• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004. gada 5. oktobra rīkojums Nr. 738 "Par Latviešu diasporas atbalsta programmu 2004.-2009.gadam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.2004., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94728

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.739

Par kandidatūru apstiprināšanu Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesneša amatam

Vēl šajā numurā

08.10.2004., Nr. 160

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 738

Pieņemts: 05.10.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta rīkojums Nr.738

Rīgā 2004.gada 5.oktobrī (prot. Nr.58 44.§)

Par Latviešu diasporas atbalsta programmu 2004.–2009.gadam

 

1. Atbalstīt Latviešu diasporas atbalsta programmas 2004.–2009.gadam (turpmāk — programma) kopsavilkumā ietverto risinājumu.

2. Noteikt Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātu par atbildīgo institūciju programmas īstenošanā.

3. Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātam sagatavot un līdz 2004.gada 25.oktobrim iesniegt Ministru kabinetā rīkojuma projektu par programmas īstenošanas konsultatīvās padomes personālsastāvu.

4. 2005.gadā programma īstenojama likumā par valsts budžetu kārtējam gadam piešķirto līdzekļu ietvaros. Jautājumu par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu programmas īstenošanai turpmākajiem gadiem izskatīt kopā ar nozaru ministriju budžeta prioritāšu pieteikumiem kārtējā gada valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas procesā.

5. Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātam katru gadu līdz 1.maijam iesniegt Ministru kabinetā informatīvu ziņojumu par programmas īstenošanu iepriekšējā gadā.

Ministru prezidents I.Emsis

Īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās N.Muižnieks

 

(Ministru kabineta

2004.gada 5.oktobra rīkojums Nr.738)

Latviešu diasporas atbalsta programmas 2004.–2009.gadam

kopsavilkums

Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta vadībā tika izstrādāts Latviešu diasporas atbalsta programmas 2004.–2009.gadam projekts (turpmāk — programma) saskaņā ar valdības deklarācijas punktiem “Ārlietas” un “Integrācija”.

Risināmā jautājuma būtība

Programmas tiešā mērķauditorija ir latviešu diasporas pārstāvji, kā arī viņu biedrības un organizācijas. Programmas netiešā mērķauditorija ir visa Latvijas sabiedrība, jo stipra latviešu diaspora ir pamats Latvijas pozitīva tēla veidošanai, ārvalstu atbalsta saņemšanai profesionālu un politisku mērķu īstenošanā, kā arī latviešu kultūras, tradīciju un mākslas popularizēšanai un izplatīšanai pasaules mērogā.

Programmas mērķis ir nostiprināt latviešu diasporas saistību ar Latviju, diasporas pārstāvju piederības izjūtu etniskajai dzimtenei un radīt vienotu sistēmu sadarbības uzturēšanai.

Piedāvātie risinājumi

Lai īstenotu minēto mērķi, programmā tiek paredzēti šādi uzdevumi:

• saglabāt un attīstīt latviešu diasporas pārstāvju etnisko, lingvistisko, kultūras identitāti un reliģisko piederību;

• nodrošināt un aktualizēt informācijas pieejamību par latviešu diasporu;

• uzturēt un nostiprināt diasporas pārstāvju un viņu biedrību, apvienību un centru regulārus sakarus ar Latviju;

• popularizēt pasaulē latviešu kultūru, tradīcijas un mākslu kā būtiskas Latvijas tēla sastāvdaļas;

• nodrošināt starpinstitūciju sadarbību, lai veicinātu latviešu diasporas atbalstu.

Papildus minētajiem uzdevumiem ir nepieciešams rīkot intensīvus valodas apguves kursus repatriantiem Latvijā, organizēt un atbalstīt valodas prakses un 3 x 3 nometnes, veidot latviešu centrus ārvalstīs, izveidot vienotu informatīvo datu bāzi par latviešu diasporas organizācijām, izstrādāt informatīvos materiālus tautiešiem ārvalstīs, finansiāli atbalstīt latviešu korus un deju grupas ārvalstīs, iesaistīt latviešu diasporas atbalsta pasākumos Latvijas pašvaldības, nevalstiskās organizācijas, darba devējus un uzņēmējus. Programmas rīcības plānā ir noteikti arī citi uzdevumi, kā arī nepieciešamais finansējums un atbildīgās institūcijas.

Īstenojot programmu, latviešu diasporas pārstāvjos stiprināsies piederības izjūta savai etniskajai dzimtenei, tiks apturēta latviešu valodas zināšanu pasliktināšanās, diasporas biedrības un organizācijas intensīvāk darbosies latviešu kultūras un mākslas popularizēšanā un aktīvāk iesaistīsies sadarbībā ar Latviju un latviešu biedrībām citos reģionos un valstīs. Latviešu diasporas pārstāvji un pasaules sabiedrība labāk iepazīs latviešu kultūru, tradīcijas un mākslu. Tiks palielinātas ārvalstu latviešu centru, biedrību, apvienību un organizāciju administratīvās un finansiālās iespējas. Latvijas valsts un pašvaldību iestādes, kā arī darba devēju un uzņēmēju organizācijas aktīvi sadarbosies ar latviešiem ārzemēs un tām administratīvajām teritorijām, kurās dzīvo latviešu diasporas pārstāvji.

Programmas īstenošanai papildus nepieciešamais finansējums un finansēšanas avoti

Programmas mērķu īstenošanai ik gadus papildus esošajam finansējumam 184406 latu apmērā nepieciešams piešķirt finanšu līdzekļus 313650 latu apmērā no vispārējiem budžeta ieņēmumiem.

Īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās N.Muižnieks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!