• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Trešdaļa bojāgājušo ir gājēji. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2004., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95512

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Durvis uz Spāniju atvērtas

Vēl šajā numurā

26.10.2004., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Trešdaļa bojāgājušo ir gājēji

Šogad satiksmes negadījumos gājuši bojā neierasti daudz gājēju – 34% no visiem negadījumos mirušajiem. Braucēji un pasažieri šogad nebūt nav lielākā riska grupa, kā tas tiek ziņots. Pērn deviņos mēnešos gāja bojā 85 gājēji, bet šogad – 119. Tieši uz bojāgājušo gājēju rēķina arī pieaudzis letālo negadījumu skaits.
Lai arī gada pirmajos deviņos mēnešos vairāk nekā puse letālo negadījumu, kuros iesaistīti gājēji, notikuši tumsā (64 bojāgājušie), gājēji gandrīz tikpat bieži gājuši bojā arī dienas laikā. Īpaši kritiska situācija šogad izveidojusies Rīgā, kur gandrīz par 50% palielinājies negadījumos mirušo gājēju skaits.
Sabiedrības uzmanība vairāk pievērsta braucēju un līdzbraucēju drošībai, bet jautājumi par gājēju drošību atstāti novārtā. Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) uzskata, ka jāvelta īpaša uzmanība gājēju drošības veicināšanai.
Nepieciešamas ne tikai informatīvas kampaņas un rūpīgs policijas darbs, bet arī nopietns finansiāls ieguldījums: jāatdala mazaizsargātie satiksmes dalībnieki no pārējās satiksmes plūsmas, izbūvējot gājēju celiņus, tiltus un aizsargbarjeras uz intensīvas kustības ceļiem. Apdzīvotās vietās būtu jāsamazina pieļaujamais braukšanas ātrums, jāizbūvē vairāk “gulošo policistu”, jāizveido zig–zaga tipa aizsargbarjeras pie mācību iestādēm. Ilgtermiņā vajadzētu panākt, lai ielu posmi skolu tuvumā vispār nebūtu paredzēti autosatiksmei.
Jāuzlabo apgaismojums apdzīvotās vietās un uz gājēju pārejām. CSDD aicina gājējus nepaļauties uz nejaušu veiksmi. Atstarotājs vai atstarojošs materiāls uz gājēja apģērba var glābt ne tikai bērna, bet jebkura pieaugušā dzīvību. Atstarotājs līdz pat astoņām reizēm palielina iespēju autovadītājam pamanīt gājēju tumsā.

Pēc CSDD informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!