latviešu literatūras iestudējums, Intars Rešetins (Elvis) kā labākais jaunais skatuves mākslinieks un Arturs Skrastiņš (Artūrs) kā labākais aktieris otrā plāna lomā.
Pavisam balvas pasniedza 16 nominācijās. Pirmo reizi tika izcelts arī labākais aktierdarbs radioteātrī. Balvu saņēma Marija Daņiļuka (Katja – A.Guseva “Telefona romānā” Latvijas Radioteātrī).
Zāle ar gavilēm uzņēma katru laureātu. Lielākā intriga, protams, - kurš atzīts par labāko režisoru? Žūrijas lēmums – Alvis Hermanis un Jaunais Rīgas teātris (Pēc M.Gorkija lugas “Dibenā” – “Tālāk” un “Garā dzīve”). Pati pēdējā tika nosaukta labākā dramatiskā teātra izrāde. Un tā ir E.Olbija “Kam no Vilka kundzes bail” Latvijas Nacionālajā teātrī. Tieši par sniegumu šajā izrādē Ivars Puga (Georgs) saņēma balvu kā labākais aktieris. Režisors Regnārs Vaivars teica paldies visiem četriem aktieriem, kas darbojas šajā izrādē, un no sirds pateicās vecākiem, kas izaudzinājuši tik labus, tik jūtīgus bērnus. Pasniedzot balvu izrādes režisoram, kultūras ministre Helēna Demakova pauda vislielāko prieku par to, režijas mākslā ienāk jaunie un dzīva tiek uzturēta pēctecība.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!