• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004. gada 22. septembra rīkojums Nr. 646 "Par programmu "Bērniem piemērota Latvija" 2004.-2007.gadam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2004., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94104

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.647

Par ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences laukuma noteikšanu Liepājas rajona Lažas pagastā

Vēl šajā numurā

24.09.2004., Nr. 152

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 646

Pieņemts: 22.09.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta rīkojums Nr.646

Rīgā 2004.gada 22.septembrī (prot. Nr.54 2.§)

Par programmu “Bērniem piemērota Latvija” 2004.–2007.gadam

 

1. Apstiprināt programmu “Bērniem piemērota Latvija” 2004.–2007.gadam (turpmāk — programma).

2. Noteikt Bērnu un ģimenes lietu ministriju par atbildīgo institūciju programmas īstenošanas koordinācijā un pārraudzībā.

3. Programma īstenojama likumā par valsts budžetu kārtējam gadam piešķirto līdzekļu ietvaros.

4. Bērnu un ģimenes lietu ministrijai, sākot ar 2005.gadu, katru gadu līdz 1.februārim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par programmā iekļauto pasākumu īstenošanu iepriekšējā gadā.

Ministru prezidents I.Emsis

Bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks

 

(Ministru kabineta

2004.gada 22.septembra rīkojums Nr.646)

Programmas “Bērniem piemērota Latvija” 2004.–2007.gadam

kopsavilkums

I. Risināmā jautājuma būtība

2002.gada 8.–10.maijā ANO Ģenerālās Asamblejas 27.speciālās sesijas par bērniem noslēgumā tika pieņemts dokuments “Bērniem piemērota pasaule”. Šis dokuments paredzēja, ka līdz 2003.gada beigām katra dalībvalsts izstrādā nacionāla mēroga politikas plānošanas dokumentu bērnu tiesību jomā un līdz 2015.gadam — īsteno tajā noteiktos mērķus. Šo saistību izpildi gan Latvijā, gan visā pasaulē pārrauga UNICEF. Atbilstoši Latvijas situācijai ANO dokumentā noteiktie vispārējie principi un mērķi tika izvērsti pamatnostādnēs “Bērniem piemērota Latvija” (turpmāk — pamatnostādnes), kuras Ministru kabinets apstiprināja ar 2004.gada 31.marta rīkojumu Nr.185 “Par pamatnostādnēm “Bērniem piemērota Latvija””.

Programma “Bērniem piemērota Latvija” 2004.–2007.gadam (turpmāk — programma) ir vidēja termiņa politikas plānošanas dokuments, kurā ietverts pasākumu plānojums atbilstoši pamatnostādnēs noteiktajiem rīcības virzieniem. Viens no programmas uzdevumiem ir apzināt pasākumus, kuri Latvijā tiek veikti bērnu tiesību aizsardzības uzlabošanai, un rīcības virzienus, kuri noteikti nozaru institūciju izstrādātajos politikas plānošanas dokumentos, lai ANO institūcijām iesniegtu informāciju par kompleksiem risinājumiem bērnu tiesību aizsardzības jomā. Programma dos iespēju starptautiskā kontekstā salīdzināt Latvijas izvirzītās prioritātes, rīcības virzienus un sasniegumus. Tādēļ programmā papildus jaunajiem pasākumiem tika iekļauti arī citos politikas plānošanas dokumentos minētie plānotie pasākumi vai pasākumi, kuru īstenošana jau iesākta.

Programmā noteikto mērķu sasniegšanai nav paredzēti vairāki risinājuma varianti.

II. Piedāvātie risinājumi

Programma paredz sasniegt šādus mērķus:

• uzlabot dzīves kvalitāti bērniem no dažādām sociālām grupām un mazināt negatīvās parādības, kas ietekmē bērnu pilnvērtīgu attīstību;

• integrēt ANO dokumenta “Bērniem piemērota pasaule” principus Latvijas Republikas bērnu tiesību aizsardzības dokumentos.

Programmas darbības jomas ir sagrupētas piecās sadaļās, un tajās ir piedāvāti atbilstoši risinājumi, no kuriem būtiskākie ir šādi:

• pilnveidot starpinstitucionālo informācijas apmaiņu un sadarbību bērnu tiesību aizsardzības jomā;

• veikt sistemātiskas bērnu vispārējā veselības stāvokļa pārbaudes, nodrošinot kvalitatīvu veselības aprūpi;

• samazināt ārējās vides negatīvo ietekmi uz bērnu veselību, kā arī samazināt smēķēšanas, alkohola, narkotisko un toksisko vielu lietošanu un izplatību;

• veikt informatīvos un preventīvos pasākumus HIV/AIDS un STS izplatības novēršanai bērnu un jauniešu vidū;

• nodrošināt vienlīdzīgu mācību un metodisko līdzekļu, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju pieejamību, lai sekmētu līdzvērtīgas iespējas izglītoties;

• paplašināt bērniem (neatkarīgi no dzīvesvietas) iespējas interešu izglītības apguvē;

• informēt sabiedrību par visu vardarbības veidu negatīvajām sekām un izglītot speciālistus darbam ar vardarbībā cietušajiem bērniem;

• paplašināt rehabilitācijas pakalpojumu apjomu bērniem, kuri cietuši no vardarbības.

III. Papildus nepieciešamais finansējums un paredzētais finansēšanas avots

Atbilstoši Ministru kabineta 2004.gada 31.marta rīkojumam Nr.185 “Par pamatnostādnēm “Bērniem piemērota Latvija”” pamatnostādnes īstenojamas likumā par valsts budžetu kārtējam gadam piešķirto līdzekļu ietvaros. Līdz ar to arī programmā izvirzīto mērķu sasniegšanai paredzēts izmantot institūcijām piešķirtos ikgadējos valsts un pašvaldību budžeta līdzekļus.

Programma paredz, ka 2004.gadā institūcijas veic pasākumus, kurus plānots īstenot no valsts budžeta līdzekļiem saskaņā ar likumu “Par valsts budžetu 2004.gadam”. Katru nākamo gadu, sākot ar 2005.gadu, ministrijas atbilstoši plānotajiem pasākumiem pieprasa papildus nepieciešamo budžeta finansējumu nākamajam gadam. Indikatīvs papildus nepieciešamo līdzekļu aprēķins, kuru ministrijas var izmantot, pieprasot papildu valsts budžeta finansējumu, iekļauts programmas 1.pielikumā. Ja papildu finansējums tiek piešķirts, atbildīgās ministrijas koriģē programmas ieviešanu.

Papildus nepieciešamais finansējums:

• 2005.gadā — 2257417 latu;

• 2006.gadā — 2224313 latu;

• 2007.gadā — 2224313 latu.

Bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!