• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisijas nodokļu un muitas savienības komisāra amata kandidāte Ingrīda Ūdre EP Ekonomisko un monetāro jautājumu (IMCO) komitejā 2004.gada 7.oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2004., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94875

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisijas nodokļu un muitas savienības komisāra amata kandidāte Ingrīda Ūdre EP Iekšējā tirgus un patērētāju tiesību aizsardzības (ECON) komitejā 2004.gada 7.oktobrī

Vēl šajā numurā

12.10.2004., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisijas nodokļu un muitas savienības komisāra amata kandidāte Ingrīda Ūdre EP Ekonomisko un monetāro jautājumu (IMCO) komitejā 2004.gada 7.oktobrī:

Priekšsēdētāja kungs, augsti godātie Eiropas Parlamenta deputāti!
Sākumā es gribētu ar jums padalīties savos iespaidos par muitas savienību, kas būs mana otrā atbildības joma. Biju pārsteigta par to, ka šajā jomā tik daudz kas notiek, taču par to ārpusē ļoti maz zināms. Es arī uzskatu, ka muitas jomā vēl būtu daudz darāmā, lai aizstāvētu pilsoņus un Kopienu.
Muitas jomā Eiropas Parlamentam ir būtiska loma. Patiešām, Parlamenta un tieši jūsu komitejas aktīva iesaistīšanās agrīnā likumdošanas pieņemšanas procesa stadijā ir izšķiroša muitas jautājumu risināšanai, kur tiek piemēroti koplēmuma procedūras principi. Ar lielu interesi vēlos iepazīties ar jūsu zināšanām un izpratni par visiem ar muitu saistītajiem jautājumiem. Tas īpaši attiecas uz muitu kā drošības veicinātāju, kā arī kā pakalpojuma sniedzēju un taisnīgas tirdzniecības vides nodrošinātāju uzņēmējdarbībā. Skatoties uz jomām, kurās nepieciešama tālāka darbība, es domāju, ka mums jākoncentrējas uz dažām prioritātēm. Kā galvenos izaicinājumus, uz kuriem var atbildēt ar spēcīgu darbību muitas jomā, es gribētu minēt sekojošos.
Pirmkārt, drošības pastiprināšana visiem.
Pastāvošie terorisma draudi prasa noteiktu atbildi, un es uzskatu, ka muita var dot ievērojamu ieguldījumu drošības uzlabošanā. Pēc iespējas ātrāka Komisijas jaunā priekšlikuma par informācijas sniegšanu par preču kravu saturu vēl pirms to ievešanas un izvešanas no Eiropas Savienības teritorijas pieņemšana, kā arī pamatu veidošana kopīgai risku vadībai ir izšķiroši, un es ceru uz jūsu atbalstu.
Eiropai ir jāspēlē vadoša loma dažādās starptautiskajās iniciatīvās, kas vērstas uz drošības uzlabošanu. Manā skatījumā, to var veicināt, ja: mēs darbojamies kā līdzvērtīgs un aktīvs partneris; mēs līdzsvarojam prasības drošības jomā ar atbilstošiem tirdzniecību atvieglojošiem pasākumiem; šai globālajai problēmai mēs meklējam globālus risinājumus.
Otrkārt, patērētāju aizsardzība un uzņēmējdarbības atvieglošana.
Es uzskatu, ka muita varētu darīt vēl vairāk, lai aizsargātu fiziskās un juridiskās personas, konkrēti – preču viltošanas apkarošanas jomā. Šī ir joma, kurā vērojama pieaugoša noziedzība ar milzīgu peļņu. Eiropas Savienības muitas dienesti gadā aiztur 100 miljonus viltotu preču. Neskatoties uz šiem centieniem, šāda veida tirdzniecības aktivitātes arī bīstami izplešas tādās jomās kā farmaceitiskie izstrādājumi, pārtikas produkti un bērnu rotaļlietas.
Vienlaikus mums arī ir jānodrošina Eiropas Savienības uzņēmējiem, gan lieliem, gan maziem, tāda tirdzniecības vide, kurā tie spētu godīgi konkurēt.
Treškārt, cīņa pret krāpšanu.
Krāpšana izpaužas visdažādākajās formās, un tā skar gan Kopienu budžetu, gan dalībvalstu resursus. Es nodrošināšu, lai pasākumi muitas jomā kļūtu par neatņemamu sastāvdaļu ikvienā aktivitātē, kas būs vērsta pret šo draudu. Vēl vairāk, godīga konkurence nozīmē vienādus tiesiskos noteikumus visiem, un muitai ir atslēgas loma šī principa ievērošanas nodrošināšanā visā Kopienu teritorijā.
Šie principi ir ietverti divos svarīgos Komisijas priekšlikumos, kas šobrīd ir nodoti Parlamenta izvērtēšanai.
Viens ir muitas tiesību akta kopums par kontroli uz Eiropas Savienības ārējām robežām un elektronisko muitu. Šo aktu ieviešana ļaus muitas dienestiem dot ievērojamu ieguldījumu, lai palielinātu Eiropas rūpniecību konkurētspēju. Muitas noteikumiem ir jābūt tādiem, kas ļauj uzņēmumiem rast iespējas samazināt izmaksas, pateicoties veiksmīgākai iekšējā tirgus izmantošanai. Šis projekts ietvers virkni likumdošanas un operatīvu aktivitāšu, lai pastiprinātu sadarbību starp 25 dalībvalstu muitas dienestiem, kā rezultātā ekonomiskajiem operatoriem būtu pieejamas modernas, vienkāršas un efektīvas procedūras.
Otrs ir Komisijas priekšlikums ieviest kontroli skaidrās naudas apgrozījumiem, kad tie ienāk vai iziet no Kopienu teritorijas. Tas ļaus izveidot papildu ieroci cīņai pret teroristu finansēšanu un pret naudas atmazgāšanu. Parlamenta atbalsts šim priekšlikumam ir ne tikai ļoti gaidīts, bet arī izšķirošs.
Kā redzams, ir vēl daudz veicamā, lai atbildētu uz visiem izaicinājumiem. Mans galvenais mērķis būs veicināt taisnīgu tirdzniecības vidi un drošu, pasargātu Eiropu. Manas aktivitātes būs virzītas tādējādi, lai muitas dienesti vienādi un efektīvi piemērotu Kopienu politikas visā Eiropas Savienības teritorijā. Vēlreiz atļaujiet pateikt, ka jūsu pieredze un atbalsts būs izšķiroši, lai mēs kopīgi sasniegtu šos ambiciozos mērķus.
Pateicos jums par uzmanību!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!