• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004. gada 31. augusta noteikumi Nr. 749 "Noteikumi par bezmantinieku kapitāla daļu pārņemšanu un pārdošanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.2004., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93174

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.750

Grozījumi Ministru kabineta 1998.gada 19.maija noteikumos Nr.188 "Noteikumi par valstij piekritīgās mantas uzskaiti, novērtēšanu un realizāciju"

Vēl šajā numurā

03.09.2004., Nr. 140

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 749

Pieņemts: 31.08.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.749

Rīgā 2004.gada 31.augustā (prot. Nr.51 9.§)
Noteikumi par bezmantinieku kapitāla daļu pārņemšanu un pārdošanu
Izdoti saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” 127.panta pirmo daļu
I. Vispārīgais jautājums
1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek pārņemtas un pārdotas Komerclikuma 191.pantā paredzētās sabiedrības ar ierobežotu atbildību bezmantinieka kapitāla daļas, kas piekrīt valstij saskaņā ar Civillikuma 416.pantu, un tām pielīdzināmās kapitāla daļas.
II. Bezmantinieka kapitāla daļu pārņemšana
2. Ja institūcija, kas saskaņā ar Ministru kabineta 1998.gada 19.maija noteikumiem Nr.188 “Noteikumi par valstij piekritīgās mantas uzskaiti, novērtēšanu un realizāciju” veic valstij piekritīgās mantas pirmreizējo uzskaiti un apraksti (novērtēšanu) (turpmāk – pirmreizējās uzskaites institūcija), konstatē, ka mantas sastāvā, kura saskaņā ar likumiem piekrīt valstij, ir bezmantinieka kapitāla daļas, tā saskaņā ar minētajiem noteikumiem nosūta paziņojumu attiecīgajai Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei un par bezmantinieka kapitāla daļām rakstiski paziņo arī Privatizācijas aģentūrai.
3. Pirmreizējās uzskaites institūcija bezmantinieka kapitāla daļas 20 dienu laikā nodod Privatizācijas aģentūras turējumā ar nodošanas un pieņemšanas aktu. Aktam pievieno pirmreizējās kapitāla daļu aprakstes (novērtējuma) akta vienu eksemplāru, lēmumu par mantas piekritību valstij (kopiju) un kapitāla daļu īpašuma tiesības apliecinošus dokumentus.
4. Privatizācijas aģentūra nodošanas un pieņemšanas akta parakstīšanas dienā pārņemtās bezmantinieka kapitāla daļas noteiktā kārtībā ieraksta valstij piekritīgo kapitāla daļu reģistrā. Privatizācijas aģentūra uztur un aktualizē minēto reģistru, ierakstot tajā šajos noteikumos paredzētās ziņas, kā arī citas ziņas par bezmantinieka kapitāla daļu pārņemšanu, pārdošanu un iegūto līdzekļu izlietojumu.
5. Privatizācijas aģentūra triju darbdienu laikā nosūta attiecīgajai Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei un Ekonomikas ministrijai paziņojumu par bezmantinieka kapitāla daļu reģistrāciju. Paziņojumam pievieno nodošanas un pieņemšanas akta vienu eksemplāru.
6. Bezmantinieka kapitāla daļas ir nodotas atsavināšanai ar dienu, kad tās tiek reģistrētas valstij piekritīgo kapitāla daļu reģistrā, un Privatizācijas aģentūra kļūst par šo kapitāla daļu turētāju.
7. Ja līdzekļi, kuri tiks iegūti no bezmantinieka kapitāla daļu pārdošanas, ir nepieciešami mantojumā iekļauto parādsaistību kārtošanai, Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde, kurai Privatizācijas aģentūra ir nosūtījusi šo noteikumu 5.punktā minēto paziņojumu, piecu darbdienu laikā rakstiski dod uzdevumu Privatizācijas aģentūrai pārskaitīt šos līdzekļus.
III. Bezmantinieka kapitāla daļu reģistrācija sabiedrības dalībnieku reģistrā
8. Privatizācijas aģentūra piecu darbdienu laikā pēc bezmantinieka kapitāla daļu reģistrācijas valstij piekritīgo kapitāla daļu reģistrā iesniedz attiecīgajai sabiedrībai ar ierobežotu atbildību (turpmāk – sabiedrība) dokumentus, lai sabiedrības dalībnieku reģistrā (dalībnieku grāmatā) (turpmāk – dalībnieku reģistrs) ierakstītu valstij piekritīgās kapitāla daļas.
9. Šo noteikumu 8.punktā minētajos dokumentos Privatizācijas aģentūra norāda, ka tā ir bezmantinieka kapitāla daļu turētāja un tādēļ pārstāvēs valsti kā sabiedrības dalībnieci.
10. Lai pārliecinātos, ka nepastāv šķēršļi brīvai attiecīgās sabiedrības bezmantinieka kapitāla daļu pārdošanai, Privatizācijas aģentūra:

10.1. pieprasa izrakstu no sabiedrības dalībnieku reģistra par bezmantinieka kapitāla daļām sabiedrībā un to stāvokli;

10.2. pārbauda komercķīlu reģistrā, vai attiecīgās kapitāla daļas nav ieķīlātas un, ja nepieciešams, pieprasa attiecīgus izrakstus no komercķīlu reģistra.
IV. Bezmantinieka kapitāla daļu pārdošana
11. Pēc bezmantinieka kapitāla daļu ierakstīšanas dalībnieku reģistrā Privatizācijas aģentūra organizē bezmantinieka kapitāla daļu pārdošanu.
12. Bezmantinieka kapitāla daļas piedāvā pārdošanai, ņemot vērā to tirgus vērtību, ko noteicis neatkarīgs sertificēts vērtētājs saskaņā ar Latvijā atzītiem vērtēšanas standartiem un šo noteikumu 20.punktu.
13. Piedāvājot bezmantinieka kapitāla daļas pārdošanai, Privatizācijas aģentūra nosaka:

13.1. vienas kapitāla daļas pārdošanas cenu;

13.2. visu viena pircēja nopirkto kapitāla daļu samaksas termiņu;

13.3. samaksas kārtību.
14. Bezmantinieka kapitāla daļas piedāvā pārdošanai saskaņā ar sabiedrības darbību reglamentējošā likuma prasībām sabiedrības statūtos noteiktajā kārtībā un termiņos. Ja bezmantinieka kapitāla daļu pirkuma līgums ir noslēgts un par kapitāla daļām ir samaksāts, Privatizācijas aģentūra izdara attiecīgus ierakstus valstij piekritīgo kapitāla daļu reģistrā.
15. Paziņojumu par bezmantinieka kapitāla daļu pārdošanu, norādot šo noteikumu 13.punktā minētos nosacījumus, Privatizācijas aģentūra iesniedz attiecīgās sabiedrības valdē (izpildinstitūcijā) ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc šīs sabiedrības bezmantinieka kapitāla daļu ierakstīšanas attiecīgās sabiedrības dalībnieku reģistrā.
16. Ja sabiedrības statūtos paredzēts, ka tās kapitāla daļu pirmpirkuma tiesības ir sabiedrības dalībniekiem vai tās var tikt pārdotas tikai ar dalībnieku sapulces, visu dalībnieku, padomes vai valdes piekrišanu, Privatizācijas aģentūra pārdod bezmantinieka kapitāla daļas pircējam, kuru noteikusi attiecīgi dalībnieku sapulce, padome vai valde vai kura kandidatūru atbalstījuši visi dalībnieki.
17. Sabiedrības valde ir atbildīga par šo noteikumu 16.punkta nosacījumu ievērošanu attiecībā uz bezmantinieka kapitāla daļu pircēja noteikšanu.
18. Ja šo noteikumu 16. un 17.punktā noteiktajā kārtībā visas bezmantinieka kapitāla daļas nav pārdotas, atlikušās bezmantinieka kapitāla daļas pārdod atklātā izsolē saskaņā ar izsoles noteikumiem, ko apstiprina Privatizācijas aģentūra.
19. Bezmantinieka kapitāla daļu izsoles noteikumi ir publiski pieejami vismaz vienu mēnesi pirms pieteikšanās uz bezmantinieka kapitāla daļu izsoli.
20. Ja bezmantinieka kapitāla daļas nav pārdotas šo noteikumu 16., 17. un 18.punktā noteiktajā kārtībā, Privatizācijas aģentūra samazina kapitāla daļas pārdošanas cenu (izsoles sākumcenu) (turpmāk – pārdošanas cena):

20.1. līdz 60 procentiem ?, ja saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” 120.pantu noteiktā pārdošanas vērtība ir 5 tūkstoši latu vai mazāka;

20.2. līdz 20 procentiem ?, ja saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” 120.pantu noteiktā pārdošanas vērtība ir lielāka par 5 tūkstošiem latu.
21. Ja bezmantinieka kapitāla daļas nav pārdotas pēc pārdošanas cenas pazemināšanas šo noteikumu 16., 17. un 18.punktā noteiktajā kārtībā, Privatizācijas aģentūra var rīkot izsoli ar lejupejošu soli.
V. Īpašie gadījumi rīcībai ar bezmantinieka kapitāla daļām
22. Ja šo noteikumu 10.1.apakšpunktā minētajā izrakstā ir norādīts, ka par bezmantinieka kapitāla daļām nav pilnībā samaksāts, šīs kapitāla daļas nevar atsavināt šajos noteikumos paredzētajā kārtībā.
23. Ja par bezmantinieka kapitāla daļām nav pilnībā samaksāts kapitālsabiedrībā, Privatizācijas aģentūra ar šīm kapitāla daļām rīkojas saskaņā ar Komerc-likuma 156.pantu.
24. Ja par bezmantinieka kapitāla daļām nav pilnībā samaksāts statūtsabiedrībā, Privatizācijas aģentūra ar šīm kapitāla daļām rīkojas saskaņā ar likuma “Par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību” 30.pantu.
25. Ja bezmantinieka kapitāla daļas ir ieķīlātas, Privatizācijas aģentūra ar šīm kapitāla daļām rīkojas saskaņā ar Komercķīlas likumu.
Ministru prezidents I.Emsis

Ekonomikas ministrs J.Lujāns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!