• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Robežsargi pilnveido profesionalitāti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.2004., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93476

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Skolēnu drošība uz ielas uzlabojusies

Vēl šajā numurā

10.09.2004., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Robežsargi pilnveido profesionalitāti

Šonedēļ Valsts robežsardze spērusi vairākus soļus citu valstu un pašmāju dienestu sadarbības attīstīšanā, kā arī pietuvojusies savas aviācijas juridiskai atzīšanai.

ROBEZA1.PNG (99863 bytes)
Kopš 2002.gada Latvijas robežsargu rīcībā ir helikopters “Augusta Bel”, bet tuvākajos gados tiks iegādāti vēl četri dažādas klases helikopteri
Valsts robežsardzes foto

Tiekas piecpadsmit valstu robežu sargi

7. un 8.septembrī Helsinkos Somijā Valsts robežsardzes priekšnieks robežsardzes ģenerālis Gunārs Dāboliņš piedalījās Starptautiskās robežpoliciju konferences ietvaros notiekošajā robežapsardzības dienestu vadītāju darba grupas sanāksmē. Tajā pārrobežu un organizētās noziedzības apkarošanas problēmas pārrunāja 50 dalībnieki no 15 valstīm – Vācijas, Austrijas, Ungārijas, Krievijas, Ukrainas, Čehijas, Ķīnas, Dienvidāfrikas Republikas, Bulgārijas, Azerbaidžānas, Gruzijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas.
Dalībnieki apmainījušies ar informāciju par savu valstu robežapsardzības struktūru, to funkcijām, uzdevumiem, likumdošanu un prioritātēm, informē Valsts robežsardzes Preses un sabiedrisko attiecību dienesta priekšniece Dace Ūdre. Īpašu migrācijas datu analīzes un apstrādes paraugdemonstrējumu sagatavojusi Čehija, Vācija prezentējusi biometrijas tehnoloģijas un datu apstrādi. Sanāksmes dalībnieki plaši iepazinušies ar Somijas robežsardzes galvenajiem darbības virzieniem, kā arī dalījušies pieredzē par savu valstu praksi sadarbībā starp robežsardzes, policijas un muitas dienestiem, kas pašlaik ir institūciju dienaskārtībā arī Latvijā.
Kā atzīst G.Dāboliņš, šādas sanāksmes ir lietderīgas profesionālu kontaktu dibināšanai un tendenču apzināšanai robežapsardzības sadarbībā un attīstībā. “Vienojāmies ar Čehijas pārstāvi, ka tuvākajā laikā mūsu speciālisti iepazīsies ar šīs valsts imigrācijas dienesta speciālistu neapšaubāmi vērtīgo pieredzi migrācijas datu analīzes apstrādes jautājumos,” uzsvēra Valsts robežsardzes priekšnieks.

Dienesti Latvijā vienojas par sadarbību

8.septembrī Valsts robežsardzes Galvenajā pārvaldē notika pirmā robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ieņēmumu dienesta Muitas iestādes un Sanitārās robežinspekcijas sadarbības vadības grupas sēde valsts robežas drošības jautājumos. Darba grupa izvērtēja divus robežsardzes sagatavotos līgumu projektus, tajā skaitā divpusēju vienošanos starp Valsts ieņēmumu dienestu un robežsardzi par informācijas apmaiņu un sadarbību, kā arī starpresoru vienošanos par informācijas apmaiņu starp Valsts policiju, robežsardzi un Valsts ieņēmumu dienestu. Iesaistītās institūcijas pieņēma lēmumu līdz šā gada 30.septembrim izskatīt minētos dokumentus savas kompetences ietvaros. Priekšlikumu apstiprināšanu plānots parakstīt nākamajā sadarbības vadības grupas sēdē 16.novembrī, informē D.Ūdre.
Sadarbības līguma neesamības dēļ valsts robežas šķērsošanas vietās bijušas neskaidrības starp robežsardzi un muitas dienestu. Darba grupa uzdevusi iesaistīto institūciju reģionālajām grupām izstrādāt sadarbības kārtību gadījumiem, kad pierobežā vai valsts iekšienē konstatētie pārkāpumi ir citas sadarbības institūcijas kompetencē.
Dienestu sadarbība izpaudīsies muitas noteikumu pārkāpumu un zagtu automašīnu atklāšanā, pierobežas režīma nodrošināšanā, meklētu personu aizturēšanā, amatpersonu nelikumīgu darbību atklāšanā un novēršanā, kontrabandas un narkotiku tirdzniecības apkarošanā.

Gatavojas nostiprināt robežsardzes aviācijas izveidi

Vakar, 9.septembrī, Iekšlietu ministrija izskatīšanai valdībā iesniedza grozījumus likumā par “Par aviāciju”, lai juridiski nostiprinātu Valsts robežsardzes aviācijas izveidi. Turpmāk likums noteiks kārtību, kādā minētā aviācija izmantos Latvijas gaisa telpu un regulēs citus ar lidaparātu izmantošanu saistītus jautājumus – avionavigācijas, radiosakaru iekārtu un lidlauku izmantošanu. Likuma grozījumi, līdz tie tiks nodoti apstiprināšanai Saeimā, vēl tiks skatīti valdībā un saskaņoti vairākās institūcijās. Valsts robežsardze ir pirmā Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāde, kurai ir savs aviācijas dienests.
Kopš 2002.gada novembra robežsardzes rīcībā ir viens Somijas dāvināts helikopters “Augusta Bel”, pastāstīja D.Ūdre. Bet, izmantojot programmas “Shengen Facility” līdzekļus, aviācijas dienesta ekipējums tiks papildināts, 2005.gadā iegādājoties vienu vieglās klases helikopteru, bet vēl pēc gada – vienu vidējās un divus vieglās klases helikopterus. Patlaban robežsardze ar esošo ekipāžu spēj nodrošināt viena lidaparāta patrulēšanu tam nepieciešamajās vietās. Tādēļ jau izsludināts konkurss uz Valsts robežsardzes Ludzas pārvaldes vakantajiem aviācijas dienesta amatiem. Robežsardze aicina pieteikties personas, kas atbilst Robežsardzes likuma 19.panta prasībām. Nepieciešama gaisakuģu tehniskās ekspluatācijas inženiera mehāniķa, tehniķa mehāniķa, tehniķa avioniķa izglītība, angļu valodas zināšanas, prasme strādāt ar datoru. Tiks izskatītas kvalifikācijas kursu un papildapmācības iespējas.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!