• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mudina pētīt trimdas latviešu kultūras liecības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.2004., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94449

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Novatoriskas mēbeles un mūsdienīgas tehnoloģijas

Vēl šajā numurā

01.10.2004., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mudina pētīt trimdas latviešu kultūras liecības

Vakar, 30.oktobrī, Rīgas Latviešu biedrības namā atklāta Pasaules brīvo latviešu apvienības kultūras fonda un Latvijas Valsts arhīva rīkotā konference “Trimda, kultūra, nacionālā identitāte”, kas ilgs līdz 2.oktobrim.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, atklājot konferenci, atzina, ka trimdas latviešu kultūras un nacionālās identitātes saglabāšanā un izpētē ir vēl daudz darāmā. (Valsts prezidentes runa A daļas 53.lappusē.)
Konferencē tiks nolasīti 40 referāti, kurus sagatavojuši ārzemju un vietējie speciālisti par visdažādākajām tēmām, skaidro Latvijas Valsts arhīva Personu fondu un trimdas dokumentu daļas vadītājs Māris Brancis. Referenti pievērsīsies trimdas vēstures atsevišķiem aspektiem, kultūras sakaru problēmām padomju okupācijas laikā. Konferencē spriedīs arī par baznīcas lomu latviskuma saglabāšanā un latviešu sabiedrības konsolidācijā, latvisko izglītību kā pamatu nacionālā gara uzturēšanā jaunākajās paaudzēs. Vēl viena no tēmām ir nenovērtējamais trimdas preses devums informācijas izplatīšanā, trimdas sabiedrības politisko ideju popularizēšanā, ikviena kultūras procesa izvērtēšanā un attīstībā. Arī literatūra, valodniecība, tēlotāja māksla, daiļamatniecība, mūzika un citas kultūras jomas bija tās, kas uzturēja tautas pašapziņu. Latvijas Valsts arhīvs pirmo reizi konferencē elektroniskā veidā demonstrēs saņemtos un saglabātos dokumentus par konferences referātu tēmām, fotogrāfijas un citus materiālus. Konferences laikā paredzēta arī divu grāmatu – Latvijas ārkārtējā sūtņa Kārļa Zariņa meitas Mariannas Zariņas un Terēzes Svilānes grāmatas “Bezpavalstniece ar diplomāta pasi” un Oļģerta Grāvīša un Eleonoras Šturmas sagatavotā vēstuļu, apceru un atmiņu krājuma “Arnolds Šturms mūzikā, rakstos un atmiņās” – atvēršanas svētki.
M.Brancis uzsver, ka līdz šim nav izvērtēta trimdas kultūras nozīme nacionālās identitātes saglabāšanā, tās pienesums latviešu kultūrā vispār. Daudzi mūsu tautieši iekļāvušies to valstu sabiedriskajos un kultūras procesos, kurās viņi dzīvo. Arī šis jautājums nav pietiekami dziļi pētīts. Tādēļ arī sadarbībā ar Latvijas muzejiem un bibliotēkām rīkota konference “Trimda, kultūra, nacionālā identitāte”, kuras mērķis ir iepazīstināt Latvijas sabiedrību, ikvienu interesentu ar trimdas latviešu dzīvi un veikumu caur mūsu tautiešu darbības atspoguļojumu dažādās kultūras jomās, sekmēt trimdas vēstures izpēti un integrāciju Latvijas vēsturē.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!