• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"airBaltic": pirmais pusgads bijis veiksmīgs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.2004., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92556

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kristīgie skolotāji papildina zināšanas

Vēl šajā numurā

19.08.2004., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“airBaltic”: pirmais pusgads bijis veiksmīgs

Latvijas aviosatiksme 2004.gadā piedzīvojusi vēl nebijušus izaugsmes tempus un jaunievedumus. Pēc valsts pievienošanās Eiropas Savienībai strauji palielinājusies gan ārvalstu tūristu, gan aviosabiedrību interese par Latvijas un Rīgas tūrisma piedāvājumiem un biznesa iespējām. Taču, neraugoties uz sīvo konkurenci, šogad labi klājies arī Latvijas nacionālajai aviosabiedrībai “airBaltic”.

Akciju sabiedrības “airBaltic” prezidents Bertolts Fliks atzina, ka šā gada pirmie seši mēneši kompānijai bijuši nepieredzēti interesanti un intensīvi. Šajā laika periodā “airBaltic” pārvadājusi 235 695 pasažierus, par 57 procentiem pārsniedzot pērnā gada attiecīgā perioda rādītājus. Aviosabiedrības apgrozījums šā gada pirmajā pusgadā bija 21,6 miljoni latu, kas ir par 37 procentiem vairāk nekā pērnā gada pirmajos sešos mēnešos, bet 2004.gada pirmās puses peļņa bijusi 3,3 miljoni latu. Kā zināms, a/s “airBaltic” kontrolpakete – 52,6 procenti akciju – pieder Latvijas valstij, bet 47,2 procenti – kompānijai “SAS AB”.
B.Fliks norādīja, ka “airBaltic” attīstība ir cieši saistīta ar lidostas “Rīga” attīstības tempiem un tendencēm. Taču aviosabiedrības vadība ir gandarīta arī par šogad sperto nozīmīgo soli uzņēmuma darbības paplašināšanā – jaunas bāzes atklāšanu Viļņā. B.Fliks uzsvēra, ka “airBaltic” ir pirmā nacionālā aviokompānija, kas, izmantojot tirgus liberalizāciju, izveidojusi bāzi citā valstī, un atzīmēja, ka bāzes darbības rezultāti jau šobrīd ir ārkārtīgi labi – no Viļņas tiek pārvadāti apmēram 20 procenti “airBaltic” pasažieru. B.Fliks prognozēja, ka nākotnē “airBaltic” Viļņas bāzes darbības mērogi varētu tuvoties uzņēmuma darbības rādītājiem Rīgā. Būtiska atšķirība varētu būt vienīgi maršrutu izvēles politikā – no Rīgas aviosabiedrības lidaparāti kursē arī pa komerciāli mazāk izdevīgiem maršrutiem, bet Viļņas bāzei paredzēts izvēlēt tikai maršrutus ar augstu rentabilitāti.
B.Fliks pastāstīja, ka uzņēmums pārtrauks lidojumus uz Varšavu maršruta neapmierinošo finansiālo rezultātu dēļ. Viņš izteica pieņēmumu, ka situācijā vainīgs Polijas tirgus konservatīvisms – zemās biļešu cenas izraisa potenciālo pasažieru neuzticību. B.Fliks gan izteica cerību, ka ar laiku šī attieksme mainīsies, un uzsvēra, ka kompānijas plānos nav paredzēta maršruta neatgriezeniska slēgšana. Tomēr nākotnē, atzina B.Fliks, kāda maršruta slēgšana ir iespējama.
“airBaltic” prezidents sacīja, ka citu aviosabiedrību ienākšana Latvijas tirgū nav būtiski ietekmējusi nacionālās aviokompānijas biļešu rezervācijas rādītājus. B.Fliks arī pauda skepsi attiecībā uz dažu konkurējošo kompāniju paziņojumiem par iespējamiem turpmākiem bezmaksas lidojumiem. Šādi lidojumi būtu iespējami, ja to izmaksas segtu ieinteresētās viesnīcas. Taču tādējādi lidojumus nevarētu dēvēt par bezmaksas pakalpojumiem, jo, kā paskaidroja B.Fliks, lidojums ir ļoti dārgs pakalpojums un kādam tas neizbēgami jāapmaksā.
B.Fliks norādīja: kaut gan visus tirgus un finanšu faktorus prognozēt būtu grūti, “airBaltic” šā gada darbībai paredzami ļoti pozitīvi rezultāti. Šogad jau atklāti deviņi jauni tiešie maršruti, bet šā gada otrajā pusgadā plānots atklāt vēl piecus. Paredzēts arī aviosabiedrības floti papildināt ar divām “Boeing 737 – 500” tipa lidmašīnām.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

AIRBALTIC.PNG (20414 bytes)
“airBaltic” tirgus daļa lidostā “Rīga”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!