• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārkāpumiem profesionālās izglītības mācību iestādēs ieņēmumu iekasēšanā un uzskaitē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2004., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94386

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2004.gada 28.septembra sēdē

Vēl šajā numurā

30.09.2004., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pārkāpumiem profesionālās izglītības mācību iestādēs ieņēmumu iekasēšanā un uzskaitē

Valsts kontrole (VK) pārbaudījusi maksas pakalpojumu un citu pašu ieņēmumu iekasēšanu un uzskaiti 2003.gadā Kultūras ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas un Zemkopības ministrijas profesionālās izglītības mācību iestādēs.
Izlases veidā veiktajās revīzijās pārbaudīti ieņēmumi Ls 1 980 394,96 vērtībā, kas ir 52,4% no faktiski iekasētās summas visās trijās ministrijās. Kultūras ministrijā pārbaudīti ieņēmumi Ls 154 457,28 apjomā, (82,7% no faktiski iekasētās summas), Izglītības un zinātnes ministrijā - Ls 941 039,74 ( 43,1%) un Zemkopības ministrijā – Ls 884 897,94 (62,7%).
Kultūras ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas un Zemkopības ministrijas profesionālās izglītības mācību iestādes ir sniegušas maksas pakalpojumus, kuru veidus un izcenojumus nav apstiprinājis nozares ministrs, kā tas noteikts Ministru kabineta noteikumos. Piemēram, Kultūras ministrijas profesionālās izglītības mācību iestādēs nav vienotas pieejas mācību maksas apmēru noteikšanā un vienāda tipa iestādēs mācību maksa ir atšķirīga: mūzikas vidusskolās maksa noteikta no Ls 4 līdz Ls 24 mēnesī, mākslas vidusskolās – no Ls 4 līdz Ls 5 mēnesī. Mācību iestādēs dažādi tiek piešķirti arī mācību maksas atvieglojumi. E.Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolā ar direktores rīkojumiem noteikta mācību maksa no Ls 2 līdz Ls 24 mēnesī, kura nav pamatota ar kritērijiem mācību maksas palielināšanai vai samazināšanai atsevišķiem audzēkņiem.
Rēzeknes mākslas vidusskolā revidentiem nevarēja uzrādīt iekšējo dokumentu, uz kuru pamatojoties no audzēkņiem tiek iekasēta mācību maksa – Ls 4 mēnesī.
Arī Izglītības un zinātnes ministrijas profesionālās izglītības mācību iestādēs maksa par vienāda tipa pakalpojumiem bez ekonomisko aprēķinu pamatojuma tiek iekasēta ļoti atšķirīgā apjomā un bez nozares ministra apstiprinājuma. Tā pārbaudītajās mācību iestādēs maksa par viesnīcas pakalpojumu izmantošanu no klātienes audzēkņiem ir atšķirīga – no Ls 0,90 līdz Ls 15 mēnesī. Ar ekonomiskiem aprēķiniem nav pamatota noteiktā samaksa par viesnīcas pakalpojumiem personām, kuras nav skolas audzēkņi. Rīgas 13.arodvidusskolā un Rīgas Amatniecības vidusskolā no viesnīcā dzīvojošajiem nepamatoti iekasē drošības naudu, no kuras disciplīnas pārkāpumu gadījumā daļu summas paredzēts ieturēt.
Rīgas 13.arodvidusskolā, Rēzeknes 14.arodvidusskolā, Rīgas Būvamatniecības vidusskolā, Rīgas Amatniecības vidusskolā un Rīgas 19.arodvidusskolā, pretrunā ar Darba likumā noteikto, no audzēkņu nopelnītās algas prakses uzņēmumos nepamatoti iekasēti kopā Ls 17 135,90.
Zemkopības ministrijas profesionālās izglītības mācību iestādēs – Valsts Kandavas lauksaimniecības tehnikumā, Smiltenes tehnikumā, Valsts Priekuļu lauksaimniecības tehnikumā, Skrundas arodvidusskolā un Jāņmuižas Profesionālajā vidusskolā – sniegti maksas pakalpojumi, kuru veidus un izcenojumus nav apstiprinājis zemkopības ministrs.
Revidējamās vienībās ir pieļauti arī pārkāpumi skaidrās naudas iekasēšanā un uzskaitē, kā arī konstatēts fakts, ka profesionālās izglītības mācību iestāžu vadība nav nodrošinājusi pilnīgu maksas pakalpojumu un citu pašu ieņēmumu pareizu iekasēšanu un uzskaiti. Konstatēti arī citi normatīvo aktu neievērošanas gadījumi.
Tā, piemēram, Rēzeknes mūzikas vidusskolā nav izstrādāti iekšējie noteikumi un nav izdots direktora rīkojums par kancelejas pakalpojumu sniegšanas kārtību un izcenojumiem, lai gan 2003.gadā no audzēkņiem tika iekasēta maksa par skolēnu apliecībām, sekmju grāmatiņām, dienasgrāmatām – pēc to iegādes cenām un tādējādi no audzēkņiem bez pamatojuma kopsummā iekasēti Ls 205,23. Liepājas mākslas vidusskolā netiek kārtota mācību maksu analītiskā uzskaite atsevišķi katram audzēknim. J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā netiek kārtota analītiskā uzskaite par ieņēmumiem no telpu iznomāšanas un par dienesta viesnīcas pakalpojumiem. Latvijas Kultūras koledžā pēc esošās nepilnīgās uzskaites datiem nevar noteikt iekasēto ieņēmumu no maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem kopsummas attiecīgajā periodā.
E.Dārziņa mūzikas vidusskolā uz 2004.gada 1.janvāri nav iegrāmatoti Ls 282, kas saņemti skaidrā naudā par sporta zāles īri, par interneta īri un kopēšanas darbiem 2003.gada decembrī, Rēzeknes mākslas vidusskolā uz 2003.gada 1.janvāri nav iegrāmatoti Ls 92 – mācību maksa, kas saņemta skaidrā naudā 2002.gada decembrī. Ventspils mūzikas vidusskolā par pieņemto skaidras naudas maksājumu kasieris neizsniedz maksātājam kases ieņēmumu ordera kvīti vai Valsts ieņēmuma dienesta reģionālās iestādes nodaļā reģistrētu darījumu apliecinošu kvīti. Rīgas Tehniskajā koledžā grāmatvedības uzskaitē uzrādīta tikai faktiski samaksātā mācību maksa, neuzrādot mācību maksas parādniekus.
Revīzijas atzinums un revīzijas departamenta kolēģijas lēmums ir nosūtīts visām revidētajām ministrijām. Kultūras ministrijai un Izglītības un zinātnes ministrijai VK norādījusi izstrādāt iekšējos normatīvos dokumentus par profesionālās izglītības mācību iestāžu maksas pakalpojumu izcenojumu aprēķināšanas kārtību un nodrošināt maksas pakalpojumu un citu pašu ieņēmumu veidu un apjomu apstiprināšanu atbilstoši normatīvo dokumentu prasībām, uzlabot iekšējā audita darbību, kā arī nodrošināt kontroli pār revīzijās konstatēto pārkāpumu novēršanu. Par katrā revidētājā profesionālās izglītības mācību iestādē paveikto ministrijām jāinformē VK līdz 2004.gada 9.decembrim.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!