• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004. gada 10. augusta noteikumi Nr. 695 "Noteikumi par genoma datu bāzē uzglabāto kodēto audu paraugu, kodēto DNS aprakstu, kodēto veselības stāvokļa aprakstu un kodēto ģenealoģiju uzglabāšanas un izsniegšanas kārtību un izsniegšanas akta veidlapas paraugu un tās aizpildīšanas un uzglabāšanas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.2004., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92352

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.696

Kārtība, kādā izsniedzamas atļaujas kodētu audu paraugu daļu (alikvotu) un kodētu veselības stāvokļa aprakstu kopiju izvešanai ārpus Latvijas, un audu paraugu izmantošanas kontroles kārtība

Vēl šajā numurā

13.08.2004., Nr. 128

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 695

Pieņemts: 10.08.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.695

Rīgā 2004.gada 10.augustā (prot. Nr.47 10.§)
Noteikumi par genoma datu bāzē uzglabāto kodēto audu paraugu, kodēto DNS aprakstu, kodēto veselības stāvokļa aprakstu un kodēto ģenealoģiju uzglabāšanas un izsniegšanas kārtību un izsniegšanas akta veidlapas paraugu un tās aizpildīšanas un uzglabāšanas kārtību
Izdoti saskaņā ar Cilvēka genoma izpētes likuma 15.panta pirmo daļu un 17.panta pirmo daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka genoma datu bāzē uzglabāto kodēto audu paraugu, kodēto DNS aprakstu, kodēto veselības stāvokļa aprakstu un kodēto ģenealoģiju uzglabāšanas un izsniegšanas kārtību, kā arī izsniegšanas akta veidlapas paraugu un tās aizpildīšanas un uzglabāšanas kārtību.
2. Kodētos audu paraugus, kodētos DNS aprakstus, kodētos veselības stāvokļa aprakstus un kodētās ģenealoģijas genoma datu bāzes galvenais apstrādātājs (turpmāk – galvenais apstrādātājs) uzglabā Latvijā vienotā valsts iedzīvotāju genoma datu bāzē (turpmāk – genoma datu bāze).
II. Kodēto audu paraugu, kodēto DNS aprakstu, kodēto veselības stāvokļa aprakstu un kodēto ģenealoģiju uzglabāšana
3. Kodētos audu paraugus uzglabā slēgtās saldēšanas iekārtās mīnus 70 °C līdz mīnus 180 °C temperatūrā. Katru audu paraugu sadala vairākās daļās (alikvotos) un uzglabā atsevišķi ar piešķirto kodu marķētos speciālos konteineros (paraugu stobriņos) vismaz divās saldēšanas iekārtās.
4. Kodētos DNS aprakstus, kodētos veselības stāvokļa aprakstus un kodētās ģenealoģijas dokumentus uzglabā papīra formā un elektroniski, nodrošinot personas datu aizsardzību normatīvajos aktos par personu datu aizsardzību noteiktajā kārtībā.
5. Datori, kas nodrošina pieeju genoma datu bāzei un darbu ar šo datu bāzi, nav pievienoti nevienam iekšējam vai ārējam sakaru tīklam (arī galvenā apstrādātāja datoru tīklam), un tajos nav izmantotas bezvadu ārējās perifērijas iekārtas.
6. Pieeju kodētajiem audu paraugiem, kodētajiem DNS aprakstiem, kodētajiem veselības stāvokļa aprakstiem un kodētajām ģenealoģijām ierobežo, izmantojot drošības kodu. Pieeja ir atļauta tikai galvenā apstrādātāja noteiktām personām.
III. Kodēto audu paraugu, kodēto DNS aprakstu, kodēto veselības stāvokļa aprakstu un kodēto ģenealoģiju izsniegšana
7. Kodētos audu paraugus, kodētos DNS aprakstus, kodētos veselības stāvokļa aprakstus un kodētās ģenealoģijas galvenais apstrādātājs izsniedz genoma datu bāzes autorizētajam apstrādātājam (turpmāk – autorizētais apstrādātājs) atbilstoši ar autorizēto apstrādātāju noslēgtajam līgumam par ģenētiskās izpētes veikšanu saskaņā ar ģenētiskās izpētes programmu.
8. Izsniedzot kodētos audu paraugus, kodētos DNS aprakstus, kodētos veselības stāvokļa aprakstus un kodētās ģenealoģijas, galvenais apstrādātājs sastāda izsniegšanas aktu (pielikums).
9. Izsniegšanas aktu sastāda valsts valodā divos eksemplāros, izmantojot datoru vai rakstot ar tintes pildspalvu skaidri salasāmā rokrakstā.
10. Vienu izsniegšanas akta eksemplāru uzglabā galvenais apstrādātājs, otru – persona, kurai izsniegti kodētie audu paraugi, kodētie DNS apraksti, kodētie veselības stāvokļa apraksti vai kodētās ģenealoģijas.
11. Lai Cilvēka genoma izpētes likumā noteiktajos gadījumos saņemtu atkodētu genoma datu bāzē iekļauto gēnu donora veselības stāvokļa aprakstu, gēnu donora ārstējošais ārsts iesniedz Iedzīvotāju genoma valsts reģistrā rakstisku iesniegumu par gēnu donora veselības stāvokļa apraksta (ieskaitot DNS aprakstu) atkodēšanu un izsniegšanu. Izsniegto veselības stāvokļa aprakstu kopā ar izsniegšanas aktu, gēnu donora rakstisku atļauju (ja tās nav gēnu donora piekrišanas dokumentā) un ārsta rakstisko iesniegumu uzglabā Iedzīvotāju genoma valsts reģistrā.
12. Gēnu donors ar savu veselības stāvokļa aprakstu un DNS aprakstu, kas glabājas genoma datu bāzē, var iepazīties, apmeklējot medicīniski ģenētisko konsultāciju vai pie ārsta ģenētiķa.
Ministru prezidents I.Emsis

Veselības ministrs R.Muciņš
Pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 10.augusta noteikumiem Nr.695

Veselības ministrs R.Muciņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!