• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas gatavību decentralizēti administrēt PHARE programmu un Pārejas programmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.2004., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92355

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par noteikumu projektu "Par atbalstu komercsabiedrībām"

Vēl šajā numurā

13.08.2004., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas gatavību decentralizēti administrēt PHARE programmu un Pārejas programmu

Finanšu ministrija ir saņēmusi oficiālu apstiprinājumu no Eiropas Komisijas (EK), ka 30.jūlijā pieņemts lēmums par Latvijā izveidotās PHARE programmas administrēšanas sistēmas atbilstību paplašinātās decentralizētās ieviešanas sistēmas (Extended decentralised implementation system – EDIS) prasībām.
Tas nozīmē, ka EK ir apstiprinājusi Latvijas institūciju gatavību nodrošināt PHARE programmas (un turpmāk arī Pārejas programmas (Transition Facility)) projektu īstenošanu bez EK papildu kontroles, kā tas notika, pirms Latvija kļuva par ES dalībvalsti.
Minētais EK lēmums noslēdz vairākus gadus ilgušo sagatavošanas darbu, lai nodrošinātu visu ES normatīvo aktu prasību ievērošanu attiecībā uz ES finansēto projektu decentralizētu ieviešanu.
PHARE programma ir viens no Eiropas Savienības pirmsstrukturālajiem finanšu instrumentiem, kura galvenais mērķis ir sekmēt bijušo kandidātvalstu administratīvo spēju stiprināšanu un ES normatīvo aktu prasību ieviešanu nacionālajā līmenī. PHARE programmas līdzekļu piešķiršana Latvijai beidzās līdz ar mūsu valsts iestāšanos ES, bet piešķirto līdzekļu izmantošana noteiktajās programmās turpināsies vēl nākamos divus gadus, līdz 2006.gadam.
Pārejas programma ir ES finanšu instruments, kas pieejams ES dalībvalstīm, un tā mērķis ir palīdzēt jaunajām dalībvalstīm stiprināt to administratīvo spēju ieviest ES tiesību aktu prasības. Tādējādi zināmā mērā Pārejas programma ir PHARE programmas mērķu un uzdevumu turpinājums.
PHARE programmas ieviešanas laikā no 1991.gada līdz 2003.gadam Latvijai bija pieejams atbalsts aptuveni 409,9 miljonu eiro vērtībā, savukārt Pārejas programmā no 2004. līdz 2006.gadam Latvijai būs pieejams atbalsts aptuveni 24,6 miljonu eiro vērtībā.
Šobrīd PHARE projektu ieviešanā ir iesaistītas Centrālā finanšu un līgumu aģentūra, Sabiedrības integrācijas fonds, Valsts kase un Finanšu ministrija, kā arī vairākas nozaru ministrijas un valsts pārvaldes institūcijas.
Pirms Eiropas Komisija pieņēma šādu lēmumu, PHARE projektu ieviešanā iesaistītajās institūcijās – Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā, Sabiedrības integrācijas fondā, Valsts kasē un Finanšu ministrijā – notika neatkarīgu auditoru kompānijas pārbaudes saskaņā ar Eiropas Komisijas izvirzītajām prasībām, kā arī Eiropas Komisijas auditoru pārbaudes, kas novērtēja izveidotās vadības un kontroles sistēmas efektivitāti, drošas finanšu vadības principu ievērošanu, kā arī institūciju kapacitāti un iesaistīto darbinieku kvalifikācijas.
EK ar šo lēmumu vēlreiz apliecinājusi Latvijas valsts institūciju gatavību sekmīgi strādāt gan ar PHARE programmā, gan Pārejas programmā finansētajiem projektiem.

FM preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!