• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija grib reformēt Stabilitātes paktu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2004., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92964

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Gādājot par bērnu drošību

Vēl šajā numurā

31.08.2004., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija grib reformēt Stabilitātes paktu

EIRO_STABIL.PNG (98520 bytes)
Foto no Eiropas Komisijas audiovizuālās bibliotēkas

Šīs nedēļas beigās, 3.septembrī, Eiropas Komisija (EK) gatavojas paziņot, vai un kā reformēt Stabilitātes un attīstības paktu. Tiek prognozēts, ka reforma pašreizējos pakta nosacījumus varētu mīkstināt.
Reforma varētu skart tā saukto 3% budžeta deficīta robežu. Pašlaik Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm atļauts pārsniegt budžeta deficītu, kas ir vairāk nekā 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tikai smagas recesijas gadījumā. “Financial Times” ziņo, ka reformas rezultātā 3% budžeta deficītu būtu atļauts pārsniegt arī ilgākos lēnas ekonomikas izaugsmes periodos.
Otra joma, ko varētu skart reforma, ir termiņi, kurus nosaka ES valstīm savu budžeta deficītu samazināšanai. Pašlaik valstij, kas pārkāpj stabilitātes paktu, tiek doti četri mēneši, lai prezentētu plānu budžeta deficīta samazināšanai, un viens gads, lai šo plānu īstenotu. Tiek uzskatīts, ka reformētajā paktā šie termiņi tiks noteikti katrai konkrētajai valstij individuāli.
“Latvijas Vēstnesis” jau rakstījis, ka dažas ES valstis pārkāpušas stabilitātes kritērijus vairākus gadus pēc kārtas. Tiek minēts, ka visvairāk par Stabilitātes pakta mīkstināšanu varētu priecāties Vācija un Francija, kas kritērijus šogad pārkāpušas jau trešo reizi.
Stabilitātes pakta kritēriju pārkāpšana bijusi arī par iemeslu nopietnam strīdam starp EK un Eiropas Padomi (EP). Skatot jautājumu par 3% budžeta deficīta no IKP neievērošanu, Ekonomikas un finanšu ministru padome nepieņēma konkrētus lēmumus. Tā kā Stabilitātes pakta ievērošana dalībvalstīm ir saistoša, EK nebija apmierināta ar EP pasīvo rīcību un lūdza šo jautājumu izskatīt Eiropas Kopienu Tiesā (EKT). Tiesa anulēja ES finanšu ministru lēmumu un atzina, ka šāds lēmums nav ES likumdošanai atbilstošs. EKT nolēmumā teikts, ka Finanšu ministru padome nevar atkāpties no līgumos noteiktā.
Stabilitātes pakta reformas priekšlikumus piektdien prezentēs ES ekonomikas un finanšu komisārs Hoakins Almunija. Nākamnedēļ, 9.septembrī, priekšlikums tiks apspriests neformālā finanšu ministru sanāksmē Nīderlandē.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!