• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vārda brīvība šķērsgriezumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2004., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95442

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Zaļie viļņi" Rīgas ielās

Vēl šajā numurā

22.10.2004., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vārda brīvība šķērsgriezumā

Vakar, 21.oktobrī, sabiedriskās politikas centrā “Providus” prezentēts pētījums “Vārda brīvības robežas: goda un cieņas aizskaršana, naida kurināšana”.

Tā autors ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Cilvēktiesību institūta vadītājs un “Providus” stipendiāts Artūrs Kučs.
Pētījumā analizētas Latvijas tiesību normas attiecībā uz goda un cieņas aizskaršanu, kā arī diskriminācijas un rasu vai nacionālā naida kurināšanu, salīdzinot ar starptautiskajiem cilvēktiesību standartiem. Autors norāda uz problēmām tiesu praksē, kā arī uz trūkumiem tiesību normās, sniedzot arī ieteikumus identificēto problēmu novēršanā. Piemēram, īpaša sadaļa veltīta tam, kā pilnveidot plašsaziņas līdzekļu darbību.
Pētījumā konstatēts, ka vārda brīvība Latvijā nereti tiek nesamērīgi ierobežota, jo par goda un cieņas aizskaršanu iespējams sodīt ar brīvības atņemšanu. Turklāt Civillikums nenosaka, vai persona var prasīt mantisku kompensāciju, ja tās gods aizskarts ar viedokli, nevis ziņu. Vēl viens no secinājumiem – tiesu praksē sastopama kļūdaina un nepietiekama Eiropas Cilvēktiesību tiesas principu piemērošana.
Attiecībā uz naida kurināšanas ierobežošanu pētījumā konstatēts, ka par šādiem gadījumiem lietas ierosinātas un iztiesātas reti. Kā uzskata pētījuma autors, tiesību aktos nav tieši paredzēta iespēja cietušajām personām saņemt mantisko kompensāciju, savukārt tiesību piemērotājiem trūkst izpratnes par rasu diskriminācijas un neiecietības jēdzieniem. Pētījuma autors arī secinājis, ka trūkst efektīvu ierobežojumu naida, neiecietības un diskriminācijas kurināšanai internetā.
Lai apspriestu pētījumā izdarītos secinājumus un tajā sniegtos ieteikumus, vakar notika arī diskusija.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!