• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzrunājot Latvijas Universitātes 85.gadskārtas svinīgā pasākuma dalībniekus Latvijas Nacionālajā operā 2004.gada 2.oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2004., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94573

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzrunājot radošāko latviešu valodas kā valsts valodas un literatūras skolotāju godināšanas pasākuma dalībniekus Rīgas pilī 2004.gada 2.oktobrī

Vēl šajā numurā

05.10.2004., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzrunājot Latvijas Universitātes 85.gadskārtas svinīgā pasākuma dalībniekus Latvijas Nacionālajā operā 2004.gada 2.oktobrī

Augsti godātais rektor! Dekāni, profesori! Akadēmiskā saime! Studenti!
Sveicu jūs Latvijas Universitātes lielajos 85 gadu svētkos un novēlu Latvijas Universitātei zelt un plaukt vēl ilgus, ilgus gadus!
Latvijas Universitāte piedzima reizē ar Latvijas valsti, un tai bija jāizcīna sava vieta zem saules, bija jāiegūst sava atpazīstamība, tajā pašā laikā bija jācīnās ar ikdienas grūtībām un izaicinājumiem. Valsts bija izpostīta, viss bija jāsāk no gala, bet tas tika darīts ar sajūsmu, ar lepnumu un ar apņēmību. Ļoti īsā laikā Latvijas Universitāte kļuva par visā Eiropā cienījamu un respektētu universitāti par spīti saviem jaunajiem gadiem salīdzinājumā ar citām, kas bija dibinātas tālajos viduslaikos. Šī universitāte ar savu mācībspēku sirdsdegsmi, pārliecību, enerģiju, talantu un ar studentu vēlmi un kāri pēc zināšanām ļoti drīz bija spējīga nostāties blakus senākām un bagātākām universitātēm.
Kara periods un pēckara gadi bija Latvijas Universitātei nežēlīgi – bija brīdis, kad divas trešdaļas no mācībspēkiem bija vai nu gājuši bojā, izsūtīti, vai aizgājuši trimdā, taču, aizklīduši tālajā pasaulē, tie pierādīja, cik ļoti reāls ir bijis šis intelektuālais pamats, cik vērtīgs, cik izturīgs. Tie Universitātes profesori, kas vēlāk strādāja Zviedrijā, Kanādā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Venecuēlā, Austrālijā vai citās zemēs, visur guva izcilas sekmes, dibināja jaunas fakultātes, kļuva par dekāniem, par pazīstamiem zinātniekiem savā darbības laukā. Daža laba gadījumā universitāte viņa vārdā nosauca ēkas. Viņi visi vienmēr atzina, ka šie visi viņu sasniegumi nav tikai viņu personīgo darba spēju un talantu nopelns, bet ka viņu zināšanu pamatlicēja ir bijusi Alma mater – Latvijas Universitāte –, kur viņi ieguva savu pirmo intelektuālo treniņu, un uz tā pamatiem tālāk varēja veidot spožas karjeras visās pasaules malās.
Es vēlētos šodien uzsvērt, ka Latvijas Universitāte var būt lepna ar savu sniegumu Latvijas valstij, tautai un pasaulei. Mums priekšā stāv jauns vēstures periods ar jauniem vēsturiskiem izaicinājumiem, iespējamības sadarboties ar citiem apmaiņas programmas studentiem un pasniedzējiem, kopēji pētniecības projekti – iespējas ir ļoti plašas.
Es novēlu, lai visi – gan studenti, gan doktorandi, gan pasniedzēji un tie, kas ir savas karjeras brieduma gados, – izjūt šo sajūsmu par mūsu plašajām iespējām, par šīm durvīm, kas tagad stāv vaļā. Lai nekad nepietrūkst spēka strādāt pie tā intelektuālā darba, par ko aizraujošāka taču nav, pie tā darba, kas ir jūsu sirdslieta, pie tā darba, ko jūs mīlat! Es novēlu, lai pasniedzēji šo savu sajūsmu un zinātkāri nodotu tālāk saviem sekotājiem un studentiem. Es novēlu Latvijas Universitātei daudz skaistu, spožu gadu! Vivat, crescat, floreat Universitatis Latviensis in aeternum!

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!