• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā atrast pretindi pret sāpēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2004., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94868

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirmās brīvvalsts robežsardzes gals

Vēl šajā numurā

12.10.2004., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā atrast pretindi pret sāpēm

Pirmo reizi arī Latvijā notiek Nedēļa pret sāpēm, kuras vadmotīvs – “Dzīve bez sāpēm ir cilvēka tiesības”.

LOGINA.PNG (97759 bytes)
Ināra Logina
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Precīzi nav zināms, cik īsti iedzīvotāju Latvijā regulāri cieš no sāpēm, taču citās Eiropas valstīs šādi pētījumi ir veikti un dati ir satriecoši. Kā “LV” skaidro Latvijas Sāpju izpētes un ārstēšanas asociācijas (LSIĀA) priekšsēdētāja Ināra Logina, no šiem pētījumiem izriet, ka 19 procenti cilvēku cieš no hroniskām sāpēm. Tātad katrs piektais iedzīvotājs spiests ar tām sadzīvot. Sāpēm ir dažāda izcelsme, piemēram, izplatītas ir muguras un locītavu sāpes. Pēc pētījumos minētajiem datiem, aptuveni 1%–2% gadījumu sāpju iemesls ir onkoloģiskas slimības, 30%–40% gadījumu iemesls ir muskuļu un skeleta, kā arī locītavu slimības, 30% pacientu sāpju iemesls ir mugurkaula patoloģija, bet 10% sāpes izraisa migrēna un galvassāpes.
Sāpju problemātikai ir dažādi aspekti, un mūsdienās vēl nav atrasta recepte, lai vienmēr un visos gadījumos cilvēkiem nodrošinātu dzīvi bez sāpēm. Sāpes nav tikai simptoms, tā ir slimība pati par sevi, turklāt hroniskas sāpes nopietni ietekmē cilvēka dzīves kvalitāti. Eiropā nedēļa pret sāpēm notiek jau ceturto reizi. 11.oktobris pasludināts par Pasaules dienu pret sāpēm. Šogad arī Latvijā pirmo reizi pēc LSIĀA un Latvijas Pretvēža apvienības iniciatīvas notiks vairāki pasākumi. Tie iecerēti, lai informētu un izglītotu sabiedrību, kā arī padziļinātu sociālo, medicīnas un pašvaldības darbinieku zināšanas. Šonedēļ Latvijas Onkoloģijas centrā tiks atvērts arī sāpju kabinets un LSIĀA mājaslapa. Vairākās pilsētās pieejamas bezmaksas konsultācijas pie sāpju speciālistiem.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!