• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apbalvojumā gudrības, izlēmības un drosmes simbols. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.2004., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96716

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai bērni neietu bojā, ieslēgti ugunī

Vēl šajā numurā

20.11.2004., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apbalvojumā gudrības, izlēmības un drosmes simbols

Latvijas Universitātes Mazajā aulā Tieslietu ministrijas (TM) apbalvojumus – “zelta” un “sudraba” spalvas un Atzinības rakstus – saņēmuši piecpadsmit TM  un padotības iestāžu darbinieki.

TMDARBINIEKI.PNG (107694 bytes)
Tieslietu ministre Vineta Muižniece un Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis (vidū) kopā ar apbalvotajiem. Spalva, kas simbolizē gudrību, izlēmību un drosmi un ko saņēma apbalvotie, izvēlēta arī par Tieslietu ministrijas simbolu
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Svētku gaisotnē tos pasniedza 17.novembrī. Ar šo ceremoniju iecerēts aizsākt tradīciju ik gadu apbalvot TM labākos darbiniekus. Šogad apstiprināta arī kārtība, kādā tiek piešķirti apbalvojumi, kā darbojas TM Apbalvošanas padome un kā iesniedzami un izskatāmi ierosinājumi par TM apbalvojumiem.  Līdz šim TM darbinieki tika apbalvoti ar trīs pakāpju atzinības rakstiem, taču tas nenotika sistemātiski.

Atzinību saņēmušie

Pirmās pakāpes Atzinības rakstu un “zelta” spalvu saņēma Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis – par ieguldījumu tieslietu sistēmas attīstībā, Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Jānis Endziņš – par ieguldījumu Uzņēmumu reģistra attīstībā, Tieslietu ministrijas Eiropas Kopienu tiesas nodaļas vadītāja Anita Zikmane – par radošu, iniciatīvas bagātu un atbildīgu darbu Tieslietu ministrijā, Patentu tehniskās bibliotēkas galvenā bibliotekāre Irēna Afanasjeva – par ilggadēju, godprātīgu darbu un darba pienākumu priekšzīmīgu un paš-aizliedzīgu pildīšanu, Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Janīna Vēbere – par ilggadēju, godprātīgu darbu un darba pienākumu priekšzīmīgu un pašaizliedzīgu pildīšanu.
Otrās pakāpes Atzinības rakstu un “sudraba” spalvu saņēma Tieslietu ministrijas Starptautiskās tiesiskās sadarbības departamenta direktores vietniece Dagnija Palčevska – par pašaizliedzīgu un priekšzīmīgu darba pienākumu pildīšanu; Tieslietu ministrijas Metodoloģijas un sistematizācijas departamenta direktore Kristīne Jarinovska – par nozīmīgu, radošu darbu un iniciatīvu līdzdalībai tieslietu sistēmas attīstībā; Tieslietu ministrijas Plānu un finanšu departamenta Budžeta plānošanas nodaļas vadītājs Andris Munda – par precīzu ekonomisko un finanšu jautājumu plānošanu un pārraudzību; Tieslietu ministrijas valsts sekretāra padomniece Signe Jantone – par ieguldījumu informācijas tehnoloģiju ieviešanā Uzņēmumu reģistrā; Patentu valdes direktora padomnieks Jānis Ancītis – par darba pienākumu priekšzīmīgu un paš-aizliedzīgu pildīšanu.
“Sudraba” spalvu saņēma arī Uzņēmumu reģistra Komercķīlu reģistrācijas nodaļas vadītāja, valsts notāre Denēza Bērziņa – par ieguldījumu Komercķīlu reģistrācijas sistēmas izveidē un attīstībā; Ieslodzījuma vietu pārvaldes Jelgavas cietuma priekšnieka vietnieks Viktors Voroņins – par ilggadēju un godprātīgu darba pienākumu veikšanu; Ieslodzījuma vietu pārvaldes Juridiskās daļas priekšnieks Andris Vētra – par ilggadēju un godprātīgu darba pienākumu veikšanu; Valsts tiesu ekspertīžu biroja Dokumentu ekspertīžu departamenta vecākā eksperte Skaidrīte Ozola – par ilggadēju, kvalitatīvu darbu Valsts tiesu ekspertīžu birojā; Valsts zemes dienesta Informācijas galvenās pārvaldes projektu analītiķe Erna Jākobsone – par ieguldījumu zemes reformas īstenošanā Latvijā.

Kādēļ izvēlēta spalva

Īpaši izgatavotās rakstāmspalvas zelta un sudraba krāsā ar iegravētu uzrakstu “Tieslietu ministrija” darbiniekiem pasniedza tieslietu ministre Vineta Muižniece. 
Svinīgajā uzrunā ministre norādīja, ka spalva, kas simbolizē gudrību, izlēmību un drosmi, tiek piešķirta darbiniekiem, kas ne tikai izpildījuši savus pienākumus, bet izdarījuši nedaudz vairāk, pret savu darbu izturoties ar profesionalitāti, atbildību un kreativitāti. Ministre arī pauda cerību, ka nākamgad zelta un sudraba balvu īpašnieku būs vairāk.
Rakstāmspalva izvēlēta arī par Tieslietu ministrijas simbolu. Tradicionāli šī iestāde saistās ar Temīdu, tomēr Temīda drīzāk simbolizē tiesu sistēmu, bet TM pārziņā ir daudz iestāžu un funkciju, kas nav tieši saistītas ar tiesu darbu.
TM valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis, skaidrojot, kādēļ apbalvojumam izvēlēta tieši spalva, norādīja, ka lielākā daļa TM un padotības iestādēs strādājošo ir juristi un jurista darba veikšanai nepieciešamas tās pašas īpašības, kas rakstnieka darbam – radošs gars, interpretēšanas spējas, kā arī spēja labi rakstīt, lai piefiksētu radošās domas.
Ceremonijā viesojās arī Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja literatūras vēstures krājuma glabātāja Sarmīte Līdaka, kas pastāstīja par rakstāmspalvu sākotnējo izgatavošanas procesu, kā arī par zelta spalvu kalšanu, kas aizsākusies Lielbritānijā. Apbalvojumu saņēmēji un apsveicēji varēja aplūkot arī nelielu muzeja izbraukuma izstādi, kur bija apskatāma rakstnieces Annas Brigaderes dienasgrāmata, kā arī tintnīca un spalva, ar kuru tā sarakstīta, turpat bija arī Matīsa un Reiņa Kaudzīšu “Mērnieku laiku” melnraksts un Raiņa rakstāmrīki un rakstu darbi.

Pēc  TM informācijas

TMRAKSTS.PNG (87489 bytes)

Uzziņai

Ierosinājumus par TM apbalvojuma piešķiršanu Apbalvošanas padomei var iesniegt ministra biroja vadītājs – ministra padomnieks, valsts sekretārs, valsts sekretāra vietnieki, departamentu direktori, pastāvīgo nodaļu vadītāji, kā arī padotībā esošo iestāžu vadītāji.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!