• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par EP deputātu interesi novērot vēlēšanas Baltkrievijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2004., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93871

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas deputātiem EP sadarbības komitejās un delegācijās

Vēl šajā numurā

21.09.2004., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par EP deputātu interesi novērot vēlēšanas Baltkrievijā

Procedūra: Rezolūcija
Debates: 2004.gada 14.septembris
Balsojums: 2004.gada 16.septembris

16.septembrī Eiropas Parlaments (EP) ar pārliecinošu balsu pārsvaru (499 – par, 20 – pret un 26 deputātiem atturoties) pieņēma rezolūciju par situāciju Baltkrievijā, kurā tas nosoda Aleksandra Lukašenko režīmu, bet jo īpaši “uzbrukumus medijiem, žurnālistiem, cilvēktiesību cīnītājiem (..), kas izpaužas kā nepamatoti aresti, ieslodzīto pazemošana, cilvēku pazušana un personu šaustīšana to politisko uzskatu dēļ”.
Parlaments aicina 17.oktobrī noturēt “brīvas, taisnīgas, vienlīdzīgas, pārskatāmas un caurspīdīgas” parlamentārās vēlēšanas un pieprasa Eiropas Padomes prezidentūrai atļaut Eiropas Parlamentam nosūtīt delegāciju šo vēlēšanu novērošanai. Uzsverot, ka gaidāmās vēlēšanas ir zināma iespēja “atgriezties pie demokrātijas”, deputāti aicina Baltkrievijas iedzīvotājus tajās aktīvi piedalīties. Vienlaikus rezolūcija nosoda A.Lukašenko vēlmi rīkot referendumu, lai veiktu izmaiņas Baltkrievijas konstitūcijā, kas ļautu viņam palikt prezidenta amatā uz nenoteiktu laiku. Deputāti uzskata, ka šāda Baltkrievijas līdera vēlme ir “kārtējais pierādījums viņa autoritatīvajam valsts pārvaldes stilam”.
Eiropas Parlamenta rezolūcija prasa nekavējoties atbrīvot ieslodzītos režīma oponentus, proti, Valēriju Vasiļjevu, Aleksandru Vasiļjevu un Mihailu Lariniču. Parlaments uzsver, ka “ES un Baltkrievijas attiecību attīstība ir tieši atkarīga no minētās valsts spējas veikt demokrātiskas reformas”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!