• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem likumā "Par zinātnisko darbību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2004., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94983

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Gruzijas prezidenta un viņa vadītās delegācijas vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

14.10.2004., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem likumā “Par zinātnisko darbību”

Latvijas Valsts prezidentei Vairai Vīķei–Freibergai,
LR Ministru prezidentam Indulim Emsim,
LR Saeimas Prezidijam,
LR Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas priekšsēdētājam Jānim Strazdiņam,
LR izglītības un zinātnes ministram Jurim Radzevičam

LR Saeimas balsojums par grozījumiem likumā “Par zinātnisko darbību” otrajā lasījumā 2004.gada 6.oktobrī nostiprināja Latvijas zinātnieku sabiedrībā pārliecību, ka LR Saeima atbalsta Valdības deklarācijā pausto mērķi – pakāpeniski palielināt valsts finansējumu zinātnei atbilstoši valsts attīstības pamatvirzieniem Eiropas Savienībā.
Latvija pašlaik no valsts budžeta atvēl zinātnei nepilnus 0,2%, un apmēram 0,15% zinātnē iegulda privātais bizness. Tāpēc zinātnieki ar gandarījumu uzņēma Saeimas atbalstu Valdības deklarācijā iekļautajai perspektīvai nodrošināt ikgadēju valsts finansējuma pieaugumu zinātnei 0,1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tas ļautu Latvijai tuvoties Barselonas kritēriju izpildei.
Latvijai kā pilntiesīgai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij ir pienākums pilnvērtīgi iekļauties ES ilgtermiņa attīstības procesos, kas definēti Lisabonas stratēģijā (2000) un konkretizēti Barselonā 2002.gadā. Tur noteikts – lai ES kļūtu par pasaules visattīstītāko valstu apvienību, likvidējot pieaugošo ekonomisko atpalicību no ASV un Japānas, Eiropā jāpanāk būtisks zinātnes finansējuma palielinājums. 2010.gadā ES dalībvalstīs zinātnei jāatvēl vidēji 3% no IKP. To panāks, 1% no IKP ieguldot no valsts budžeta un 2% piesaistot no privātajiem investoriem. Šo mērķu sasniegšanas t.s. “3% rīcības plānu” izskatīs ES Ministru padomes sanāksmē Nīderlandes prezidentūras laikā 2004.gada nogalē.
No savas puses Latvijas zinātnieki ir gatavi diskusijai par likuma normu realizācijas pasākumiem un piedāvā LR Saeimai un valdībai apspriešanai konkrētus priekšlikumus šī finansējuma pieauguma mērķtiecīgam ieguldījumam Latvijas zinātnes attīstībā.
Cerot uz turpmāko sadarbību un atbalstu likuma “Par zinātnisko darbību”, t.sk. panta “Zinātnes un pētniecības, un inovāciju finansēšana”, sekmīgu virzību 3.lasījumam pašreizējā redakcijā, ar cieņu –

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents,

Latvijas Zinātnes padomes priekšsēdētājs
Rīgā 2004.gada 8.oktobrī profesors Juris Ekmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!