• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gadsimts sūkņu stacijas mūžā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2004., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96163

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Inflācija oktobrī ietur tempu

Vēl šajā numurā

09.11.2004., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gadsimts sūkņu stacijas mūžā

Vakar apritēja 100 gadu, kopš sūkņu stacija “Baltezers” piegādā rīdziniekiem ūdeni. Jubilejas reizē notika atvēršanas svētki grāmatai, kura vēsta par Rīgas ūdensapgādes un Baltezera sūkņu stacijas vēsturi.

Ieskicējot sūkņu stacijas darbību gadsimtu griežos, SIA “Rīgas ūdens” informē, ka pēc deviņpadsmitā gadsimta otrajā pusē veiktajiem pētījumiem cariskās Krievijas un Eiropas vadošie ūdensapgādes speciālisti atzinuši, ka Bukultu, Remberģu un Zaķumuižas teritorijā atrodami gruntsūdens krājumi, kas kvantitātes un kvalitātes ziņā apmierinātu rīdzinieku prasības pēc dzeramā ūdens.
1900.gadā Rīgas dome uzdeva sastādīt maksas aprēķinu un projektu jaunai gruntsūdens piegādes ietaisei.
Tika izveidota īpaša pilsētas komisija ar toreizējo Rīgas pilsētas galvu Džordžu Armistedu priekšgalā, kas strādāja pie būvdarbu sagatavošanas un finansējuma piesaistes. No 1903. līdz 1904.gadam komplekss izbūvēts, bet 1904.gada nogalē stacija uzsāka darbu.
Laikā no stacijas izbūves līdz 1950.gadam ūdeni uz Rīgu sūknēja ar sūkņiem, kurus darbināja tvaika mašīnas. Tie Baltezera ūdens apgādes muzejā aplūkojami vēl šodien. 1950.gadā uzstādīti jauni centrbēdzes sūkņi ar elektropiedziņu.
Laikam ritot, vairākkārt rekonstruēta arī pati ūdensgūtne, palielinot izmantojamā ūdens apjomus. Pēdējo rekonstrukciju sūkņu stacija piedzīvojusi šā gadsimta sākumā.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!