• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas deputātu viedokli sakarā ar Eiropas Komisijas tieslietu komisāra amata kandidāta izteikumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2004., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95014

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par aizliegumu izmantot hlora balināšanas metodi iecerētajā Ozolsalas celulozes rūpnīcā

Vēl šajā numurā

14.10.2004., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas deputātu viedokli sakarā ar Eiropas Komisijas tieslietu komisāra amata kandidāta izteikumiem

Vakar, 13.oktobrī, Eiropas Nāciju grupā (UEN), apspriežot Eiropas Komisijas komisāru kandidātu noklausīšanās rezultātus, Latvijas deputāti (TB/LNNK) izteica nopietnas bažas par tieslietu komisāra kandidāta Roko Butiljones izteikumu sekām kā Eiropas Savienības, tā Latvijas iekšpolitisko konsekvenču sakarā.
Ģirts Valdis Kristovskis norādīja, ka R.Butiljone savas nezināšanas vai paviršības dēļ ir nodarījis nopietnu kaitējumu Latvijas sabiedrībai. R.Butiljones nekompetentie izteikumi par Latvijas iekšējo nacionālo attiecību situāciju ne tikai neatbilst patiesībai, bet arī liek apšaubīt tieslietu komisāra kandidāta kompetenci. Šādi pavirši izteicieni kārtējo reizi tādām padomju pagātni pārstāvošām personām kā T.Ždanokai dod iespēju maldināt Latvijas sabiedrību par Eiropas Savienības kompetentu iestāžu un pārstāvju vērtējumiem Latvijas cilvēktiesību jautājumos. Tāpēc Latvijas sabiedrība un masu mediji ar īpašu uzmanību seko līdzi ne tikai Ingrīdas Ūdres izredzēm kļūt par komisāri, bet arī Eiropas Parlamenta reakcijai uz R.Butiljones izteikumiem.
G.V.Kristovskis arī norādīja, ka tieslietu komisāra kandidāta Roko Butiljones izteikumi kārtējo reizi uzskatāmi parāda nepieciešamību demokrātiskās Eiropas daļai atgriezties pie būtisku Eiropas vēstures aspektu izvērtēšanas, jo daļa Eiropas nepiedzīvoja padomju totalitāro režīmu un līdz ar to vāji pārzina tā nodarītos zaudējumus Latvijas valstij, to sekas. Tāpēc Latvijas un pārējo padomju režīmu piedzīvojušajām tautām ir svarīgi atkārtoti runāt par Hitlera, Staļina un komunistiskā režīma nodarījumiem un sekām, kas brīvību baudījušajām Eiropas tautām pašreiz šķiet nevajadzīgi. Tā ir tuvredzība, un tieši bijušā Itālijas ārlietu ministra līmeņa (R.Butiljones līdzšinējais amats) amatpersonas izteikumi to apliecina. Tagad ir svarīgi, lai viņš apzinās savas kļūdas un, vēloties saņemt deputātu atbalstu tieslietu komisāra amatam, novērš tās konkrēta atsaukuma, skaidrojuma veidā.
Deputāts Guntars Krasts prasīja konkrētu apliecinājumu tam, ka R.Butiljone tiks informēts par Latvijas deputātu aso kritiku un atkārtoti komentēs, precizēs savu viedokli, tādā veidā kompensējot nepamatotu apvainojumu Latvijas sabiedrībai.
UEN grupas vadība un Itālijas deputāti izteica gatavību panākt tieslietu komisāra kandidāta Roko Butiljones ierašanos UEN grupā un izrunāt radušos pārpratumus tieslietu komisāra kandidāta noklausīšanās procedūru laikā, kas radījuši asas debates Latvijā.

Sabīne Prohorova, Apvienības TB/LNNK preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!