• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekas Eiropas Savienības dalībvalstu līderi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2004., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96154

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ASV prezidentu, Eiropas komisāru un terora draudiem Latvijā

Vēl šajā numurā

09.11.2004., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekas Eiropas Savienības dalībvalstu līderi

Pagājušās nedēļas nogalē – 4. un 5.novembrī – Briselē kārtējā Eiropas Padomes sanāksmē tikās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi. Šajā tikšanās reizē izskatīti vairāki būtiski jautājumi.

BRISELE.PNG (86600 bytes)
ES dalībvalstu līderi Briselē kārtējās EP sanāksmes laikā. Vidū – Latvijas Ministru prezidents Indulis Emsis
Foto: EPA/A.F.I.

Lisabonas stratēģija

Viens no svarīgākajiem jautājumiem, par ko runāja dalībvalstu līderi, bija gatavošanās Lisabonas stratēģijas vidusposma izvērtēšanai. Lisabonas stratēģija paredz, ka ES līdz 2010.gadam jākļūst par konkurētspējīgāko ekonomiku pasaulē. Tā kā stratēģijas īstenošana sākās 2000.gadā, pienācis laiks izvērtēt ES panākumus Lisabonas stratēģijas iedzīvināšanā praksē.
Dalībvalstu līderi vienojās, ka šāda izvērtēšana tiešām ir nepieciešama un tā notiks nākamajā darba sesijā – 2005.gada pavasarī. Eiropas Padomes dalībnieki aicināja Eiropas Komisiju sniegt savu redzējumu par Lisabonas stratēģijas ieviešanu līdz nākamā gada janvāra beigām.
Eiropas lietu biroja vadītājas vietniece Laila Medina sarunā ar “Latvijas Vēstnesi” atklāja, ka arī Latvijā tiek daudz diskutēts par Lisabonas stratēģijas iedzīvināšanu. Tiek domāts par to, ka izstrādājams īpašs nacionālais plāns, kas parādītu, ka “mēs nopietni attiecamies pret šo lietu”. Tiesa, ierēdne atzina, ka viens ir tas, kas uzlikts uz papīra, bet pavisam kas cits – reālā situācija. Šeit lasītājiem jāatgādina, ka Lisabonas stratēģijā ir noteikts, ka īpašs atbalsts veltāms zinātnes stiprināšanai, īpaši tādas zinātnes, kuras sasniegumus iespējams ieviest ražošanā. Savukārt Latvijā valdības piešķirtais finansējums zinātnei ir niecīgs – zemākais visā ES.

Migrācija un patvēruma meklētāji

ES dalībvalstu līderi pēc vairāku mēnešu sarunām panāca vienošanos par jaunu piecu gadu programmu ciešākai sadarbībai patvēruma meklētāju un migrācijas politikā (saukta arī par Hāgas programmu). Sākot ar nākamo gadu, visi jautājumi, ieskaitot robežkontroles, nelegālās imigrācijas un patvēruma meklētāju jautājumus, tiks pieņemti ar vienkāršo balsu vairākumu.
Vēl kā programmas mērķis līdz 2010.gadam ir noteikts jaunas institūcijas izveidošana, kas nodarbosies ar imigrācijas un patvēruma meklētāju jautājumiem.
Jau ilgāku laiku tiek diskutēts par to, kurā valstī izvietot ES robežu aģentūru, kam darbs jāsāk jau nākamā gada maijā. Galīgā vienošanās netika panākta arī šoreiz. Līdz jautājuma pilnīgai atrisināšanai aģentūra darbosies Beļģijā.
Bez tam dalībvalstu līderi vairākkārt uzsvēra, ka nepieciešams strādāt pie ES drošības stiprināšanas, par ko atgādinājis terora akts Madridē šogad martā.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!