• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeima izsver lietas, kas skar visu sabiedrību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.2004., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96388

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar tālo dienu gaismu dvēselēs

Vēl šajā numurā

12.11.2004., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeima izsver lietas, kas skar visu sabiedrību

Vakar Saeima pēc divu stundu debatēm galīgajā lasījumā ar 63 balsīm pieņēma grozījumus likumā “Par privatizācijas sertifikātiem”. Sertifikātu derīguma termiņš pagarināts par vienu gadu līdz 2005.gada 31.decembrim. Pret termiņa pagarināšanu balsoja 20 deputāti, bet četri atturējās. Kā zināms, Saeimā atrodas vairāki ar privatizācijas procesa pabeigšanu saistīti likumprojekti. Tā kā aizkavējusies to izskatīšana un pieņemšana, tālab arī esot jāpagarina sertifikātu derīguma termiņš. Ekonomikas ministrijas apkopotā informācija liecina, ka vēl nav izlietoti 10,25 miljoni privatizācijas sertifikātu, kas veido 9,2% no piešķirtā apjoma. Iedzīvotāju kontos 1.oktobrī bija 4,12 miljoni privatizācijas sertifikātu, kas ir 3,7% no piešķirtā daudzuma, tai skaitā 460 000 īpašuma kompensācijas sertifikātu jeb 6% no piešķirtajiem. Savukārt juridisko personu kontos 1.oktobrī bija 4,68 miljoni sertifikātu jeb 4,2% no piešķirtā apjoma, tai skaitā 330 000 īpašuma kompensācijas sertifikātu, kas ir 4,3% no piešķirtajiem.
Tomēr balsojumā tika noraidīts priekšlikums pēc šā gada 31.decembra neļaut izmantot privatizācijas sertifikātus kapitālsabiedrību un to mantas sastāvā esošo nekustamo īpašumu vai daļu privatizācijā.
No 1.janvāra stāsies spēkā jaunie pabalsti māmiņām. Bez grozījumiem tika pieņemts, ka minimālais bērna kopšanas pabalsts nākamgad būs 56 lati mēnesī, bet maksimālais – 392 lati. Nestrādājošās māmiņas saņems pabalstu līdz 50 latiem mēnesī, bet, kopjot bērnu vecumā no viena līdz diviem gadiem, – līdz 30 latiem mēnesī. Patlaban bērna kopšanas pabalsts par bērnu vecumā līdz 1,5 gadiem ir 30 latu mēnesī, bet par bērnu no 1,5 līdz divu gadu vecumam – 7,50 lati. Personas, kas kopj bērnu līdz gada vecumam un vēlas saņemt bērna kopšanas pabalstu, nedrīkstēs strādāt.
Vienbalsīgi deputāti uz pusgadu atbalstīja 18% PVN nodokļa nepiemērošanu apkurei. Patlaban Latvijā siltumenerģijai PVN netiek piemērots. Taču, gatavojoties iestājai ES, Latvija apņēmās siltumenerģijai ieviest 18% PVN. Būtiskākie deputātu argumenti pret tik augstu nodokļa likmi bija šā gada augstā inflācija un pašvaldību brīdinājumi, ka ievērojams apkures cenu sadārdzinājums varētu radīt būtiskas problēmas mazāk maksātspējīgajiem iedzīvotājiem.
Saeimas Budžeta un nodokļu komisija ir uzdevusi Finanšu ministrijai sākt oficiālas sarunas ar Eiropas Komisiju, skaidrojot Latvijas plānus no nākamā gada 1.janvāra nepiemērot 18% PVN apkurei.
Negaidīti otrajā lasījumā ar pārliecinošu balsu vairākumu (71 balss) atbalstīta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja turpmākā darbība nevis Ministru prezidenta pārraudzībā, bet kā neatkarīgai iestādei. Kā uzsvēra grozījumu autors Jānis Lagzdiņš, esot valdības vadītāja pārraudzībā, biroja politiskā ietekmēšana ir neizbēgama. Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā paredz noteikt biroju par neatkarīgu iestādi un liedz juridiskām vai fiziskām personām iejaukties biroja darbībā.

Zaida Kalniņa, “LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!