• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bijušo Eiropas Parlamenta deputātu vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2004., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94570

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Bankas prezidenta dalību SVF gada sanāksmē

Vēl šajā numurā

05.10.2004., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par bijušo Eiropas Parlamenta deputātu vizīti

Pie Saeimas sekretāra Jāņa Šmita

Piektdien, 1.oktobrī, Saeimas sekretārs Jānis Šmits tikās ar bijušajiem Eiropas Parlamenta deputātiem.
Saeimas sekretārs J.Šmits pauda prieku par Eiropas Parlamenta bijušo deputātu vizīti Saeimā un pastāstīja par Latvijas parlamenta vēsturi un pašreizējo politisko situāciju. J.Šmits akcentēja, ka pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) noslēdzies svarīgs posms mūsu valsts vēsturē – ir sasniegta viena no daudzu gadu garumā izvirzītajām ārpolitikas prioritātēm. Viņš pateicās bijušajiem Eiropas Parlamenta deputātiem par atbalstu Latvijas virzībā uz integrāciju ES un uzsvēra, ka Latvijai vēl daudz darāmā, lai sasniegtu to dzīves līmeni, kāds ir vecajās ES dalībvalstīs. “Esam apņēmības pilni strādāt tā, lai ES kļūtu par konkurētspējīgu valsti,” apliecināja J.Šmits.
Saeimas sekretārs arī raksturoja Latvijas pašreizējos mērķus, kas virzīti uz ārējo sadarbību. Viņš pauda Latvijas gatavību dalīties eirointegrācijas pieredzē un informēja par jau paveikto šajā jomā – Saeimas Eiropas lietu komisijas un Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisijas parakstīto saprašanās memorandu.
Eiropas Parlamenta bijušie deputāti atzinīgi novērtēja lielo darbu, ko Latvija paveikusi normatīvo aktu saskaņošanas procesā ar ES acquis, un pauda prieku par Latvijas pilnvērtīgu iekļaušanos ES dalībvalstu saimē.
Puses arī pārrunāja ES aktualitātes – drošības politikas jautājumus, gaidāmo Latvijas pievienošanos eirozonai un Eiropas Savienības tālāko paplašināšanos, tostarp iespējamo iestāšanās sarunu sākšanu ar Turciju.

Pie Eiropas Parlamenta deputātes Ineses Vaideres

Piektdien, 1. oktobrī, Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere tikās ar Eiropas Parlamenta bijušo deputātu asociācijas pārstāvjiem, kuri atrodas iepazīšanās vizītē Latvijā.
Pēc šīs tikšanās I.Vaidere uzsvēra, ka EP bijušo deputātu pieredze ir ļoti nozīmīga Latvijas faktiskajai integrācijai Eiropas Savienībā. Sarunā ar bijušajiem deputātiem tika konstatēts, ka Latvijas institūcijas visumā veiksmīgi tiek galā ar ES struktūrfondu apguvi, taču nepietiekami tiek izmantotas citas ES budžeta piedāvātās iespējas un fondi. EP bijušie deputāti kā piemēru minēja ES līdzekļu piesaisti tiesnešu, policijas darbinieku, robežsargu apmācībai, nevalstisko organizāciju iespējas saņemt finansējumu, piemēram, cīņai ar vardarbību ģimenē. Šīs iespējas Latvija gandrīz nemaz nav izmantojusi.
I.Vaidere: “Tikšanās ar EP bijušajiem deputātiem bija ļoti noderīga, jo Latvijai līdz ar dalību ES ir jāsaskaras ar ļoti apjomīgu informācijas daudzumu, un šī pieredze ir nenovērtējams ceļvedis un atbalsts arī mūsu, deputātu, turpmākajā darbā.”

Saeimas Eiropas lietu komisijā

Piektdien, 1.oktobrī, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Oskars Kastēns, priekšsēdētāja biedrs Dzintars Rasnačs un komisijas deputāts Staņislavs Šķesters tikās ar bijušajiem Eiropas Parlamenta deputātiem.
Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs O.Kastēns sveica bijušos Eiropas Parlamenta deputātus Saeimā. Viņš iepazīstināja viesus ar komisijas sastāvu un tās galvenajiem darbības virzieniem, kā arī ieskicēja situāciju Latvijā pirms un pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES). O.Kastēns pateicās Eiropas Parlamentam par lielo atbalstu Latvijai darbā pirms iestāšanās ES. Savukārt komisijas priekšsēdētāja biedrs Dz.Rasnačs pastāstīja par Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultātiem Latvijā, kur četras no deviņām vietām ieguva viņa partijas biedri no apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK.
Viesi informēja, ka bijušo Eiropas Parlamenta deputātu organizācija tika izveidota 1999.gadā, un iepazīstināja ar tās darbības virzieniem.
Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka nav lielu vai mazu valstu ES ietvaros un aktuālie jautājumi – ārpolitika, aizsardzība un Eiropas integrācija – dialoga ceļā ir jārisina kopīgi. Pārrunāti arī jautājumi, kas skar Latvijas eirointegrācijas pieredzes nodošanu citām valstīm, tostarp parakstīto Saprašanās memorandu Gruzijas parlamenta integrācijas komisijas darba atbalstam. Puses arī sprieda par miera uzturēšanas misijām pasaulē un citiem aktuāliem ES un NATO drošības politikas jautājumiem.
Pārrunāti jautājumi par Baltijas valstu vienotās elektroenerģijas nodrošināšanu un naftas tranzītu Latvijā. “Mēs esam ieinteresēti Latvijas energoresursu avotu dažādošanā,” uzsvēra O.Kastēns.
Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs novēlēja viesiem veiksmīgu vizītes turpmāko gaitu Latvijā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!