• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija negrib Eiropas cukura tirgus reformu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.2004., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96815

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai nodokļu sistēma būtu visiem pa prātam

Vēl šajā numurā

23.11.2004., Nr. 185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija negrib Eiropas cukura tirgus reformu

22. un 23.novembrī Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē tiks skatīts jautājums par Savienības cukura tirgus reformu. Saskaņā ar apstiprināto pozīciju, Latvija nepiekrīt Eiropas Komisijas (EK) cukura tirgus reformas projektam. Tajā paredzētā cenu un kvotu pazemināšana var novest pie Latvijas cukura ražošanas nozares sabrukuma, uzskata zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.

CUKURS.PNG (126563 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Lielas investīcijas

Lai gan Latvija konceptuāli atbalsta ES cukura tirgus reformas nepieciešamību, tomēr pašlaik piedāvātais reformas variants mums nav pieņemams. Latvijas cukurbiešu audzēšanas un pārstrādes nozarē pēdējos gados veiktas lielas investīcijas un tā ir pilnībā konkurētspējīga, Saeimas Eiropas lietu komisijā norādījis M.Roze. Reformā paredzētais cenu un kvotu samazinājums neļaus nozarei pastāvēt. Turklāt pirms iestāšanās ES cukurbiešu audzētājiem un pārstrādātājiem nebija zināms reformas scenārijs.
Zemkopības ministrs teica, ka Latvijas cukura ražotāji nav vainīgi pie cukura pārprodukcijas citās ES dalībvalstīs, tādēļ mūsu valsts nepiekrīt kopējās cukura kvotas samazināšanai. Jau pēc pašreiz piešķirtā kvotu apjoma Latvijai uz vienu iedzīvotāju ir viens no zemākajiem cukura ražošanas rādītājiem.

Cer uz kompensācijām no ES budžeta

Runājot par cenu samazināšanu, M.Roze atzina, ka Latvija atbalsta pakāpenisku cenu samazināšanu – ne vairāk par 20 procentiem. Tomēr pēc veiktajiem aprēķiniem optimālais cenu samazinājums būtu 15 procenti. Veicot strauju cenu samazinājumu, ievērojami cietīs cukurbiešu audzētāji un cukura ražotāji. Pēc veiktajiem aprēķiniem, ja netiks mainīts piedāvātais 37 procentu cenu samazinājums cukurbietēm un 33 procentu cenu samazinājums cukuram, šī nozare Latvijā vairs nespēs pastāvēt. Veicot paredzamo iespējamo zaudējumu aprēķinu, jāņem vērā visas cukura nozarē iesaistīto pušu (cukura pārstrādātāju, cukurbiešu sēklu tirgotāju) intereses.
Cenu samazināšanas gadījumā Latvija vēlas, lai kompensācijas pilnībā segtu no Eiropas Savienības budžeta, teica ministrs. Ja kompensācijas netiek izmaksātas no Eiropas Savienības budžeta, Latvijas budžetā tam nauda nav paredzēta. Tādēļ arī Latvijas interesēs ir panākt, lai kompensācijas pilnībā tiktu maksātas no ES, nevis nacionālajiem budžetiem.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!