• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bezvalstnieku instrukcija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2004., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94532

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.62

Par Reklāmas likuma pārkāpumu

Vēl šajā numurā

05.10.2004., Nr. 157

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde

Veids: instrukcija

Numurs: 10

Pieņemts: 29.09.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes instrukcija Nr.10

Rīgā 2004. gada 29. septembrī

Bezvalstnieku instrukcija

Izdota saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 72.panta pirmās daļas 2.apakšpunktu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Instrukcija nosaka kārtību, kādā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (turpmāk — Pārvalde) saskaņā ar Bezvalstnieku likumu pieņem lēmumu par personas atzīšanu par bezvalstnieku, izsniedz bezvalstnieka ceļošanas dokumentu un uzturēšanās atļauju.

2. Darbinieks šīs instrukcijas izpratnē ir persona, kura atrodas darba tiesiskajās vai civildienesta attiecībās ar Pārvaldi.

3. Pārvaldes teritoriālā nodaļa šīs instrukcijas izpratnē ir Pārvaldes teritoriālā nodaļa, izņemot Rīgas vai Rīgas rajona administratīvajā teritorijā esošās Pārvaldes teritoriālās nodaļas.

II. Dokumentu bezvalstnieka statusa pieprasīšanai pieņemšana

4. Dokumentus bezvalstnieka statusa pieprasīšanai (turpmāk — dokumenti) pieņem Pārvaldes Personu statusa kontroles departamenta un Pārvaldes teritoriālās nodaļas darbinieks.

5. Pieņemot dokumentus, darbinieks noskaidro:

5.1. ziņas par personas saņemtajiem personu apliecinošiem dokumentiem vai citiem dokumentiem (dokumenta veids, numurs, saņemšanas datums un vieta);

5.2. ziņas par personas sodāmību;

5.3. citas ziņas, kurām, ņemot vērā lietas apstākļus, varētu būt nozīme, izskatot jautājumu par bezvalstnieka statusa piešķiršanu, piemēram, ziņas par personas tuviem radiniekiem (vārds, uzvārds, personas kods (ja ir), dzimšanas datums un vieta, dzīvesvieta un valstiskā piederība), ziņas par personas dzīvesvietām Latvijā un ārvalstīs (adrese, reģistrācijas datums un datums, kad persona noņemta no uzskaites, ja persona ir vai ir bijusi reģistrēta šajā dzīvesvietā).

6. Ja personas rīcībā nav derīga personu apliecinoša dokumenta, darbinieks pieņem citu personas rīcībā esošo dokumentu, ar kuru var noskaidrot personas identitāti, piemēram, nederīga pase, personas apliecība vai ceļošanas dokuments, forma Nr.9, izziņa par atbrīvošanu no ieslodzījuma vietas, dzimšanas apliecība, autovadītāja apliecība, karaklausības apliecība, pensionāra apliecība, jūrnieka apliecība, kompetentas valsts iestādes atzinums, pases forma Nr.1.

7. Ja persona uzrāda šīs instrukcijas 6.punktā minētā dokumenta kopiju, darbinieks to nokopē, kopiju paraksta, norādot uz tās datumu, paraksta atšifrējumu un to, ka personas uzrādītā dokumenta kopija nav salīdzināta ar dokumenta oriģinālu. Parakstīto dokumenta kopiju darbinieks pievieno pārējiem personas dokumentiem.

8. Ārvalsts kompetentas institūcijas izsniegtu dokumentu, kas apliecina, ka persona nav attiecīgās valsts pilsonis (pavalstnieks) un tai netiek garantēta šīs valsts pilsonība (pavalstniecība) vai dokumentāru apliecinājumu tam, ka šādu dokumentu nav iespējams iegūt, darbinieks pieprasa no personas, ņemot vērā personas tiesiskās saites ar šo valsti:

8.1. personas dzimšanas vietas valsts;

8.2. personas pēdējās reģistrētās dzīvesvietas valsts;

8.3. personas vecāku vai citu ģimenes locekļu valstiskās piederības valsts;

8.4. cita valsts, ja pastāv iespēja, ka persona varētu būt tās pilsonis (pavalstnieks) vai tikt uzņemta tās pilsonībā (pavalstniecībā).

9. Ja nav pārliecinošu pierādījumu tam, ka personai nav nevienas valsts pilsonības (pavalstniecības) vai nav garantēta kādas valsts pilsonība (pavalstniecība), darbinieks, pieņemot dokumentus, pieprasa personas rakstisku apliecinājumu, ka persona nav nevienas valsts pilsonis (pavalstnieks) un nav saņēmusi kādas valsts garantiju par uzņemšanu tās pilsonībā (pavalstniecībā) (pielikums).

10. Pārvaldes teritoriālās nodaļas visus iegūtos dokumentus nosūta izskatīšanai Pārvaldes Personu statusa kontroles departamentam.

III. Dokumentu izskatīšana, lēmuma pieņemšana

11. Saņemot dokumentus, Pārvaldes Personu statusa kontroles departamenta darbinieks:

11.1. pārbauda, vai ziņas par personu un šīs instrukcijas 5.3.punktā norādītajām personām ir iekļautas:

11.1.1. Ārzemnieku reģistrā;

11.1.2. Vienotajā vīzu informācijas sistēmā;

11.1.3. Robežšķērsošanas elektroniskajā informācijas sistēmā;

11.1.4. Iedzīvotāju reģistrā.

11.2. pārbauda personas sniegtās ziņas, pieprasot nepieciešamo informāciju valsts vai pašvaldību institūcijām vai kompetentām ārvalstu institūcijām, lai noskaidrotu, vai persona atbilst Bezvalstnieku likuma 2. un 3.pantā minētajiem nosacījumiem bezvalstnieka statusa iegūšanai.

12. Ja, izskatot dokumentus, Pārvaldes Personu statusa kontroles departamenta darbinieks konstatē ierobežojumus bezvalstnieka statusa piešķiršanai, Pārvaldes Personu statusa kontroles departaments informē par to personu un noskaidro personas viedokli.

13. Pēc nepieciešamo faktu konstatēšanas Pārvaldes Personu statusa kontroles departamenta darbinieks izvērtē lietas apstākļus un sagatavo lēmuma projektu:

13.1. atzīt personu par bezvalstnieku un izsniegt bezvalstnieka ceļošanas dokumentu;

13.2. atteikt atzīt personu par bezvalstnieku.

14. Lēmumu par personas atzīšanu par bezvalstnieku vai atteikumu atzīt par bezvalstnieku pieņem Pārvaldes Personu statusa kontroles departamenta direktors.

15. Lēmumā par personas atzīšanu par bezvalstnieku personu informē par turpmākajiem uzturēšanās nosacījumiem Latvijas Republikā, kā arī par gadījumiem, kad bezvalstnieka statuss tiek zaudēts vai atņemts.

16. Pārvaldes Personu statusa kontroles departaments informē par pieņemto lēmumu to Pārvaldes teritoriālo nodaļu, kas nosūtīja dokumentus izskatīšanai vai Pārvaldes teritoriālo nodaļu atbilstoši personas dzīvesvietai, ja persona mainījusi dzīvesvietu.

IV. Lēmuma izpilde un uzturēšanās atļaujas izsniegšana

17. Lēmumu par personas atzīšanu par bezvalstnieku izpilda Pārvaldes Personu statusa kontroles departaments vai attiecīgā Pārvaldes teritoriālā nodaļa.

18. Bezvalstnieka ceļošanas dokumentu izdod 16.punktā minētā Pārvaldes teritoriālā nodaļa vai Pārvaldes Personu statusa kontroles departaments.

19. No personas, kura atzīta par bezvalstnieku (turpmāk — bezvalstnieks), dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai pieņem un izskata:

19.1. Pārvaldes Ārzemnieku apkalpošanas departaments vai Pārvaldes teritoriālā nodaļa trīs mēnešu laikā no bezvalstnieka ceļošanas dokumenta saņemšanas dienas, ja bezvalstnieks pieprasa termiņuzturēšanās atļauju pirmo reizi;

19.2. Pārvaldes Ārzemnieku apkalpošanas departaments vai Pārvaldes teritoriālā nodaļa viena mēneša laikā no bezvalstnieka ceļošanas dokumenta saņemšanas dienas, ja bezvalstnieks pieprasa termiņuzturēšanās atļauju atkārtoti vai pieprasa pastāvīgās uzturēšanās atļauju;

19.3. Pārvaldes Personu statusa kontroles departaments vai Pārvaldes teritoriālā nodaļa, ja bezvalstniekam ir tiesības pieprasīt pastāvīgās uzturēšanās atļauju saskaņā ar Bezvalstnieku likuma pārejas noteikumu 2.punktu.

20. Uzturēšanās atļaujas reģistrēšanu un izdošanu jauna bezvalstnieka ceļošanas dokumenta izdošanas gadījumā veic Pārvaldes Ārzemnieku apkalpošanas departaments vai Pārvaldes teritoriālā nodaļa.

21. Ja bezvalstnieks šīs instrukcijas 19.punktā norādītajos termiņos neiesniedz dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai vai persona, par kuru pieņemts lēmums atteikt atzīt par bezvalstnieku, lēmumu neapstrīd, Pārvaldes Personu statusa kontroles departaments pieņem lēmumu par to turpmāko uzturēšanos Latvijas Republikā.

22. Pastāvīgās uzturēšanās atļauju saskaņā ar Bezvalstnieku likuma pārejas noteikumu 2.punktu izsniedz Pārvaldes Personu statusa kontroles departaments sadarbībā ar Pārvaldes Repatriācijas nodaļu vai Pārvaldes teritoriālā nodaļa.

23. Lēmumu saskaņā ar Bezvalstnieku likuma pārejas noteikumu 2.punktu par pastāvīgās uzturēšanās atļaujas izsniegšanu vai atteikumu izsniegt pieņem Pārvaldes Personu statusa kontroles departamenta direktors vai attiecīgās Pārvaldes teritoriālās nodaļas vadītājs. Šo lēmumu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā personai ir tiesības apstrīdēt Pārvaldes priekšniekam.

V. Bezvalstnieka statusa zaudēšana un atņemšana

24. Ja Pārvaldei kļūst zināms fakts, ka bezvalstnieks ir ieguvis citas valsts pilsonību (pavalstniecību) vai bezvalstnieka statusa iegūšanai ir sniedzis nepatiesas ziņas, Pārvaldes Personu statusa kontroles departaments pārbauda šo informāciju.

25. Ja šīs instrukcijas 24.punktā minētā informācija apstiprinās, Pārvaldes Personu statusa kontroles departamenta direktors pieņem lēmumu par bezvalstnieka statusa atņemšanu.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieks V.Jēkabsons

Saskaņots ar Iekšlietu ministriju 2004.gada 9.septembrī.

Saskaņots ar Tieslietu ministriju 2004.gada 21.septembrī.

 

Pielikums

APLIECINAJUMS.PNG (27520 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!