• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad laime atnāk ar grūtu darbu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2004., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96596

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Komisija atbalsta divu lielu uzņēmumu apvienošanos

Vēl šajā numurā

17.11.2004., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad laime atnāk ar grūtu darbu

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA), akciju sabiedrības “Latvijas gāze” un Latvijas Izglītības fonda (IFM) mērķprogrammas 2004. gada balvu pasniegšanas ceremonija notika jau trešo reizi.

ZINATNIEKI.PNG (98675 bytes)
Balvu laureāti – Jānis Volkolākovs, Pēteris Stradiņš, Ināra Škapare un Viktors Zēbergs
Foto: Alma Edžiņa

Tradicionāli tiek piešķirtas divas gada balvas ievērojamiem zinātniekiem un praktiķiem gāzes, siltumtehnikas un ar tām saistītās ķīmijas tehnoloģijas nozarēs, sirds ķirurģijas un kardioloģijas zinātnēs par izcilu darbu kopumu vai mūža veikumu. 2004. gada balvas (medaļu, diplomu un stipendiju) saņēma: Jānis Volkolākovs – par mūža veikumu kardioķirurģijas attīstībā Latvijā; Viktors Zēbergs – par darbu kopu “Dabasgāze Latvijas enerģētikas sektora attīstības vīzijā”; Ināra Škapare – par darbu kopu “Ģeotermālā ūdens izmantošana Latvijā” un Pēteris Stradiņš – par darbu kopu “Cilvēka sirds plaušu stumbra vārstuļa izmantojamība aortas vārstuļa rekonstruēšanā”.
Svinīgo ceremoniju vadīja LZA prezidents profesors Juris Ekmanis, ar laureātiem iepazīstināja akadēmiķis Raimonds Valters un LZA korespondētājloceklis Andris Krēsliņš.
J.Volkolākovs līdz ar prieku par atzinību uzsvēra, ka sirds ķirurģija ir ļoti nopietna ķirurģijas nozare un reizē zinātne. Tikai pateicoties sirds ķirurģijai, radās sasniegumi – mākslīgā asinsrite, dziļā un mērenā hipotermija, sirds vārstuļu protezēšana, mākslīgie sirds kambari utt. “Sāku operēt 1962. gada 3. februārī, Bērnu klīniskajā slimnīcā izdarot pirmo iedzimto sirdskaites korekciju,” sacīja profesors. “Tā bija laime, un laime auga ar sūru, grūtu darbu. Sirds ķirurģijas centrā izdevās izveidot mūsdienīgu skolu. Esmu par to ļoti laimīgs.”
V.Zēbergs savu nodarbošanos ar republikas enerģētikas bilanci salīdzināja ar starptautisko pieredzi, jo lielās valstis tāpat izzina perspektīvas, piemēram, Sistēmpētījumu institūts Vīnē ielūkojas pat 100 gadus tālā nākotnē.
I.Škapare pateicās par atbalstu jaunajiem zinātniekiem, jo jaunajai paaudzei iekļaušanās zinātnes vidē ir sarežģīta.
P.Stradiņš, kuru J.Volkolākovs novērtēja kā vienu no talantīgākajiem skolniekiem, pateicās saviem kolēģiem, dažādu nozaru pārstāvjiem. Pētījumi par cilvēka sirds aortālā un pulmonālā vārstuļa biomehāniku un struktūras īpašībām ieguvuši starptautisku atzinību, un tas apliecina, ka pat ar niecīgām finansiālām devām mediķi sasniedz aktualitāti un novitāti, bet ar pienācīgu finansējumu Latvijas mediķi tiks nominēti Eiropas mērogā.
“Latvijas gāzes” vadītājs Dr.sc. ing. Adriāns Dāvis ar lielu gandarījumu atzīmēja, ka, apbalvojot pieredzējušos zinātniekus, neesam aizmirsuši jaunos, jo bez jaunajiem mums nebūs perspektīvas. Profesors I.Meirovics atgādināja, ka šīs sabiedrības stipendijas tiek piešķirtas jau astoto gadu, bet pēdējos trīs gadus stipendijas saņem arī mediķi.
Klātesošajiem tā bija patiesa prieka stunda. Kārtējā reize, kura apliecina mūsu zinātnes veikumu.

Ilga Tālberga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!