• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidentes valstsvizīti Portugālē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2004., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93645

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Portugāles prezidents Žorži Sampaiju vakariņās par godu Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas valstsvizītei Portugālē da Ajuda pilī 2004.gada 14.septembrī

Vēl šajā numurā

15.09.2004., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidentes valstsvizīti Portugālē

VIKE3.PNG (117600 bytes)
Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Portugāles Republikas prezidents Žorži Sampaiju Portugālē 2004.gada 14.septembrī
Foto: Ligita Ieviņa

14.septembrī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzsākot valstsvizīti Portugālē, tikās ar Portugāles prezidentu Žorži Sampaiju, sarunā pārrunājot iespējas, kā aktivizēt Latvijas un Portugāles sadarbību dažādās jomās, kā arī apspriežoties par aktuāliem Eiropas un visas pasaules drošības jautājumiem. Abas puses bija vienisprātis, ka valstis ir ieinteresētas abu valstu attiecību intensificēšanā, it īpaši šobrīd, kad abas valstis ir partneres gan Eiropas Savienībā (ES), gan NATO. Portugāles prezidents interesējās par Latvijas pieredzi izglītības jautājumos, augstu novērtējot lielo studentu skaitu Latvijā un izglītības prestižu.
Abi prezidenti detalizēti apspriedās par jautājumiem, kas skar Eiropas nākotni, tajā skaitā pārrunājot konstitucionālo līgumu. Abas puses pārrunāja Portugāles pieredzi ES strukturālo fondu apgūšanā, tā kā Latviju interesē Portugāles sasniegumi un izaicinājumi, kādus tā pieredzējusi savā ceļā. Pārrunātas arī NATO aktivitātes, kā arī drošības situācija pasaulē.
V.Vīķe-Freiberga un Ž.Sampaiju pēc tikšanās žurnālistiem uzsvēra, ka, ņemot vērā abu valstu uzņēmēju interesi, ir gaidāms, ka ekonomiskā sadarbība turpinās augt un viena no šādām uzņēmējdarbības jomām varētu būt tūrisms. Kā sacīja V.Vīķe-Freiberga, šobrīd uz vienu Portugāles tūristu Latvijā ir pieci Latvijas tūristi Portugālē, un viņa cer, ka šī attiecība drīz izlīdzināsies, arvien vairāk būs cilvēku kontaktu starp abām valstīm un arī tūrisma joma uzplauks.
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar apmeklēja arī Portugāles parlamentu, pārrunājot parlamentārās sadarbības iespējas un abu valstu kopējo attiecību ietvaru. Parlamenta viceprezidents Narana Koisoru sarunā atzīmēja, ka Latvija šobrīd ir pilntiesīga Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībniece un Portugāle priecājas, ka var sadarboties ar Latviju šo organizāciju ietvaros. Viņš arī atzīmēja, ka Latvija ir pārdzīvojusi ļoti sarežģītas vēstures lappuses, bet, iespējams, tas palīdzēs kopējās diskusijās par Eiropas nākotni.
Sarunas laikā apstiprināts, ka drīzumā Latvijā gaidāma Portugāles parlamenta vadītāja vizīte. Tika arī atzīmēts, ka desmit gadu laikā, kopš aizsākti starpparlamentārie sakari, abas puses ir baudījušas vērtīgu sadarbību un arī šobrīd tā būs būtiska, veidojot kopējo Eiropu, lai arī tik tālu vienam no otra ģeogrāfiskā ziņā. Prezidente uzsvēra, ka gan Latvija, gan Portugāle zina patieso demokrātijas vērtību, jo abas valstis ir gan baudījušas parlamenta tradīcijas pagātnē, gan tās zaudējušas un pašlaik atkal pilnībā var darboties parlamentārisma ietvaros. Viņa uzsvēra, ka Latvijas parlamentārā sadarbības grupa būs priecīga uzņemt savus kolēģus Latvijā.
Sarunā atzīmēti arī senie vēsturiskie tirdzniecības sakari, kādi saistījuši Rīgu un Lisabonu jau kopš 14.gadsimta.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!