• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mežam visvairāk kaitējis mizgrauzis un bebri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2004., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96007

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pieaudzis elektrības patēriņš

Vēl šajā numurā

04.11.2004., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mežam visvairāk kaitējis mizgrauzis un bebri

Gada pirmajos deviņos mēnešos Valsts meža dienests (VMD) izsniedzis sanitāros atzinumus 1906,4 hektāru bojāaizgājušu mežaudžu nociršanai, kas ir par 749,3 hektāriem vairāk nekā attiecīgajā laikā pērn.

No bojāgājušajām audzēm lielākā daļa ir kaitēkļu radītie bojājumi – 39% no visiem bojājumiem. Pārsvarā pie vainas bijuši egļu astoņzobu mizgrauzis un priežu lūksngrauzis. Pieaugušas pārliecīga mitruma dēļ bojāgājušās audzes, kas izveidojušās bebru darbības rezultātā, – 21% no kopējiem bojājumiem. Vēja dēļ radīto bojājumu – 16% no kopējiem bojājumiem – salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir mazāk.
Meža aizsardzības sektora vadītāja Aiva Jansone skaidro, ka bojāaizgājušo mežaudžu platību pieaugums skaidrojams ar to, ka iepriekšējos gados Latvijas mežus skāra vēja postošā darbība, tā rezultātā radās labvēlīgi apstākļi, lai savairotos bīstamais stumbra kaitēklis – egļu astoņzobu mizgrauzis. Visvairāk sanitāro atzinumu bojāto audžu nociršanai izsniegts otrajā ceturksnī (aprīlis – jūnijs), kad egļu astoņzobu mizgrauzim ir aktīvais periods.
Joprojām Latvijas mežos ir jūtamas agrākajos gados nodarīto dzīvnieku postījumu sekas, tie pārsvarā ir briežveidīgo dzīvnieku mizas plēsumi egļu audzēs, kā rezultātā ieviešas stumbra trupe, kā arī briežveidīgo un grauzēju bojājumi jaunaudzēs. Slimību dēļ bojāgājuši 91,2 hektāri jeb 5% mežaudžu. Citi bojājumi konstatēti 66,2 hektāros jeb 3% gadījumu. Meža ugunsgrēkos bojāaizgājušas mežaudzes 63,1 hektāra platībā jeb 3%, kas ir mazāk nekā 2003.gadā.

“LV” informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!