• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Skaidro par jaunajiem bērna kopšanas pabalstiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.2004., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93182

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 3.septembrī

Vēl šajā numurā

03.09.2004., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Skaidro par jaunajiem bērna kopšanas pabalstiem

Daudzas jaunās ģimenes, kurās tikko piedzimis vai tikai tiek plānots mazulis, vēlas rast skaidrojumu jaunajai bērna kopšanas pabalstu aprēķināšanas kārtībai. Labklājības ministrijas (LM) mājaslapā ir pieejams informatīvs materiāls, kurā speciālisti sniedz atbildes uz cilvēku visbiežāk uzdotajiem jautājumiem.

BEBIS.PNG (88084 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Jauno pabalstu palielināšanas koncepciju valdība akceptēja šā gada 24.augustā. Galavārds, lai īstenotu šādu pabalstu paaugstināšanu, jāsaka Saeimai, apstiprinot 2005.gada valsts budžetu. Pabalstu palielināšanai vēl papildus jāatrod 20 miljoni latu.
LM izstrādātā koncepcija paredz vienam no vecākiem maksāt pabalstu 70% apmērā no viņa vidējās algas, no kuras veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas 12 mēnešu laikā pirms bērna piedzimšanas. Tādējādi pabalsta apjoms līdzināsies tai algai, ko viens no bērna vecākiem saņēmis pēc nodokļu nomaksas. Šāda apmēra pabalstu paredzēts maksāt par bērna kopšanu līdz viena gada vecumam.
2005.gadā nodarbinātām personām pabalsts nedrīkst būt mazāks par 56 latiem un nedrīkst pārsniegt 392 latus. Savukārt pabalsts personām, kas nav sociāli apdrošinātas, būs 50 latu mēnesī.
Par bērna kopšanu vecumā no viena līdz diviem gadiem paredzēts pabalsts 30 latu. Par katru nākamo bērnu tiem vecākiem, kas kopj dvīņus vai trīņus, paredzēts pabalsta palielinājums. Piemaksas apjoms ir 50 latu par katru nākamo bērnu vecumā līdz vienam gadam un 30 latu vecumā no viena līdz diviem gadiem.
Labklājības ministre D.Staķe ir iecerējusi virzīt Ministru kabinetā projektu “Noteikumi par bērna piedzimšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību”, kas paredz bērna piedzimšanas pabalstu līdz 296 latiem paaugstināt jau no šā gada 1.oktobra. 296 lati ir zīdaiņa pūriņa vērtība faktiskajās cenās naudas izteiksmē.
Informatīvais materiāls pieejams LM mājaslapā www.lm.gov.lv, sadaļā Aktualitātes.

Pēc LM informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!