• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts valodas centra argumenti par labu "eiro". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.2004., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94799

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zobeni dzied studentu rokās

Vēl šajā numurā

08.10.2004., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts valodas centra argumenti par labu “eiro”

Valsts valodas centra (VVC) Latviešu valodas ekspertu komisija par vispārlietojamu Eiropas Savienības (ES) vienoto valūtu latviešu valodā apstiprinājusi “eiro” un par to informējusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisiju.
Pēc VVC sniegtajām ziņām, ekspertu komisija sēdē konstatējusi: lai gan no lingvistiskā viedokļa vairāk argumentu ir par labu lokāmām nosaukuma formām – eira vai eiris (arī eurs), no sociolingvistiskā viedokļa nav atbalstāmi ieteikumi mainīt valodas praksē ieviesušos, finanšu dokumentos un plašsaziņas līdzekļus jau ilgstoši lietoto nelokāmo nosaukuma formu “eiro”, kura arī iekļaujas latviešu valodas gramatiskajā sistēmā.
Sēdē vairākums ekspertu balsojuši par vīriešu dzimtes lietvārda nelokāmo formu eiro. Proti, par formu “eiro” nobalsoja 12 komisijas locekļi, par “eira” – divi, par “eurs” – viens, par “euro” – neviens, bet atturējās divi. Visi Latviešu valodas ekspertu komisijas locekļi sēdē nebija piedalījušies. Telefonbalsojumā papildus gūtas piecas balsis par labu “eiro”.
Lai novērstu literārās valodas un terminoloģijas normu nesakritību, Latviešu valodas ekspertu komisija aicina Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisiju pārskatīt 7.septembra lēmumu, ar kuru tika apstiprināta lietvārda lokāmā forma “eira”, informē VVC.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!