• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sudraba piemiņas monēta kā veltījums Latgalei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2004., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96017

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 4. novembrī

Vēl šajā numurā

04.11.2004., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sudraba piemiņas monēta kā veltījums Latgalei

Latvijas Banka laidusi apgrozībā 1 lata sudraba piemiņas monētu “Latgale”, noslēdzot otro sēriju nacionālajā monētu programmā “Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības”, kurā kopumā tiks izdotas divpadsmit monētas.

LATGALEAVERSS.PNG (8002 bytes) LATGALEREVERSS.PNG (8748 bytes)

Monētas aversā uz paugurainās, ezeriem bagātās Latgales ainavas fona mandorlā ietverta Dievmāte ar Jēzus bērnu. Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis skaidro: “Lielā mērā pateicoties 16. gadsimtā ienākušo jezuītu darbībai, Latgale nereti dēvēta par Māras zemi (terra Mariana). Jezuīti radīja pirmās kvalitatīvās izglītības iestādes un gādāja par literatūras, pirmām kārtām Evaņģēlija, tulkojumiem. Livonijas karu rezultātā Latgale nonāca Polijas ietekmes sfērā, te zemi apsaimniekoja poļu vai pārpoļoti citu tautu muižnieki, te katolicisms spēja turēties pretī reformācijai un ir nozīmīgs iedzīvotāju mentalitātē arī tagad.”
Reversa centrālais elements ir krusts no Latgalei raksturīgā ceļmalas krucifiksa. Tas novietots uz ziedošas linu druvas fona. Lini ir tradicionāla Latgales kultūra, visas šā novada zemkopības simbols. Pa kreisi no krusta redzams zemnieks – sējējs – kā auglības un cerību iemiesotājs, pa labi – eņģelis kā cilvēka centienu sargātājs.

“LV” informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!