• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vidzemei veltītā sudraba monēta. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.2004., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94439

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Viena jaunā sistēma nomainīs vairākas novecojušās

Vēl šajā numurā

01.10.2004., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vidzemei veltītā sudraba monēta

Latvijas Banka (LB) laidusi apgrozībā viena lata sudraba piemiņas monētu “Vidzeme”, turpinot otro sēriju nacionālās monētu programmas “Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības” ietvaros.

MONETA2.PNG (16588 bytes)LB ar sēriju “Laiks” turpina līdz šim plašākās nacionālās monētu programmas “Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības” sērijas veidošanu. Iecerēto četru sēriju 12 monētās būs attēlota Latvija Eiropas un pasaules kontekstā.
Kā jau ziņots, pirmā, jau pabeigtā sērija ir “Pamati”, kas veltīta mūžīgajām vērtībām. “Laiks” veltīta Latvijas vēsturei, bet nākamās sērijas stāstīs par Latvijas likteni un valsts tapšanu.
Sērijā “Laiks” būs trim Latvijas novadiem veltītas monētas, skaidro LB preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis. Pirmā šīs sērijas monēta bija veltīta Kurzemei, bet sēriju noslēgs Latgalei veltīts sudraba lats.
Nule klajā laistā monēta “Vidzeme” ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža – 5000. Jauno naudiņu var iegādāties LB un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās, piemēram, bankās, suvenīru un juvelieru veikalos.
Monētas “Vidzeme” aversā zem Livonijas ģerboņa tēlots zemnieks ar smagu divjūga vilktu ori ceļā uz pilsētas tirgu. “Konkrētajā sižetā ietverts arī alegorisks atgādinājums par to smagmi, kas gadsimtiem cauri nāk līdzi šim novadam. Nekur citur Latvijā 17. un 18. gadsimta kari neatstāja tādu postu kā Vidzemē, kur nereti veseli pagasti kara, bada un epidēmiju dēļ palika pilnīgi bez iedzīvotājiem,” sižeta ideju ieskicē LB pārstāvis.
Monētas aizmugurē redzami divi dzimtzemnieki, kas klaušās sagatavo zāģmateriālus. M.Grāvītis atgādina, ka kokapstrāde Vidzemē, kur augsne bija mazāk auglīga nekā Kurzemē un jo īpaši Zemgalē, bet laukus nemitīgi pārstaigāja kara posts un mēris, bija ļoti nozīmīga nodarbošanās. Kokamatniecības līmenis bija ļoti augsts, un daudzi lauku meistari sasniedza apbrīnojamu prasmi. Dēlītis ar kokā grieztajiem burtiem atgādina par Vidzemes izglītības un grāmatniecības tradīcijām. Tieši Vidzemē tapa Bībeles tulkojums latviešu valodā un tika nodibināts pirmais latviešu tautas 19. gadsimta nacionālajai atmodai tik būtiskais skolotāju seminārs.

“LV” informācija

Fakti

Monēta “Vidzeme”
Nominālvērtība
: 1 lats
Svars: 31,47 g
Metāls: 925 sudrabs
Mākslinieki: Arvīds Priedīte, Ligita Franckeviča
Monētas priekšpuse. Augšdaļā – Livonijas ģerbonis, zem tā – zemnieks ar divjūga vilktu ori. Lejasdaļā uzraksts 1 LATS, zem tā puslokā – gadskaitlis 2004.
Monētas aizmugure. Reversā attēloti divi dzimtzemnieki, kas sagatavo zāģmateriālus. Fonā – dēlītis ar kokā grieztiem burtiem, tam abās pusēs sānos – mērcirkuļi. Lejasdaļā puslokā uzraksts VIDZEME.
Monētas josta. Uzraksti LATVIJAS BANKA un LATVIJAS REPUBLIKA, atdalīti ar punktu.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!