• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atbildība, noraidot valdību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2004., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95759

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dators aprij realitāti

Vēl šajā numurā

29.10.2004., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atbildība, noraidot valdību

Saeimas Kārtības ruļļa 30.pants: “Ja Saeima, balsojot par Ministru kabineta iesniegto gadskārtējo valsts budžeta projektu pirmajā vai otrajā lasījumā, to noraida, uzskatāms, ka izteikta neuzticība Ministru kabinetam.”

Ar šo Saeimas priekšsēdētāja biedra Andra Ārgaļa pamatojumu pēc nepietiekamā balsojuma par 2005.gada valsts budžeta likumprojektu paketes pieņemšanu pirmajā lasījumā vakar krita Induļa Emša vadītā valdība. Par valsts budžeta likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā nobalsoja 39 deputāti, pret bija 53, bet pieci deputāti atturējās. Pret balsoja partija “Jaunais laiks”, TB/LNNK un valdības koalīcijā esošā Tautas partija.
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Gundars Bērziņš pirms balsojuma debatēs uzsvēra, ka pēdējo dienu notikumi liek bažīgi raudzīties uz valsts budžeta likumprojekta pieņemšanas iespējamību. Viens no tiem – nepieciešamība finansiāli risināt samilzušās problēmas veselības aprūpē. Premjerministra I.Emša aizmuguriskā vienošanās ar opozīcijā esošo Tautas saskaņas partiju, izsniedzot rakstiskas finanšu garantijas, kas nav saskaņotas ar pārējiem koalīcijas partneriem, esot bijis pēdējais piliens Tautas partijas pacietībā.
Saeimas Tautas partijas frakcijas vadītājs Aigars Kalvītis pēc balsojuma pauda viedokli, ka tādējādi partija izsaka neuzticību I.Emša vadītajai valdībai, nevis budžeta projektam. “Mūsu partija patlaban valstī pārrauga finanses un tādēļ jūtas divtik atbildīga. Nododot nākamā gada valsts budžeta projektu komisijām, bija skaidri redzams, ka Saeimā nav vairākuma tā pieņemšanai. Tādēļ nevarējām atļauties, ka uz otro lasījumu tiks iesniegti iznīcinoši priekšlikumi, kas ievērojami palielinās valsts budžeta deficītu,” pamatoja A.Kalvītis.
Saeimas sēdē Ministru prezidents Indulis Emsis nepiedalījās, jo devās uz Romu, kur šodien tiek parakstīts ES Konstitucionālais līgums. Uz valdības vadītāja klāt neesamību kā simptomu pirms izšķirošā balsojuma deputātu debatēs norādīja Pēteris Tabūns. Vēl debatēs uzstājās vairāki partijas “Jaunais laiks” deputāti, kā arī PCTVL frakcijas vadītājs Jakovs Pliners. Viņš norādījā, ka frakcija ir gatava balsot par nākamā gada valsts budžeta projektu, ja tiks novērtēts PCTVL ieguldījums.
8.Saeimas darbības laikā Induļa Emša vadītā valdība bija otrā. To apstiprināja 2004.gada 9.martā. Šis Ministru kabinets ir pirmais, kas Latvijā kritis, Saeimai noraidot valsts budžeta projektu.
Gan Tautas partija, gan partija “Jaunais laiks” ir apstiprinājusi gatavību uzņemties jaunas, labējas vairākuma valdības veidošanu. A.Kalvītis pieļāva iespēju, ka 2005.gada valsts budžets tomēr varētu tikt apstiprināts vēl šogad, ap Ziemassvētkiem.

Zaida Kalniņa, “LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!