• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Diskutējot par letonikas lomu valsts izaugsmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.2004., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93177

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Majoru pamatskolas 125.mācību gada atklāšanā 2004.gada 1.septembrī

Vēl šajā numurā

03.09.2004., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Diskutējot par letonikas lomu valsts izaugsmē

Diskusijā starp speciālistiem par letonikas attīstību, kurā piedalījās Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, panākta vienota izpratne par to, ka letonikas kā vairāku nozaru – valodas, literatūras, kultūras, vēstures, saiknes ar citām valodām un tautām – attīstība ir būtiska valsts kopējās izaugsmes kontekstā.
1.septembrī Latvijas Universitātes Letonikas centrā uzrunājot diskusijas dalībniekus, prezidente uzsvēra, ka Latvijai letonika kā pētniecības un attīstības nozare ir svarīga, lai tā veidotos ne tikai kā brīva valsts, bet arī kā kultūras valsts ar savu unikālo identitāti. Latvijai letonika ir unikāla, jo tieši šeit ir visvairāk iespēju pētīt tās būtību, un tas ir mantojums, ko mēs varam attīstīt vispārējās globalizācijas un masu kultūras apstākļos.
Latvijas prezidente atzīmēja, ka šobrīd redz vairākus izaicinājumus. Pirmkārt, ir jāpanāk, lai letonika tiktu stiprināta visos tās balstos no nopietna atbalsta doktorandu un jauno zinātnieku iesaistīšanai letonikas nozarē, līdz valsts būtiskam atbalstam šai nozarei. Prezidente uzsvēra: lai nozare būtu pietiekami dinamiska un saistoša un rastu pārmantojamības ķēdi ar nākamo paaudzi, ir būtiski meklēt mūsdienīgus tehnoloģiskos līdzekļus pasniedzēju darbā, kā arī veidot sadarbību ar citām Eiropas un Eiropas Savienības universitātēm. Prezidente arī atzīmēja, ka tas zinātņu kopums, kas tiek attīstīts letonikas studijās, jānodod plašākai sabiedrībai caur dažādiem izglītības posmiem, kā arī izmantojot izglītības mācību līdzekļus un kursus. Diskusijā tika uzsvērts, ka letonika jāattīsta kā starpdisciplinārs studiju kopums, kas ietver sadarbību starp folkloru, valodu, literatūras studijām, vēsturi, filozofiju, citām valodām un kultūrām.
Tikšanās laikā atzīmēts, ka letonikas studijas var būt lielisks līdzeklis, lai saliedētu sabiedrību. Tikšanās dalībnieki aicināja Valsts prezidenti kļūt par letonikas studiju aizbildni, un Vaira Vīķe-Freiberga ar gandarījumu piekrita atbalstīt to, lai letonikas studijas iegūtu lielāku valsts atbalstu.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!