• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kārtību, kādā veicama naftas produktu paraugu ņemšana. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.09.2004., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93369

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrijas rīkojums Nr.156

Par valsts aģentūras "Latvijas Medicīnas bibliotēka" publiskajiem pakalpojumiem

Vēl šajā numurā

09.09.2004., Nr. 143

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 1435

Pieņemts: 06.09.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.1435

Rīgā 2004.gada 6.septembrī

Par kārtību, kādā veicama naftas produktu paraugu ņemšana

 

1. Lai nodrošinātu vienveidīgu naftas produktu paraugu ņemšanas kārtību, un, pamatojoties uz Muitas likuma 4.panta pirmo daļu, apstiprinu “Kārtību, kādā veicama naftas produktu paraugu ņemšana”.

2. Atzīt par spēku zaudējušu Valsts ieņēmumu dienesta 2000.gada 8.februāra rīkojumu Nr.100 “Par kārtību, kādā veicama naftas produktu paraugu ņemšana”.

3. Rīkojumu publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Dz.Jakāns

 

Kārtība, kādā veicama naftas produktu paraugu ņemšana

Naftas produktu paraugu ņemšanas kārtība (turpmāk tekstā — kārtība) nosaka naftas produktu un citu produktu, kuri tiek izmantoti tiem pašiem mērķiem kā naftas produkti (turpmāk tekstā — naftas produkti), paraugu ņemšanu no dzelzceļa cisternām, autocisternām, tvertnēm, kannām vai citas šo produktu transportēšanai lietojamās taras un to noformēšanas kārtību, paraugu iepakošanas, marķēšanas, glabāšanas un nodošanas testēšanai kārtību, kā arī darba drošības prasības, kas jāievēro, ņemot naftas produktu paraugus.

Šī kārtība sagatavota, balstoties uz standarta LVS EN ISO 3170:2004 “Naftas šķidrie produkti. Ar roku vadāma paraugu ņemšana” prasībām.

1. Terminoloģija

1.1. apakšējais paraugs — lokālais paraugs, kurš paņemts pie/vai tuvu tanka vai konteinera dibenam (skat. 1.att.).

1.2. apakšējais ūdens paraugs — lokālais brīvā ūdens paraugs, kurš paņemts zem naftas produkta slāņa konteinerā.

1.3. augšējais paraugs — lokāls paraugs, kas ņemts līmenī, kurš atrodas vienas sestās daļas dziļumā no šķidruma augšējās virsmas līmeņa (skat. 1.att.).

1.4. brīvā telpa — neaizpildīts tilpums parauga konteinerā (pudelē) virs šķidruma līmeņa.

1.5. darbības ar paraugu — parauga kondicionēšana, pārvietošana, sadalīšana un transportēšana. Tajās ietilpst parauga pārvietošana no parauga ņemšanas ierīces uz parauga konteineru (pudeli) un no konteinera līdz laboratorijas aprīkojumam, ar kuru paraugs tiks analizēts.

1.6. iesaiņojums — jebkāda veida konteiners, cisterna, muca, tvertne, kanna vai pudele.

1.7. jaukts paraugs — paraugs, kas iegūts, sajaucot vairākus lokālos paraugus noteiktās proporcijās, lai iegūtu produkta kravas reprezentatīvu paraugu.

1.8. lokāls paraugs — paraugs, kas ņemts noteiktā vietā rezervuārā vai no plūstošas straumes caurulē noteiktā laikā.

1.9. nosmelšanas paraugs (jeb virsmas paraugs) — paraugs, kas ņemts no šķidruma virsmas (skat. 1.att.).

1.10. parauga lielums — paraugu skaits, kas jāņem no partijas, lai noteiktu tās atbilstību, saskaņā ar paraugu ņemšanas plānu.

1.11. partija — iesaiņojumu kopums, kas satur viena veida un sastāva produktus no vienas ražošanas partijas vai vienas piegādes.

1.12. plūstošais paraugs — paraugs, kas iegūts ar ierīci, virzot to abos virzienos (t.i., nolaižot no virsmas līdz apakšai un atkal ceļot augšā) cauri visam parauga augstumam, nepieļaujot brīvā ūdens klātbūtni.

1.13. reprezentatīvs paraugs — paraugs, kura fizikālie un ķīmiskie rādītāji identiski kopējā tilpuma, no kā paņemts paraugs, vidējiem rādītājiem.

1.14. vidējais paraugs — paraugs, kurš paņemts vienas puses dziļumā no šķidruma augšējās virsmas līmeņa (skat. 1.att.).

1.15. virsējais paraugs — lokālais paraugs, kas ņemts 150 mm zem šķidruma virsmas.

1.16. virsmas paraugs (nosmelšanas paraugs) — lokālais paraugs, kas paņemts no šķidruma virsmas (skat. 1.att.).

1.17. visu līmeņu paraugs — paraugs, kurš iegūts ar ierīci, kas tiek piepildīta, izejot cauri šķidruma kopējam augstumam vienā virzienā, nepieļaujot ūdens klātbūtni.

1.18. zemākais paraugs — lokālais paraugs, kurš paņemts piecu sesto daļu dziļumā no šķidruma augšējās virsmas līmeņa (skat. 1.att.).

1435-001.PNG (29614 bytes)

1.attēls — lokālo paraugu ņemšanas vietu piemēri

2. Vispārējā informācija

2.1. Parauga ņēmējam jābūt pilnībā apmācītam pamatprocedūru veikšanā atbilstoši šai kārtībai, ko apstiprina ieraksts darba drošības žurnālā.

2.2. Naftas produktu paraugu ņem VID ierēdnis vai darbinieks, piedaloties muitas noliktavas pārstāvim un kravas deklarētājam. Parauga ņēmējs ir atbildīgs par paņemtā parauga autentiskumu.

2.3. Ja kravas deklarētājs nepiedalās paraugu ņemšanā, viņš rakstiski jāinformē par paraugu ņemšanu.

2.4. Par paraugu konteineriem jāizmanto stikla pudeles. Plastmasas pudeles paraugu ņemšanai nav ieteicamas, jo difūzijas dēļ var mainīties parauga kvalitāti raksturojoši parametri.

2.5. Paraugi tiek atlasīti no katras partijas. Par partiju jāuzskata viena veida un sastāva naftas produkts ar vienādiem kvalitātes rādītājiem, ko apstiprina ražotāja izdots kvalitāti apliecinošs dokuments.

2.6. No katras kravas partijas tiek ņemti divi (2) paraugi (viens — testēšanai, otrs — kontrolparaugs). Var tikt ņemts trešais paraugs, kurš paliek kravas pārvaldītāja rīcībā.

2.7. Aptuvenais katra parauga tilpums ir 1,0 litrs (trauku nedrīkst piepildīt līdz malām, obligāti jāatstāj brīva telpa).

2.8. Lai nodrošinātu analīzēm iesniegto paraugu maksimālu atbilstību attiecīgā naftas produkta tipiskākajām īpašībām, jāievēro piesardzības pasākumi (skat. pielikumu Nr.1). Tie atkarīgi no šķidruma, rezervuāra vai konteinera, no kura paraugs tiek ņemts, īpatnībām, kā arī no veicamo analīžu rakstura.

2.9. Produkta sakratīšana pārbaudāmajā cisternā var nelabvēlīgi ietekmēt parauga reprezentatīvo raksturu. Tādēļ paraugu ņemšanu vajadzētu veikt pirms rezervuārā esošā naftas produkta līmeņa pārbaudes, temperatūras noteikšanas un jebkuras citas darbības, kas varētu sajaukt cisternas saturu.

2.10. Lai izvairītos no tvertnes piesārņošanas parauga ņemšanas laikā, procedūra jāveic virzienā no augšas uz leju saskaņā ar šādu paraugu ņemšanas secību: virsmas, augšējās daļas, vidējās daļas, zemākās daļas, visu līmeņu, apakšas un plūstošais paraugs.

2.11. Pirms paraugu ņemšanas procedūras jāpārliecinās par paraugu ņemšanas aprīkojuma tīrību. Jebkurš produkts, kas palicis paraugu ņemšanas ierīcē vai konteinerā no iepriekšējā parauga, var sabojāt tā reprezentatīvo raksturu. Darbojoties ar viegliem naftas produktiem, pirms parauga ņemšanas ieteicams izskalot trauku ar pārbaudāmo produktu.

2.12. Aizvākojot paraugus, kas iegūti dažādos līmeņos, piemēram, augšējā-vidējā-zemākā, nepieciešams noliet nelielu parauga daļu, lai pirms aizvākošanas radītu traukā brīvu telpu.

2.13. Pēc iespējas jāsamazina parauga pārvietošanu skaits no viena trauka otrā. Vieglo ogļūdeņražu zaudēšana šļakstīšanās rezultātā, ūdens zaudēšana vai parauga piesārņošana ārējo faktoru iespaidā var izkropļot blīvuma, nogulšņu un ūdens satura, kā arī produkta dzidrības testu rezultātus. Jo vairāk pārvietošanu no trauka uz trauku, jo lielāka iespēja rasties šīm problēmām.

2.14. Paraugi jāuzglabā slēgtos konteineros, lai novērstu gaistošo komponentu zudumus. Uzglabāšanas laikā naftas produktu paraugi jāaizsargā no atmosfēras, gaismas, siltuma vai citu nelabvēlīgu apstākļu iedarbības.

2.15. Paraugu ņemšanu no rezervuāra drīkst uzsākt, ja rezervuāra saturs atrodas miera stāvoklī. Analīzēm parasti tiek ņemti augšējais, vidējais un apakšējais paraugi.

2.16. Ja šo paraugu analīzes norāda, ka rezervuāra saturs ir homogēns, tos var apvienot vienādās proporcijās tālākām analīzēm.

2.17. Ja minēto paraugu analīzes norāda, ka rezervuāra saturs nav homogēns, nepieciešams ņemt paraugus no vairāk nekā trīs līmeņiem un analīzei tiek sagatavots vai nu jaukts paraugs, vai arī katrs paraugs jāanalizē atsevišķi.

3. Paraugu ņemšanas ierīces

3.1. Vispārīgi jautājumi.

3.1.1. Paraugu ņemšanas ierīcēm jāatbilst starptautiskā standarta ISO 3170, ASTM 4057 vai DIN 51750 prasībām.

3.1.2. Naftas produktu paraugu ņemšanai jāizmanto tādas paraugu ņemšanas ierīces, kas nodrošina tām paredzēto funkciju veikšanu, saglabājot naftas produkta sākotnējās īpašības. Tām jābūt pietiekami izturīgām un ārēji aizsargātām, lai varētu izturēt normālus iekšējos spiedienus, vai arī tām jābūt apgādātām ar spiedvārstu un mehāniski izturīgām.

3.1.3. Naftas produktu paraugu ņemšanas ierīcēm jābūt ar vāku vai korķi, kas nodrošina to hermētiskumu un ir viegli atverami jebkurā naftas produktu paraugu ņemšanas līmenī. Paraugu ņemšanas ierīcēm jābūt tīrām un sausām. Uz tām nedrīkst būt plaisas. Korķiem, vāciņiem jābūt bez defektiem, kas traucē to hermētiskumu.

3.1.4. Naftas produktu paraugu ņemšanas ierīces svaram jābūt tādam, lai nodrošinātu tās iegremdēšanu naftas produktā.

3.1.5. Lai paraugu ņemšanas ierīces varētu iegremdēt un izcelt no naftas produkta, tām jāpiestiprina nedzirksteļojoša materiāla aukla, trose vai ķēde. Auklas vadītspējai jābūt pietiekamai, lai tā neradītu statisko elektrību.

3.2. Rezervuāra paraugu savācēji.

3.2.1. Lokālā parauga savācējus izmanto naftas produktu paraugu ņemšanai jebkurā līmenī. Piemēroti šādi ierīču veidi:

3.2.1.1. paraugu savācēja ietvere.

Tai jābūt metāla vai plastmasas ietverei, kas piemērota attiecīgā konteinera saturēšanai. Kopējai ierīcei jābūt pienācīgi noslogotai, lai tā uzreiz iegrimtu produktā, no kura jāņem paraugs.

Nepieciešamas noteikta izmēra pudeles, atbilstošas parauga savācēja ietverei.

3.2.1.2. paraugu savācējtvertne.

Tā pienācīgi jānoslogo, lai uzreiz iegrimtu naftas produktā, no kura jāņem paraugs. Ja to izmanto, lai iegūtu augšējā, vidējā vai apakšējā līmeņa paraugus, savācējtvertnei jānodrošina aizbāžņa atvēršanās attiecīgajā līmenī.

3.2.2. Apakšējā parauga savācēji ir trauki, kurus var iegremdēt līdz rezervuāra apakšai, kur vārstu vai tamlīdzīgu aizvēršanas ierīci atver, saskaroties ar rezervuāra grīdu, un aizver paceļot.

3.3. Mucas un kannas paraugu savācēji.

3.3.1. Parasti tiek izmantoti cauruļveida paraugu savācēji. Tā ir stikla, metāla vai plastmasas caurulīte, kuru var ievietot mucā, kannā vai cisternā līdz vēlamajam līmenim. To var izmantot vai nu lokālu paraugu ņemšanai noteiktā līmenī, vai apakšējo paraugu ņemšanai piemaisījumu noteikšanai. Tipiska parauga ņemšanai caur vertikālu šķidruma šķērsgriezumu var izmantot cauruļveida paraugu savācēju ar aizvēršanas mehānismu apakšējā daļā.

3.3.2. Kā alternatīvi varianti izmantojami atbilstoša izmēra paraugu savācēja ietvere, mucas sūknis vai sifonveida ierīce.

4. Paraugu ņemšanas metodes

4.1. Vispārīgi jautājumi.

4.1.1. Naftas produktu paraugu ņemšanai no cilindriskām un citu veidu vertikālām vai horizontālām stacionārām tvertnēm var izmantot vienu no minētajām metodēm.

4.1.2. Naftas produktu paraugu noņemšanai no dzelzceļa cisternām un autocisternām jāpielieto lokālā parauga ņemšanas metode, paraugu ņemot no līmeņa, kas atrodas 2/3 dziļumā no šķidruma līmeņa.

4.1.3. Nepieciešamības gadījumā var ņemt arī citus lokālos paraugus.

4.1.4. No kannām un mucām paraugu ņemšanai jāizmanto cauruļveida paraugu savācēji.

4.1.5. Kannām, kuru tilpums mazāks par 20 litriem, par paraugu ir uzskatāms viss tā tilpums.

4.2. Lokāla parauga ņemšanas metode.

4.2.1. Parauga savācējs (pudele) tiek piepildīta tvertnē noteiktā dziļumā. Ņemot paraugus dažādos līmeņos, paraugi jāņem secībā no augšējā līdz apakšējam, lai novērstu sajaukšanos zemākajā līmenī.

4.2.2. Lokālie paraugi tiek ņemti šādā secībā:

Līmenis

parauga ņemšanas dziļums

zem šķidruma virsmas tvertnē

— augšējais

1/6 daļa, jeb 1/2 no augšējās trešdaļas

— vidējais

1/2 daļa, jeb 1/2 no vidējās trešdaļas

— apakšējais

5/6 daļas, jeb 1/2 no apakšējās trešdaļas

4.3. Visu līmeņu parauga ņemšanas metode.

4.3.1. Speciāls parauga savācējs (pudele) tiek piepildīta, velkot to vienā virzienā cauri visam šķidruma augstumam.

5. Paraugu ņemšanas plāns

Paraugu ņemšanas plāns parāda produkta vienību skaitu katrā partijā, kas jāpārbauda (skat. Tabulu Nr.1).

5.2. Ja naftas produkts ir iepildīts vairākās dzelzceļa cisternās, paraugi tiek ņemti no katras ceturtās cisternas.

Tabula Nr.1

Partijas lielums

Paraugu daudzums

(cisternu, tvertņu,

(cisternu, tvertņu,

kannu u.c. skaits)

kannu u.c. skaits,

no kurām jāņem

paraugs)

2 līdz 8

2

9 līdz 15

3

16 līdz 25

5

26 līdz 50

8

51 līdz 90

13

91 līdz 150

20

151 līdz 280

32

281 līdz 500

50

501 līdz 1200

80

1201 līdz 3200

125

3201 līdz 10 000

200

10 001 līdz 35 000

315

35 001 līdz 150 000

500

150 001 līdz 500 000

800

500 001 un vairāk

1250

6. Paraugu marķēšana un transportēšana

6.1. Paraugu marķēšanu veic paraugu ņēmējs paraugu ņemšanas vietā. Paraugu konteineri jāmarķē uzskatāmā veidā, izmantojot piestiprināmas etiķetes. Uz etiķetēm jālieto neizdzēšams marķējums.

6.2. Marķējumā obligāti jānorāda šāda informācija:

6.2.1. parauga kārtas numurs (izņemtajam kontrolparaugam raksta to pašu kārtas numuru un aiz numura raksta burtu “K”);

6.2.2. parauga ņemšanas datums;

6.2.3. parauga ņēmēja uzvārds, paraksts, personīgais zīmogs;

6.2.4. preču paraugu ņemšanas veidlapas numurs;

6.2.5. cisternas (tvertnes) numurs, no kuras paraugs ņemts.

6.3. Paraugu pudelēm pēc aizvākošanas uzliek:

6.3.1. muitas nodrošinājumu — muitas uzlīmi saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta 2004.gada 27.aprīļa rīkojuma Nr.655 “Par muitas nodrošinājumu izmantošanas kārtību” apstiprināto kārtību, kas garantē parauga autentiskumu,

6.3.2. uzlīmes jāliek uz tīras virsmas, lai nodrošinātu tās optimālu pielipšanu.

7. Dokumentu, kas saistīti ar preču paraugu ņemšanu, aprite

7.1. Paraugu ņemšanu dokumentē pēc vienotas formas, aizpildot preces parauga ņemšanas veidlapu (skat. pielikumu Nr.2) divos eksemplāros. Preču paraugu ņemšanas veidlapā norāda šādu informāciju:

7.1.1. ailē Nr.1 “Parauga ņemšanas vieta” — muitas punkts, noliktava, cita vieta;

7.1.2. ailē Nr.2 “Paraugu ņēmēji” — paraugu ņēmēja(-u) vārdu(-s), uzvārdu(-s), parakstu(-s), personīgā(-o) zīmoga(-u) nospiedumu(-s);

7.1.3. ailē Nr.3 “Preces nosaukums” — precīzu produkta nosaukumu saskaņā ar pavaddokumentos norādīto, kā arī preces kombinētās nomenklatūras kodu atbilstoši muitas deklarācijā (VAD) norādītajam;

7.1.4. ailē Nr.4 “Preces izskats” — produkta krāsu un konsistenci, taras izskatu, lielumu un veidu, (piemēram, cisterna, muca u.tml.), kā arī attiecīgā fasējuma vienību skaitu;

7.1.5. ailē Nr.5 “Paraugu ņemšanas laiks”— paraugu ņemšanas laiku un datumu;

7.1.6. ailē Nr.6 “Paraugu skaits un marķējums” — konkrēti norāda izņemto paraugu skaitu, lielumu un marķējumu (t.i., parauga kārtas numuru, nodrošinājumu); kā arī cisternas (rezervuāra, tvertnes u.c.) numuru, no kuras attiecīgie paraugi ņemti;

7.1.7. ailē Nr.7 “Atzīmes par parauga virzību” — uz kuru muitas iestādi paraugs un pavaddokumenti nosūtīti;

7.1.8. ailē Nr.8 “Piezīmes” — norādīt paraugu ņemšanas veidu saskaņā ar kārtības 1.4.apakšnodaļu “Paraugu ņemšanas metodes”; produkta daudzumu konkrētajā cisternā vai tvertnē; u.c. informāciju.

7.2. Aizpildītās preču paraugu ņemšanas veidlapas reģistrē šim nolūkam paredzētā reģistrācijas žurnālā (norādot datumu, veidlapas numuru, paraugu ņēmēja vārdu, uzvārdu un parakstu, ko apstiprina ar personīgo muitnieka zīmogu). Preču paraugu ņemšanas veidlapas 2.eksemplārs paliek parauga ņēmēja arhīvā.

7.3. Preces paraugs(-i) kopā ar preču paraugu ņemšanas veidlapas 1.eksemplāru un pavaddokumentiem (ražotāja izsniegts kvalitāti apliecinošs dokuments, kravas pavadzīme u.c.) tiek nosūtīti:

7.3.1. Preču identifikācijai saskaņā ar Eiropas Savienības kombinēto nomenklatūru atbilstoši VID 2004.gada 27.aprīļa rīkojuma Nr.652 “Par kārtību, kādā identificē preces saskaņā ar Eiropas Savienības kombinēto nomenklatūru” noteiktajai kārtībai;

7.3.2. marķētās degvielas atbilstības noteikšanai — VID Galvenās muitas pārvaldes Muitas laboratorijai (Citadeles ielā 3, Rīgā), kur tiks noteikta iezīmētās (marķētās) degvielas atbilstība Ministru kabineta 2004.gada 20.aprīļa noteikumu Nr.359 “Kārtība, kādā atsevišķiem naftas produktiem piemēro samazinātu akcīzes nodokļa likmi vai atbrīvojumu no akcīzes nodokļa” prasībām un izsniegts atzinums par parauga atbilstību minēto noteikumu 18.punkta prasībām;

7.3.3. preces parauga fizikāli ķīmisko rādītāju noteikšanai — VID Galvenās muitas pārvaldes Muitas laboratorijai, kur tiks izsniegts testēšanas pārskats ar iegūtajiem testēšanas rezultātiem.

 

1.pielikums

Drošības pasākumi, kas jāievēro, ņemot naftas produktu paraugus

1. Ņemot naftas produktu paraugus, jāievēro drošības tehnikas un ugunsdrošības noteikumi. Personālam ir jābūt apmācītam veikt paraugu ņemšanas procedūras atbilstoši drošības pasākumiem.

Īpaša uzmanība jāpievērš produkta raksturam un riska faktoriem, kas var ietekmēt nepieciešamo drošības pasākumu nianses.

2. Naftas produktu paraugu ņemšanā jāpiedalās vismaz diviem cilvēkiem, lai vajadzības gadījumā varētu sniegt palīdzību.

3. Paraugus no uzglabāšanas rezervuāriem, autotransporta un dzelzceļa cisternām, kuģu tvertnēm nedrīkst ņemt to aizpildīšanas laikā.

Naftas produktu paraugu ņemšanu no rezervuāriem drīkst veikt ne ātrāk kā 2 stundas pēc rezervuāra piepildīšanas. No auto- vai dzelzceļa cisternas naftas produktu paraugu ņemšanu drīkst veikt ne ātrāk kā 10 minūtes pēc tās piepildīšanas.

4. Paraugu ņemšanas laikā jāizvairās ieelpot naftas produktu izgarojumus, jo vairums no tiem ir toksiski (piem., jēlnafta var dažādā daudzumā saturēt hidrogensulfīdu, kas ir ārkārtīgi toksiska gāze).

Jāizmanto aizsargājoši cimdi no naftas produktā nešķīstoša materiāla. Ja iespējama šķidruma izšļakstīšanās, jāizmanto acu aizsargi vai sejas sargi. Rīkojoties ar neattīrītu jēlnaftu, var būt nepieciešami papildu drošības līdzekļi.

Darbojoties ar degvielām, kuru sastāvā ir svins, drošības pasākumi jāievēro īpaši rūpīgi.

5. Vairums naftas produktu ir viegli gaistoši un to tvaiki ar gaisa skābekli veido sprāgstošus maisījumus. Paraugu ņemšana jāveic vietās, kur ir pietiekoša gaisa cirkulācija (ja paraugu ņemšana notiek telpās, jānodrošina to ventilācija).

Telpās, kur tiek glabāti naftas produktu paraugi, aizliegts lietot atklātu uguni, mākslīgajam apgaismojumam jābūt ugunsdrošā izpildījumā. Telpām jābūt labi ventilējamām.

6. Pārnēsājamām metāla parauga savākšanas ierīcēm jābūt no materiāla, kas triecienu rezultātā nerada dzirksteles (alumīnija, bronzas, misiņa u.c.)

Paraugu ņemšanas ierīču iegremdēšanai izmantojamām auklām jābūt elektrību vadošām. Šādiem mērķiem ieteicamas sakņaugu šķiedras (piem., manila vai sizals).

7. Atverot cisternas, kur glabājas naftas produkti (degvielas, šķīdinātāji), jāizmanto instrumenti, kas nerada dzirksteles triecienu rezultātā (tiem atsitoties pret cisternām). Ieteicami misiņa vai vara instrumenti.

8. Naftas produktu paraugu ņemšanas laikā jāievēro ugunsdrošības noteikumi (nedrīkst strādāt ar atklātu uguni, smēķēt u.tml.). Jāuzmanās, lai naftas produkti nenokļūtu uz apģērba, jo uzliesmojuma gadījumā var rasties stipri apdegumi.

Jāizmanto piemērots apģērbs un aprīkojums pret visiem zināmajiem riska faktoriem, kas saistīti ar parauga materiālu. Apģērbam jābūt no kokvilnas, lina vai vilnas, jāizvairās vilkt mugurā apģērbu no mākslīgo šķiedru materiāliem. Nedrīkst valkāt apavus, kuri var radīt dzirksteles.

9. Naftas produktu aizdegšanās gadījumos, uguni dzēš ar smiltīm vai izmanto putu vai ogļskābās gāzes ugunsdzēšamos aparātus. Nekādā gadījumā naftas produktu dzēšanai nedrīkst izmantot ūdeni.

10. Paraugus nedrīkst ņemt negaisa laikā.

 

2.pielikums

1435-002.PNG (79105 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!