• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pārtrauc projektu pieņemšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2004., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93106

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vārdu krellēm rotāti stāsti

Vēl šajā numurā

02.09.2004., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pārtrauc projektu pieņemšanu

Vakar laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” tika publicēts Lauku atbalsta dienesta (LAD) paziņojums par projektu pieteikumu pieņemšanas pārtraukšanu no 3.septembra virknē Eiropas Lauksaimniecības virzības un garantiju fonda (ELVGF) pasākumu. Paziņojumā norādīts, ka projektu pieteikumu pieņemšana pārtraukta “uz laiku līdz situācijas izvērtēšanai”.
Kā “LV” paskaidroja LAD sabiedrisko attiecību sektorā, nav zināms, kad projektu pieteikumu pieņemšana tiks atsākta. Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes priekšsēdētāja Ligita Silaraupa sarunā ar “LV” teica: “Žēl, ka LAD par pieteikumu pieņemšanas pārtraukšanu paziņo tikai divas dienas pirms tam. Vajadzēja pateikt jau agrāk – reizē ar iepriekšējo paziņojumu. Tas būtu godīgi.” Savukārt Zemnieku saeimas valdes priekšsēdētāja Maira Dzelzskalēja atzina: “Labi, ka šoreiz paziņoja vismaz pāris dienu iepriekš.”
Pēc LAD direktores vietnieka, Atbalsta departamenta direktora Mārtiņa Lazdovska teiktā, pasākumos, kur projektu pieteikumu iesniegšana tiks pārtraukta 3.septembrī, viss pieejamais finansējums vēl nav pieteikts. Taču projektu pieņemšana pārtraukta, lai izvērtētu ELVGF virzības daļā esošos resursus un izskatītu iespēju pārdalīt fonda resursus par labu tiem pasākumiem, kuros projekti pieteikti par lielāku naudas summu, nekā tā pieejama. Kā “LV” skaidroja LAD sabiedrisko attiecību sektorā, pats dienests par naudas pārdali nelems. “Visticamāk, tas ir Zemkopības ministrijas kompetencē. Mēs naudu tikai administrējam, nevis pārdalām,” teica LAD sabiedrisko attiecību sektora darbiniece.
M. Dzelzskalēja pozitīvi novērtē ieceri pārdalīt mazāk populāro aktivitāšu līdzekļus populārākajām. “Ja tur vēl būs palikusi nauda, cerams, ka tā tiks tieši lauksaimniecībai, jo tas ir fonds tieši lauksaimniecības attīstībai. Ja problēmas ir lauksaimniecības sektorā, tās jārisina ar lauksaimniecības fonda starpniecību. Citas problēmas var risināt arī ar citu fondu starpniecību, piemēram, sociālās problēmas kā pilsētās, tā laukos risināmas ar sociālā fonda starpniecību. Savukārt uzņēmējdarbības aktivitātes veicināšanai nauda pieejama arī no citiem fondiem, ne tikai no lauksaimniecības.”
Savukārt L. Silaraupa sarunā ar “LV” norādīja uz plašāku problēmu. “Tagad redzams, ka naudas pietrūkst. Par maz tika iedalīts zemniekiem. Tā ir traģēdija. Var jau teikt, ka nauda būs vēl pēc 2007.gada, bet tas nozīmē vairāku gadu pārrāvumu. Tie, kas paspēja iesniegt projektus, būs konkurētspējīgāki nekā tie, kam nepaveicās un kas cerēja projektus iesniegt nedaudz vēlāk. Tik daudziem zemniekiem trūkst tehnikas, un daudzi cerēja tieši uz struktūrfondiem.” Jautāta, kā šo problēmu risināt, L. Silaraupa saka: “Finansējums jāmeklē. Rīt (šodien, 2.septembrī, – red.) tiksimies ar zemkopības ministru un par šo jautājumu ar viņu arī runāsim. Avots varētu būt gan Latvijas budžets, gan Eiropas Savienība. Varbūt varam izmantot arī subsīdiju naudu. Nezinu, vai tas ir iespējams. Pagaidām tā ir tikai ideja. Protams, skatīsimies, ko darīs mūsu kaimiņi. Arī Igaunijā ir līdzīgas problēmas.”

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!