• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesas spriedumu par politisko organizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2004., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94533

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas informācija

Latvijas maksājumu bilance 2004.gada 2.ceturksnī un 1.pusgadā

Vēl šajā numurā

05.10.2004., Nr. 157

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs

Veids: informācija

Numurs: 1/6248

Pieņemts: 29.09.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja dienesta informācija Nr.1/6248

Rīgā 2004.gada 29.septembrī

Par tiesas spriedumu par politisko organizāciju

 

Pamatojoties uz likuma “Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām” 35.panta trešajā daļā un 44.pantā noteikto, ka lēmumu par politiskās organizācijas (partijas) darbības apturēšanu pēc lēmuma stāšanās likumīgā spēkā jāpublicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, nosūtām publikācijai laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” Bauskas rajona tiesas 2004.gada 18.augusta sprieduma kopiju civillietā Nr. C 100374/04 par politiskās organizācijas “Bauskas rajona Nacionālā apvienība darbības apturēšanu, kurš stājies likumīgā spēkā 2004.gada 17.septembrī.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietnieks A.Vilks

Lieta Nr.C100374/04

Bauskā 2004.gada 18.augustā

Spriedums

Latvijas Republikas vārdā

Bauskas rajona tiesa šādā sastāvā:

tiesnese I.Andžāne ar sekretāri N.Zaharovu,

piedaloties prasītāja pilnvarotajām pārstāvēm N.Titovai, I.Jaunskungai, atbildētāja pārstāvim L.Kalnierim,

izskatīja atklātā tiesas sēdē Bauskā, Zaļā ielā 12, civillietu Nr.C 100374/04 Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja prasībā pret politisko organizāciju “Bauskas rajona Nacionālā apvienība” par darbības apturēšanu,

konstatēja:

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs cēlis prasību tiesā par politiskās organizācijas “Bauskas rajona Nacionālā apvienība” darbības apturēšanu, norādot, ka politiskā organizācija “Bauskas rajona Nacionālā apvienība” līdz 2004.gada 1.martam neiesniedza zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā, tā neievērojot Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma prasības, jo zvērināta revidenta atzinums ir ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas būtiska sastāvdaļa.

Tiesas sēdē prasītāja pārstāve N.Titova prasību uzturēja uz iepriekš minētiem pamatiem, paskaidroja, ka politiskā organizācija “Bauskas rajona Nacionālā apvienība” 2004.gada 4.martā iesniegusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā deklarāciju par 2003.gadu, taču tā nav atbildusi likuma prasībām. Deklarācijai nav bijis pievienots zvērināta revidenta atzinums, tādējādi nebija ievērots Politisko organizāciju finansēšanas likuma 8.pants un 11.panta 1.daļas prasības. 2004.gada 8.martā nosūtījuši brīdinājumu par nepieciešamību pildīt likumu, vienlaicīgi arī brīdinājuši par atbildību. 2003.gada 30.martā atbildētājs iesniedzis precizētu deklarāciju, taču zvērināta revidenta atzinums nav iesniegts vēl līdz šim brīdim, līdz ar to neizpildot Politisko organizāciju finansēšanas likuma 8.panta 1.daļas un 11.panta 1.daļas prasības. Lūdza apturēt politiskās organizācijas “Bauskas rajona Nacionālā apvienība” darbību uz trīs mēnešiem un uzlikt par pienākumu divu nedēļu laikā no tiesas nolēmuma spēkā stāšanās brīža iesniegt zvērināta revidenta atzinumu.

Tiesas sēdē prasītāja pārstāve I.Jaunskunga prasību uzturēja uz iepriekš minētiem pamatiem, paskaidroja, ka politiskajām organizācijām vienreiz gadā obligāti ir jāiesniedz zvērināta revidenta atzinums. Pārbaudot politiskās organizācijas “Bauskas rajona Nacionālā apvienība” deklarāciju, pieprasījuši grāmatvedības pirmdokumentus, taču ticis atbildēts, ka tādi dokumenti nepastāvot, līdz ar to nav iespējams neko pārbaudīt. Lūdza politiskās organizācijas “Bauskas rajona Nacionālā apvienība” darbību apturēt uz trīs mēnešiem.

Atbildētājs politiskās organizācijas “Bauskas rajona Nacionālā apvienība” pārstāvis L.Kalniers tiesas sēdē prasību atzina. Paskaidroja, ka nav maksājuši organizācijas biedru naudas, arī ziedojumus nav saņēmuši, līdz ar to nav nekādu ienākumu, bet izdevumus sedz no savas personīgās naudas. Organizācija vēlas turpināt savu darbību, izpildīs likuma uzliktos pienākumus, nolīgs zvērinātu revidentu. Lūdz apturēt darbību uz trīs, nevis sešiem mēnešiem.

Noklausījusies prasītāju pārstāvju un atbildētāja pārstāvja paskaidrojumus, iepazinusies un novērtējusi lietas materiālos esošos pierādījumus, tiesa atzina sekojošo.

Politiskā organizācija “Bauskas rajona Nacionālā apvienība” reģistrēta 1994.gada 25.februārī.

Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 8.p.1.d. nosaka,. ka katru gadu ne vēlāk kā līdz 1.martam politiskā organizācija (partija) iesniedz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) vadītāja parakstītu finansiālās darbības deklarāciju.

Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 11.p. nosaka, ka ne retāk kā reizi gadā katras politiskās organizācijas (partijas) finansiālo un saimniecisko darbību revidē zvērināts revidents, kura atzinums par attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) finansiālo un saimniecisko darbību pievienojams ikgadējai finansiālās darbības deklarācijai, kas tiek iesniegta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Atbilstoši Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumam Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs 2004.gada 8.martā nosūtīja politiskajai organizācijai brīdinājumu Nr.1/1647 par zvērināta revidenta atzinuma iesniegšanu un ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas precizēšanu. Minētajā brīdinājumā norādīts politiskajai organizācijai “Bauskas rajona Nacionālā apvienība” par tās pienākumu pildīt Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma prasības, proti, iesniegt precizētu ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju par 2003.gadu, kura atbilstu Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 8.panta prasībām, un zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā, kā arī vienlaikus brīdinājis par atbildību, ja minētās likuma prasības netiks izpildītas.

Tiesa atzina, ka ir tiesisks pamats apturēt politiskās organizācijas “Bauskas rajona Nacionālā apvienība” darbību uz trīs mēnešiem, jo atbildētājs nav izpildījis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja prasības līdz pat lietas izskatīšanas dienai, kas apstiprinās ar prasītāja pārstāvju un atbildētāja pārstāvja paskaidrojumiem tiesas sēdē. Bez tam politiskajai organizācijai “Bauskas rajona Nacionālā apvienība” uzdodams divu nedēļu laikā no sprieduma likumīgā spēkā stāšanās brīža iesniegt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā zvērināta revidenta atzinumu par politiskās organizācijas finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā.

Ņemot vērā iepriekš teikto un vadoties no Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 8.p.1.d., 10.p.5.d., 11.p., Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma 9.p. 1.pnkt., CPL 189.p., 193.p., 199.p., tiesa

nosprieda:

Apturēt politiskās organizācijas “Bauskas rajona Nacionālā apvienība” darbību uz trīs mēnešiem.

Uzlikt par pienākumu politiskajai organizācijai “Bauskas rajona Nacionālā apvienība” divu nedēļu laikā no tiesas nolēmuma spēkā stāšanās brīža iesniegt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā.

Spriedumu var pārsūdzēt Zemgales apgabala tiesā 20 dienu laikā, iesniedzot apelācijas sūdzību Bauskas rajona tiesā.

Tiesnese I.Andžāne

Spriedums stājies likumīgā spēkā 2004.gada 17.septembrī.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!