• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzņēmēji sāk apgūt struktūrfondus un iesniegt projektus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2004., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92312

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Muzejam turpmāk būs "karstais telefons" ministrijā

Vēl šajā numurā

12.08.2004., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzņēmēji sāk apgūt struktūrfondus un iesniegt projektus

Šodien, 12.augustā, uzņēmēji Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA) var sākt iesniegt pieteikumus struktūrfondu līdzfinansējuma saņemšanai.

LUJ.PNG (96197 bytes)
Ekonomikas ministrs Juris Lujāns LIAA Klientu apkalpošanas nodaļā iesniedz “demoprojektu” finansiālā atbalsta saņemšanai
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

LIAA gatava pieņemt projektus

Vakar par LIAA gatavību pieņemt projektu pieteikumus pārliecinājās arī ekonomikas ministrs Juris Lujāns. Ministrs LIAA Klientu apkalpošanas nodaļā iesniedza “demoprojektu” finansiālā atbalsta saņemšanai. Pēc apmeklējuma J. Lujāns atzina, ka aģentūra ir gatava pieņemt uzņēmēju pieteikumus. “Visa sistēma radīta no jauna, īsā termiņā un bez reālas pieredzes. Aģentūras darbu var tikai uzteikt. Ja arī procesa laikā atklāsies kādas nepilnības, mēs centīsimies tās novērst,” tiekoties ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, sacīja J. Lujāns.

Rindas, cerams, nebūs

Uzņēmējiem, kas saņems ES finansējumu, LIAA, visticamāk, būs jāierodas tikai trīs reizes. Projektu pieteikumus LIAA pieņem īpašā zālē. Līdzīgi kā bankās, arī LIAA izveidota numuru sistēma, proti, uzņēmējam ierodoties būs jāizņem numuriņš. “Tā cilvēks varēs redzēt, cik daudzi vēlas iesniegt projektus vēl pirms viņa,” skaidro LIAA direktors Juris Kanels. Projektus pieņems četras darbinieces. Tiesa, sarežģītāku projektu dokumentācijas pārbaude (vai projekts atbilst tehniskām prasībām, piemēram, vai iesniegti visi prasītie dokumenti, vai personai, kas iesniedz projektu, ir attiecīgās pilnvaras, utt.) var aizņemt līdz pat 40 minūtēm. J. Lujāns atzina – var gadīties, ka dažas dienas uzņēmējiem būs jāstāv garākā rindā, tomēr tā noteikti nebūs ikdienišķa situācija. Savukārt J. Kanels solīja: ja pirmajās dienās iesniedzēju būs daudz, darbinieki no citām nodaļām nāks palīgā projektu saņēmējiem.
Pēc amatpersonu teiktā, no projekta iesniegšanas līdz lēmumam par to, vai projekts tiks līdzfinansēts vai nē, paies ne vairāk kā trīs mēneši.
Ja LIAA darbiniekiem radīsies kādi jautājumi par pieteikumā rakstīto, pieteicējam tiks sūtītas vēstules. “Pagaidām visa informācijas apmaiņa ar projektu pieteicēju notiks rakstiskā veidā ar vēstuļu starpniecību,” skaidroja LIAA direktora vietnieks Guntars Grīnvalds.

Derīgi zināt

Projektu pieteikumi tiks pieņemti katru darba dienu no plkst. 10 līdz 15 LIAA Rīgā, Pērses ielā 2, 2.stāvā, projektu pieņemšanas zālē.
Informācija par projektu pieteikumu veidlapām un atbalsta pretendentiem izvirzāmām prasībām ir pieejama mājaslapās internetā www.esfondi.lv un www.liaa.gov.lv.

 

Pieprasījums būs lielāks nekā piedāvājums

Lai gan Eiropā ir valstis, kurām ar struktūrfondu apgūšanu īpaši nesokas, J. Lujāns ir pārliecināts, ka Latvija nebūs to vidū. “Esmu pārliecināts, ka uzņēmējdarbības sektorā naudas pāri nepaliks. Pieprasījums pēc ES struktūrfondu līdzfinansējuma būs lielāks nekā piedāvājums.” J. Lujāns lēš, ka šogad uzņēmēji varētu apgūt piecus līdz astoņus miljonus Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu naudas. Savukārt lielākā daļa projektu varētu tikt realizēti nākamajā gadā, kā arī 2006.gada pirmajā pusē.
Ministrs ir pārliecināts, ka struktūrfondi dos nozīmīgu impulsu straujākai un stabilākai ražojošā sektora attīstībai. “Uzņēmēji no valsts līdz šim tik lielu finansiālu atbalstu nav saņēmuši. Kopumā no struktūrfondiem uzņēmējiem pieejami vairāk nekā 100 miljoni latu. Salīdzinājumam – Ekonomikas ministrijas (un tās pakļautībā esošo iestāžu) gada bāzes budžets ir 13 miljoni latu,” skaidro J. Lujāns.

Pieļauj kritēriju maiņu

Kā norādīja J. Lujāns, uzņēmēji daudz diskutējuši arī par kritērijiem, kuri komercsabiedrībām jāizpilda, pretendējot uz ES līdzfinansējumu. “Ir virkne rādītāju, kur valsts savā attieksmē ir maigāka nekā komercbankas. Es noraidu apgalvojumus, ka kritēriji varētu būt par šķērsli labam uzņēmējam pretendēt uz struktūrfondu līdzfinansējumu projekta realizācijai.” Tomēr ministrs arī pieļāva, ka nākotnē, balstoties uz pieredzi, kritēriji var tikt mainīti. Tajā pašā laikā piebilstot, ka “diez vai daudz kas būs jāmaina”.

Citiem projektiem vēl jāgaida

Projektu pieteikumus vēl nevar iesniegt vienai no Eiropas Sociālā fonda programmām – Nodarbināto kvalifikācijas celšana ar pārkvalifikāciju tālākizglītībai. J. Kanels norādīja, ka Eiropas Sociālā fonda vadības komitejas sēde būs 18.augustā. “Es neredzu nekādus šķēršļus, lai iespējami drīz pēc 18.augusta LIAA varētu sākt projektu pieņemšanu arī šajā programmā.”

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Uzziņai:

LIAA uzsāk projektu pieteikumu pieņemšanu šādās valsts atbalsta programmās un apakšprogrammās:
1. Atbalsts komercsabiedrības infrastruktūras modernizācijai:
1.1. Infrastruktūras attīstībai nepieciešamo pieslēgumu izveide un rekonstrukcija (projekta maksimālais atbalsta apjoms – 500 000 LVL);
1.2. Komercsabiedrības pilnveidošana atbilstoši starptautisko standartu prasībām (projekta maksimālais atbalsta apjoms – 1 000 000 LVL);
1.3. Dalītās infrastruktūras izveide (projekta maksimālais atbalsta apjoms – 1 500 000 LVL).
2. Atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju attīstībai (projekta maksimālais atbalsta apjoms – 150 000 LVL).
3. Atbalsts konsultācijām un komercsabiedrību dalībai starptautiskās izstādēs un tirdzniecības misijās:
3.1. Konsultāciju pakalpojumi (projekta maksimālais atbalsta apjoms – 10 000 LVL);
3.2. Komercsabiedrību dalība starptautiskajās izstādes, gadatirgos un tirdzniecības misijās (projekta maksimālais atbalsta apjoms – 10 000 LVL).

Avots: LIAA

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!