• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijā sarūk ārstu skaits. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2004., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92962

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Precizējums

Vēl šajā numurā

31.08.2004., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijā sarūk ārstu skaits

Viena no Latvijas veselības aprūpes lielākajām problēmām līdztekus hroniskam finanšu badam ir ārstu trūkums. Kā prognozē eksperti, līdz ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā un brīvā darbaspēka kustību situācija varētu vēl vairāk pasliktināties, jo praktizējošie mediķi dosies strādāt uz tām valstīm, kurās atalgojums par smago darbu ir daudz lielāks. Pēc Veselības ministrijas (VM) datiem, Latvijā ir aptuveni 8000 ārstu un 16 000 medmāsu. Katru gadu darbu medicīnā atstāj 300 – 400 ārsti (aiziet pensijā, dodas uz ārvalstīm, sameklē iztikas avotu citā nozarē), bet klāt nāk vidēji tikai 100 jauni ārsti. No 1200 ģimenes ārstiem 400 ir pensijas vecumā. Veselības ministrijas informācija liecina, ka jau šobrīd valstī trūkst 63 ģimenes ārstu, 52 neatliekamās palīdzības ārstu un 35 anesteziologu – reanimatologu. Patlaban vidējā darba alga ārstiem par vienu slodzi ir 203 lati pirms nodokļu nomaksas. Tādēļ arī daudzi jaunieši, kas tomēr izlemj studēt medicīnu, pēc studiju beigām izvēlas darbu farmācijas biznesā.
Kā informē VM, šogad no valsts apmaksātajām rezidentu studiju vietām brīva palikusi 31. Uz astoņām neatliekamās palīdzības ārsta vietām pieteicies tikai viens kandidāts, tāpat kā uz desmit zobārsta vietām. Deviņās specialitātēs nav pieteicies neviens rezidents, tajā skaitā gastroenterologu, narkologu, arodārstu un sporta ārstu specialitātēs. Taču, par laimi, ir specialitātes, kurās pieteikušies vairāk cilvēku, nekā ir valsts apmaksāto vietu. Piemēram, uz trijām ginekologa un dzemdību speciālista vietām pieteikušies 8 pretendenti, uz trijām traumatologa vietām – 6.
Kopumā VM šajā mācību gadā apmaksās 100 rezidentu vietas 48 dažādās specialitātēs. Viena rezidenta apmācība valstij izmaksā 265 latus mēnesī.

“LV” informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!