• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kārtības, kādā Valsts ieņēmumu dienesta muitas iestādēs tiek izskatīti valsts organizāciju, labdarības vai filantropisko organizāciju iesniegumi atbrīvojumiem no ievedmuitas nodokļa, apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2004., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92927

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta informācija

Par reģistrācijas apliecības anulēšanu ar PVN apliekamajām personām

Vēl šajā numurā

31.08.2004., Nr. 137

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 1372

Pieņemts: 25.08.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.1372

Rīgā 2004.gada 25.augustā

Par kārtības, kādā Valsts ieņēmumu dienesta muitas iestādēs tiek izskatīti valsts organizāciju, labdarības vai filantropisko organizāciju iesniegumi atbrīvojumiem no ievedmuitas nodokļa, apstiprināšanu

1. Lai nodrošinātu Padomes 1983.gada 28.marta regulas (EEK) Nr.918/83, kas izveido Kopienas sistēmu atbrīvojumiem no muitas nodokļiem, XVI sadaļas “Preces labdarības vai filantropiskām organizācijām; neredzīgajiem un citiem invalīdiem paredzētie priekšmeti” A. Vispārējiem mērķiem 65., 66., 67., 68. un 69.panta atbrīvojumu sistēmu pareizu piemērošanu, apstiprinu “Kārtību, kādā Valsts ieņēmumu dienesta muitas iestādēs tiek izskatīti valsts organizāciju, labdarības vai filantropisko organizāciju iesniegumi atbrīvojumiem no ievedmuitas nodokļa”.
2. Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Dz.Jakāns

 

Kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienesta muitas iestādēs tiek izskatīti valsts organizāciju, labdarības vai filantropisko organizāciju iesniegumi atbrīvojumiem no ievedmuitas nodokļa

1. Kārtība izstrādāta saskaņā ar Padomes 1983.gada 28.marta regulas (EEK) Nr.918/83, kas izveido Kopienas sistēmu atbrīvojumiem no muitas nodokļiem, (turpmāk – Padomes regula Nr.918/83) XVI sadaļas “Preces labdarības vai filantropiskām organizācijām; neredzīgajiem un citiem invalīdiem paredzētie priekšmeti” A. Vispārējiem mērķiem 65., 66., 67., 68. un 69.pantu.
2. Kārtība nosaka valsts organizāciju, labdarības vai filantropisko organizāciju (turpmāk – organizācijas) iesniegumu izskatīšanu un atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļa piešķiršanu Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) muitas iestādēs.
3. No ievedmuitas nodokļa tiek atbrīvotas preces saskaņā ar Padomes regulas Nr.918/83 65.panta nosacījumiem, ko organizācijas, kuru darbības reglamentējošos dokumentos – statūtos, nolikumos ir norādīts darbības mērķis – bezatlīdzības palīdzības sniegšana noteiktām personu grupām vai organizācijām, vai pašvaldības pārvaldes institūcijām (pilsētu, novadu, pagastu pašvaldību un rajonu pašvaldību) struktūras plānā ir sociālās palīdzības nodaļas vai dienesti.
4. Organizāciju iesniegumus par atbrīvojumu piešķiršanu no ievedmuitas nodokļa izskata un lēmumu pieņem tā VID reģionālās iestādes Muitas pārvalde vai VID Rīgas muitas reģionālā iestāde (turpmāk – uzraudzības muitas iestāde), kurā VID reģionālajā iestādē kravas saņēmējs ir reģistrēts.
5. Lai atbrīvotu no ievedmuitas nodokļa, atbildīgā persona aizpilda pieteikumu pēc 1.pielikumā dotā parauga un iesniedz uzraudzības muitas iestādē kopā ar šādiem dokumentiem:
5.1. organizācijas reģistrācijas apliecības kopiju;
5.2. organizācijas statūtu (nolikuma vai satversmes) notariāli apstiprinātu kopiju;
5.3 vai pašvaldības pārvaldes institūciju struktūras plāna apstiprinātu kopiju, kurā ir norādītas sociālās palīdzības nodaļas vai dienesti;
5.4. notariāli apstiprinātu nodokļu maksātāja reģistrācijas apliecības kopiju;
5.5. par kravas saņemšanu atbildīgās personas datus (vārds, uzvārds, personas kods).
6. Organizācijas, kuras kalendārā gada laikā saņēmušas atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļa, šīs kārtības 5.1., 5.2., 5.3. un 5.4.apakšpunktā noteiktos dokumentus atkārtoti neiesniedz.
7. Saņemot organizācijas iesniegumu, uzraudzības muitas iestāde pārbauda tās rīcībā esošo informāciju par organizācijas iepriekšējā kalendāra gadā saņemtajiem humānās palīdzības sūtījumiem vai precēm, kurām piemērots atbrīvojums, ja attiecīgās kravas ievestas pēc iepriekš spēkā esošo normatīvo aktu normām.
8. Uzraudzības muitas iestāde pieņem rakstveida lēmumu (2.pielikums) par atbrīvojumu piešķiršanu, ņemot vērā šādus apsvērumus:
8.1. precēm piemēro atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļa saskaņā ar Padomes regulas Nr.918/83 XVI sadaļā “Preces labdarības vai filantropiskām organizācijām; neredzīgajiem un citiem invalīdiem paredzētie priekšmeti” A. Vispārējiem mērķiem;
8.2. organizācijas darbības reglamentējošos dokumentos – statūtos, nolikumos vai struktūras plānā (pašvaldības pārvaldes institūcijās – sociālās palīdzības nodaļas vai dienesti) ir norādīts darbības mērķis – bezatlīdzības palīdzības sniegšana noteiktām personu grupām vai organizācijām.
9. Lēmumu par atbrīvojumu piešķiršanu vai lēmumu par atteikumu piešķirt atbrīvojumus no ievedmuitas nodokļa uzraudzības muitas iestāde pieņem 15 dienu laikā pēc visu šīs kārtības 5.punktā noteikto dokumentu saņemšanas. Lēmums tiek sastādīts divos eksemplāros, norādot kārtas numuru, viens eksemplārs paliek lēmuma izdevēja uzraudzības muitas iestādē, otrs tiek pievienots muitas deklarācijai (lēmuma kārtas numuru uzrāda muitas deklarācijā un uz pieteikuma veidlapas). Pieteikumu un lēmumu reģistrēšana uzraudzības muitas iestādē notiek saskaņā ar iekšējo dokumentu apriti, ko nosaka katra VID reģionālās iestādes Muitas pārvalde atbilstoši Lietvedības kārtošanas instrukcijai.
10. Uzraudzības muitas iestāde lēmumā par atbrīvojumu piešķiršanu no ievedmuitas nodokļa uzrāda muitas kontroles punktu, caur kuru krava tiks ievesta Latvijas Republikā.
11. Lai nodrošinātu kontroli precēm, kas ievestas saskaņā ar šo kārtību, un lai uzraudzītu preču izmantošanu atbilstoši ievešanas mērķim, piemēro muitas procedūru – izlaišana brīvam apgrozījumam ar papildprocedūras kodu 012 (preces labdarībai vai filantropiskajām organizācijām – vispārējiem mērķiem) un deklarāciju nosūta uz muitas informatīvās sistēmas ASYCUDA zilo atlases ceļu.
12. Ja kravas saturs netiek izlietots atbilstoši ievešanas mērķim, saskaņā ar Padomes regulas Nr.918/83 68.pantu rodas muitas parāds, kura apjomu aprēķina, pamatojoties uz likmēm, kādas bija spēkā dienā, kad kravas saturs vairs netiek izmantots atbilstoši ievešanas mērķim.
13. Uzraudzības muitas iestāde atbrīvojumus neizsniedz nākamajai kravai vai atsauc, ja:
13.1. no kompetentām iestādēm saņemts atzinums par normatīvo aktu pārkāpumiem;
13.2. preces, kas ievestas saskaņā ar šo kārtību, netiek izmantotas saskaņā ar Padomes regulas Nr.918/83 65.panta nosacījumiem;
13.3. saņemts motivēts valsts vai paš-valdības pārvaldes institūcijas lūgums atsaukt atbrīvojumu.
14. Ja iestādes vai organizācijas nepilda nosacījumus, kuri dod tiesības uz atbrīvojumu vai gada laikā atkārtoti ir pieļāvusi pārkāpumus, kas minēti šīs kārtības 13.punktā, uzraudzības muitas iestāde 12 mēnešus no brīža, kad tiek dzēsts muitas parāds, neizsniedz atļauju ievest preces labdarībai vai filantropiskajai palīdzībai, atbrīvojot no ievedmuitas nodokļiem.

 

1.pielikums

01-1372.PNG (89885 bytes)

 

2.pielikums

02-1372.PNG (109736 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!