• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Darījumu sieviešu lietišķais šarms. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.2004., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93252

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iesaka mīkstināt striktos Stabilitātes pakta noteikumus

Vēl šajā numurā

07.09.2004., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Darījumu sieviešu lietišķais šarms

Pagājušajā nedēļā, no 2. līdz 4.septembrim, Rīgā notika Sieviešu biznesa līderu konference, kurā piedalījās 100 pazīstamas darījumu aprindu sievietes no septiņām Ziemeļaustrumeiropas valstīm un ASV (divpadsmit Latvijas uzņēmējām pievienojās 38 dalībnieces no Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Ukrainas, Baltkrievijas un Krievijas, bet ASV pārstāvēja 50 uzņēmumu vadītājas).

Konferenci – jau ceturtdien – ievadīja ASV vēstnieka Latvijā Braiena Karlsona rīkota pieņemšana. Pirms oficiālās atklāšanas ceremonijas notika arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotas brokastis, kurās pasākuma dalībnieces tika iepazīstinātas ar biznesa iespējām Latvijā.
Konferences oficiālā atklāšana notika piektdien, 3.septembrī, Rīgas Latviešu biedrības namā. Tā sākās ar ASV vēstnieka Latvijā Braiena Karlsona un bijušās ASV vēstnieces Somijā Bonijas Makelvīnas-Hanteres, pirmās – Helsinku – konferences rīkotājas, uzrunām. Pēc tam runāja Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
Valsts prezidente aicināja viešņas atklāt sev Rīgu kā Baltijas reģiona topošo finanšu, tirdzniecības un transporta centru jaunām uzņēmējdarbības aktivitātēm, jo globalizācija rada arvien plašākas iespējas uzņēmēju sadarbībai. Viņa arī atzīmēja, ka Latvija bijusi viena no pasaules progresīvākajām valstīm sieviešu tiesību atzīšanā: 1918.gadā līdz ar neatkarīgas valsts dibināšanu arī sievietēm tika piešķirtas vēlēšanu tiesības. Labs piemērs Latvijas sieviešu sabiedriskajai lomai 1869.gadā bijusi Latviešu Labdarības biedrības vadītāja Katrīna Dombrovska. Viņas aizsākto tradīciju turpinājusi Emīlija Benjamiņa laikā starp diviem pasaules kariem.
Latvijas Valsts prezidente savā uzrunā minēja arī sieviešu un bērnu tirdzniecību, uzsverot, ka ierobežot šo noziegumu iespējams tikai ar kopīgiem valstu un sabiedrības pūliņiem.
Konferences pirmajā sesijā dāmas runāja par tematu “Mani veiksmes noslēpumi – no dažādu kultūru skatu punkta”, bet pēc tam devās uz ASV Tirdzniecības palātas rīkotām pusdienām Melngalvju namā. Dienu noslēdza Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas rīkotas vakariņas Rīgas pilī.
Konferences otrā diena pagāja diskusijās par tematiem “Kā es pārvarēju savu lielāko neveiksmi” un “Kā es atradu vajadzīgo kapitālu, kad tāda nebija”. Dienas vidū uzņēmīgās sievietes ieturēja pusdienas Latvijas Nacionālajā operā, kur uzrunu teica “Hansabankas” prezidente Ingrīda Blūma, bet dienas otrajā pusē dalījās pieredzē – kā parādīt sevi no labākās puses. Konference beidzās sestdien, 4.septembrī, ar svinīgām vakariņām Rundāles pilī.
Novembra beigās un decembra sākumā Rīgas konferences dalībnieces dosies uz ASV, kur tiksies ar savām Amerikas partnerēm un apmeklēs viņu vadītos uzņēmumus. Amerikas posms noslēgsies ar programmu Vašingtonā, kur uzņēmējas piedalīsies seminārā Džordžtaunas universitātē un tiksies ar augstiem ASV valdības pārstāvjiem.

Konferences rīkotāju un dalībnieču viedokļi

Braiens Karlsons, ASV vēstnieks Latvijā

– Šis ir jau otrais sammits, taču pirmais Rīgā. Tā ir lieliska iespēja savākt kopā darījuma aprindu cilvēkus no daudzām valstīm, palīdzēt iepazīties un izzināt sadarbības iespējas. Rīgas sammits nozīmīgs arī ar ASV sievietēm doto iespēju labāk iepazīties ar Austrumeiropu un Baltijas reģionu. Uzskatu, ka mums jāizmanto visa mūsu sabiedrības enerģija kopumā. Ne tikai vīriešu enerģija, kā bieži tiek domāts, bet gan vīriešu un sieviešu enerģija.

– Kāds ir jūsu iespaids par Latvijas darījumu sievietēm?

– Man viņas šķiet ļoti enerģiskas un veiksmīgas. Tas ir apbrīnojami, jo daudzas no viņām taču savu uzņēmējdarbību sāka vēl bez noteiktas biznesa vides struktūras, bez sakariem un atbalsta.

Lilita Postaža, sabiedriskās organizācijas “Baltais aplis” vadītāja

– Kāda, jūsu skatījumā, ir šīs konferences nozīme?

– Tā ir iespēja satikties ar līdzvērtīgiem cilvēkiem, kas arī grib izdarīt ko labu sev un pasaulei. Es domāju, tieši mēs, sievietes, vislabāk sajūtam, kas vajadzīgs pasaulei.

– Kā jūs raksturotu Latvijas darījumu sievietes?

– Es domāju, mūsu sievietes ir ļoti enerģiskas un arī ļoti strādīgas. Mēs, sievietes, patiešām vēlamies dzīvi mainīt uz labāko pusi.

Jūlija Gladčenko, firmas “Atlas Tours” izpilddirektore

– Kā jūs raksturotu biznesa vidi Latvijā?

– Uzņēmējdarbībai Latvijā nav nekādu šķēršļu. Ne nacionālā, ne kādā citā ziņā. Es esmu no tā sauktās krievu minoritātes un varu teikt, ka nejūtu Latvijā nekādus šķēršļus savai uzņēmējdarbībai.

– Pēc izrunas gan nebūtu pateicis, ka esat krieviete.

– Paldies, man ir ļoti patīkami to dzirdēt!

– Es savukārt dzirdēju, ka dažas krievu ģimenes nelaižot savus bērnus uz skolu, it kā protestējot pret izglītības reformu.

– Es domāju, tā ir muļķība. Problēma ir tā, ka netiek meklēts kompromiss no abām pusēm. Es kā uzņēmēja labi zinu: dzīve ir pilna ar kompromisiem, un tikai caur kompromisiem mēs varam virzīties uz priekšu. Latvija ir mūsu visu dzimtene, un mums visiem jāstrādā Latvijas labā.

– Kā jūs vērtējat ienākošā tūrisma iespējas Latvijā?

– Tieši šogad ir krietni palielinājies ienākošā tūrisma apjoms. Mēs, kā jau vairums tūrisma firmu to dara, sākām ar izejošo tūrismu, bet tagad aizvien vairāk attīstām ienākošo tūrismu. Es domāju, tūrisma bizness ir mūsu nākotne, jo Latvija ārvalstu viesiem ir ļoti interesanta, un mēs izjūtam aizvien lielāku ārzemju partneru interesi.

Irma Kalniņa, konferences organizācijas komitejas locekle

– Pirmkārt, nozīmīgi ir parādīt amerikānietēm Baltijas valstu, kā arī Ukrainas, Baltkrievijas un vēl vairāku citu valstu lielo sadarbības potenciālu, kā arī sievietes lomu mūsu sabiedrībā. Savukārt Latvijas sievietēm ir ļoti vērtīgi uzklausīt amerikāņu sieviešu pieredzi viņu ceļā uz biznesa panākumiem. Īpaši par to, kā viņas pārvarējušas daudzās grūtības. Vadoties pēc šādiem apsvērumiem, mēs, konferences organizētāji, centāmies akcentēt tieši sieviešu personīgās pieredzes lomu. Taču ļoti būtiska šajā konferencē ir arī iespēja veidot jaunus biznesa sakarus.

– Jūs pati esat uzaugusi Amerikā un savienojat specifisko amerikāņu mentalitāti ar latviešu darba tikumu, ko, tāpat kā vairums trimdas latviešu, esat mantojusi no vecākiem.

– Tieši tā arī daudzi raksturo manu darbu. Un es arī pati jūtos kā tilts. Bet būtībā mēs ar vīru Ojāru Kalniņu (bijušo Latvijas vēstnieku ASV, tagad Latvijas institūta direktoru– J.Ū.) esam Latvijas labā strādājuši tik daudz gadu, ka man jau latviešu mentalitāte un amerikāņu pieredze ir kā labā un kreisā roka. Man jau kopš 80. gadiem nācies bezgala daudz stāstīt par Latviju, kas tolaik bija okupēta.

– Un tagad nākas stāstīt atkal, tikai nu jau par biznesa iespējām Latvijā.

– Tieši tā. Vienīgi te ir būtiska starpība, ka tagad Rietumos jau visai daudz zina par Latviju, un man vairs nevajag amerikāņiem skaidrot, ka Latvija nav Lapzeme. Mūsu sportisti, mūsu mākslinieki, mūsu jaunieši, kas ceļo ar koriem, ir mūsu īstenie diplomāti, kas nes Latvijas tēlu pasaulē. Tagad to darīs arī Latvijas uzņēmējas – šīs divpadsmit brīnišķīgās sievietes, kas pēc Rīgas sammita brauks uz Ameriku.

Žozefīne Tripla, firmas “Landry&Kling Meetings at Sea”   prezidente un līdzdibinātāja

– Mums, amerikānietēm, šī ir brīnišķīga iespēja iepazīties ar biznesa perspektīvām Latvijā. Īpaši labi es to sapratu biznesmeņu brokastīs, kur mums pastāstīja arī par investīciju iespējām Latvijā. Pēc manas pieredzes, labākās idejas rodas pieredzes apmaiņas laikā, tāpēc es esmu ļoti priecīga par iespēju iepazīties ar Latvijas darījumu sievietēm.
– Kā jūs vērtējat biznesa perspektīvas Latvijā?
– Es domāju, tās ir ļoti plašas. Jūsu valsts joprojām ir atvērta jauniem biznesa projektiem. Latvijā ir ļoti labvēlīgs nodokļu režīms. Ne tuvu tik sarežģīts kā Amerikā, kur ir daudz vairāk noteikumu un ierobežojumu biznesa uzsākšanai. Protams, tas atkarīgs no tā, kurā štatā tu darbojies. Es pati esmu no Floridas, tādēļ man Latvijā ir tik labs iespaids.

BIZNESS4.PNG (96872 bytes)
Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un bijusī ASV vēstniece Somijā Bonija Makelvīna Hantere, pirmās — Helsinku — konferences rīkotāja
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Mersija Karlsone, ASV vēstnieka dzīvesbiedre

– Es izmantoju lielisko iespēju būt kopā ar šīm ļoti interesantajām un dinamiskajām sievietēm. Amerikānietes un latvietes ir tik dažādas. Ir ļoti interesanti vērot šo atšķirību un redzēt katras sievietes personisko pievilcību. Taču viņas visas izstaro lielu enerģiju, un tas ir pats būtiskākais.

– Vai Latvijas un ASV sieviešu ļoti dažādā pagātnes pieredze nav šķērslis pieredzes apmaiņā?

– Mans iespaids, ka liela daļa dalībnieču ir gados jaunas sievietes, ko nenospiež pagātnes pieredze. Un visas sievietes neatkarīgi no vecuma šajā konferencē izstaro lielu pieredzi un enerģiju.

Einike Dudleja, firmas CFO, Dudley Products īpašniece

– Šī ir lieliska iespēja iepazīties ar jūsu reģiona iespējām un pieredzi, kā arī gūt priekšstatu par Latvijas savdabīgo kultūru. Ir arī ļoti būtiski paskatīties, ko mēs, dažādu valstu sievietes, cita no citas varam pārņemt. Esmu pārliecināta, ka latviešu sievietes no mums var daudz iemācīties, jo Amerikā ir daudz ilgākas privātā biznesa tradīcijas un pieredze. Taču arī mēs no latvietēm un citu valstu sievietēm varam iegūt daudz interesanta.

Ināra Miezīte, arhitektu projektēšanas firmas “Pikstform Projekts Rīga” direktore

– Visvērtīgākā man šajās konferencē liekas iespēja nodibināt jaunus kontaktus un uzzināt, kā citur pasaulē notiek biznesa lietas. No savas pieredzes varu teikt, ka sieviete biznesa pasaulē noteikti ir uzticamāks partneris nekā vīrietis. Noteikti! Man ir ļoti labi kontakti ar citu biroju vadītājām sievietēm, un tie ir labi sakari. Mēs noteikti esam centīgākas un apzinīgākas. Vīrieši? Nu, viņi, kā jau vīrieši, visu ņem tā “globāli” , bet mēs savas lietas darām kārtīgi.

Jānis Ūdris, “LV
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!