• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Kuģu apgādes ar degvielu (bunkurēšanu) kārtības" apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.08.2004., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92235

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja dienesta informācija Nr.1/5008

Par politisko organizāciju priekšvēlēšanu perioda izdevumu deklarācijām

Vēl šajā numurā

11.08.2004., Nr. 126

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 1174

Pieņemts: 06.08.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.1174

Rīgā 2004.gada 6.augustā

Par “Kuģu apgādes ar degvielu (bunkurēšanu) kārtības” apstiprināšanu

1.  Lai nodrošinātu Eiropas Komisijas 1993.gada 2.jūlija regulas (EEK) Nr.2454/93, kas nosaka izpildes kārtību Eiropas Padomes regulai (EEK) Nr.2913/92 par Kopienas Muitas kodeksa izveidi, nosacījumu ievērošanu, apstiprinu kārtību, kādā atļauts kuģus apgādāt ar naftas produktiem (turpmāk – bunkurēšana), izmantojot bunkurētājkuģi.
2. Atzīt par spēku zaudējušu Valsts ieņēmumu dienesta 2000.gada 29.februāra rīkojumu Nr.162 “Par kuģu apgādi ar degvielu”.
3. Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Ģenerāldirektora pirmais vietnieks,
Galvenās muitas pārvaldes direktors A.Drulle

Kuģu apgādes ar degvielu (bunkurēšanu) kārtība

I. Bunkurētājkuģa reģistrēšanas kārtība

1. Kārtība izstrādāta, lai nodrošinātu Eiropas Komisijas 1993.gada 2.jūlija regulas (EEK) Nr.2454/93, kas nosaka izpildes kārtību Eiropas Padomes regulai (EEK) Nr.2913/92 par Kopienas Muitas kodeksa izveidi, nosacījumu ievērošanu. Šī kārtība nosaka kuģu apgādi ar naftas produktiem (turpmāk – bunkurēšana), izmantojot bunkurētājkuģi.
2. Lai Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) reģionālās iestādes Muitas pārvalde vai VID Rīgas muitas reģionālā iestāde bunkurētājkuģim piešķirtu identifikācijas numuru, kuru ieraksta bunkurētājkuģa apliecībā (sk. 2.pielikumu), uzņēmējsabiedrība (kuģa īpašnieks) iesniedz uzraudzības muitas iestādē rakstisku iesniegumu. Bunkurētājkuģa apliecību izsniedz tikai kuģa īpašniekam. Ja uzņēmējsabiedrībai, kura vēlas saņemt atļauju kuģa bunkurēšanai, īpašumā vai valdījumā nav bunkurētājkuģa, tā savā iesniegumā norāda, ar kādu bunkurētājkuģi tiks veikta kuģu bunkurēšana. Iesniegumam pievieno šādus dokumentus:
2.1. Latvijas kuģu reģistra izsniegta kuģa karoga apliecību;
2.2. Latvijas kuģu reģistra izsniegta kuģa īpašuma apliecību;
2.3. Latvijas Jūras administrācijas izsniegta tilpuma apliecību;
2.4. kravas tilpņu, kuras paredzēts izmantot kuģu apgādei ar naftas produktiem, tehnisko raksturojumu un izvietojuma shēmu uz bunkurētājkuģa;
2.5. tehnisko dokumentāciju par neizlietojamo naftas produktu atlikumu daudzumu konkrētā kuģa kravas tilpnēs un ar tām saistītajos cauruļvados;
2.6. informāciju par bunkurētājkuģa bāzēšanās vietu ostā.
3. VID reģionālās iestādes Muitas pārvalde vai VID Rīgas muitas reģionālā iestāde atkarībā no bunkurētājkuģu bāzēšanās vietām ostā nosaka kuģu bunkurēšanu kontrolējošos muitas punktus.
4. Par naftas produktu daudzumu, kādu iespējams novietot bunkurētājkuģa kravas tilpnēs, uzraudzības muitas punktā uzrāda galvojuma apliecību muitas parāda un pievienotās vērtības nodokļa segšanai, kā arī akcīzes nodokļa nodrošinājuma apliecību.
5. Uzņēmējsabiedrības, kas veic bunkurēšanu, iesniedz uzraudzības muitas punktā to darbinieku sarakstu, kuri atbild par bunkurēšanu un kuri ir norādīti 4.punktā minētajā galvojuma apliecībā kā pilnvarotās personas. Sarakstā norāda:
5.1. uzņēmējsabiedrības nosaukumu, reģistrācijas numuru un tā juridisko adresi;
5.2. personas vārdu, uzvārdu, personas kodu;
5.3. ostas caurlaides numuru.
6. Par jebkurām izmaiņām 2. un 5.punktā attiecīgā uzņēmējsabiedrība, kas veic kuģu bunkurēšanu, uzraudzības muitas iestādi informē trīs dienu laikā no šo izmaiņu brīža, iesniedzot attiecīgos dokumentus.

II. Deklarēšanas vispārējā kārtība

7. Pamatojoties uz nepieciešamību veikt muitas kontroli, naftas produktiem, kuri tiek iepildīti bunkurētājkuģa kravas tilpnēs, uzraudzības muitas punktā noformē VAD IM9 (VAD 18.ailē norādot bunkurētājkuģa numuru), izmantojot muitas procedūras kodu 94.
8. Veicot kuģu apgādi ar degvielu (bunkurēšanu), piemēro attiecīgo muitas procedūru un noformē muitas kravas deklarāciju atbilstoši tam, kāds preču statuss ir brīdī, kad tās tiek piegādātas, un kāds ir piegādes mērķis:
8.1. apgādājot kuģus ar degvielu ievešanai Kopienas valstīs:
8.1.1 ārpus Kopienas precēm, noformē VAD IM-4;
8.1.2 ar Kopienas precēm nepiemēro procedūru;
8.2. apgādājot kuģus ar degvielu izvešanai uz trešajām valstīm (izvešanai ārpus Kopienas teritorijas):
8.2.1 ārpus Kopienas precēm, noformē VAD EX-3;
8.2.2 Kopienas precēm, noformē VAD EX-1.

III. Vienkāršotās deklarēšanas atļaujas piešķiršana

9. Pamatojoties uz nepieciešamību veikt muitas kontroli, naftas produktiem, kuri tiek iepildīti bunkurētājkuģa kravas tilpnēs, uzraudzības muitas punktā noformē VAD IM9, izmantojot muitas procedūras kodu 94.
10. Par naftas produktu daudzumu, kādu iespējams novietot bunkurētājkuģa kravas tilpnēs, uzraudzības muitas punktā uzrāda galvojuma apliecību muitas parāda un pievienotās vērtības nodokļa segšanai, kā arī akcīzes nodokļa nodrošinājuma apliecību.
11. Lai vienkāršotu formalitāšu un procedūru veikšanu, VID reģionālās iestādes Muitas pārvalde vai VID Rīgas muitas reģionālā iestāde saskaņā ar uzņēmējsabiedrības, kura veic kuģu bunkurēšanu, rakstisku pieteikumu, izsniedz vienkāršotās deklarēšanas atļauju kuģu bunkurēšanai, ja uzņēmējsabiedrība izpilda sekojošus nosacījumus:
11.1. veic preču uzskaiti, kas muitas iestādēm ļauj veikt efektīvu kontroli;
11.2. gada laikā nav atkārtoti sodīta par administratīvajiem pārkāpumiem muitas jomā, kas samazina iekasēto maksājumu apmēru, kurus saskaņā ar normatīvajiem aktiem administrē muitas iestādes;
11.3. uzņēmējsabiedrības darbinieki, kuriem ir paraksta tiesības, nav krimināli sodīti par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā;
11.4. izmanto galvojumu muitas parāda un pievienotās vērtības nodokļa segšanai, kā arī akcīzes nodokļa nodrošinājuma apliecību;
11.5. uzņēmējsabiedrībai nav muitas nodokļa un citu nodokļu parāda, kurus saskaņā ar normatīvajiem aktiem administrē muitas iestādes.
12. Lai saņemtu vienkāršotās deklarēšanas atļauju, uzņēmējsabiedrība, kura veic kuģu bunkurēšanu, iesniedz rakstisku iesniegumu VID reģionālās iestādes Muitas pārvaldē vai VID Rīgas muitas reģionālajā iestādē. Iesniegumā norāda šādu informāciju:
12.1. juridiskās personas nosaukumu;
12.2. juridisko adresi;
12.3. nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru;
12.4. bunkurētājkuģa nosaukumu;
12.5. preču uzskaites kārtību;
12.6. juridiskās personas darbinieku, kuriem ir pārstāvniecības tiesības, vārdu, uzvārdu, personas kodu.
13. VID reģionālās iestādes Muitas pārvalde vai VID Rīgas muitas reģionālā iestāde, saņemot iesniegumu, pārbauda uzņēmējsabiedrības atbilstību šīs kārtības 11.punktā minētajiem nosacījumiem, nepieciešamības gadījumā nosūta pieprasījumus attiecīgajām VID struktūrvienībām.
14. Ja uzņēmējsabiedrība ir izpildījusi šīs kārtības 11.punkta nosacījumus, VID reģionālās iestādes Muitas pārvalde vai VID Rīgas muitas reģionālā iestāde izsniedz vienkāršotās deklarēšanas atļauju (skat. 1.pielikumu) ar termiņu – 12 mēneši, kurā norādīts:
14.1. muitas iestāde, kura pilnvarota pieņemt vienkāršotās deklarācijas;
14.2. vienkāršotās deklarācijas veids un saturs;
14.3. papildu deklarācijas veids, saturs un termiņš, kad tā iesniedzama norādītajā muitas iestādē.
15. VID reģionālās iestādes Muitas pārvalde vai VID Rīgas muitas reģionālā iestāde nepiešķir uzņēmējsabiedrībai vienkāršotās deklarēšanas atļauju, ja persona nav izpildījusi 11.punkta nosacījumus. Lēmumu par iesnieguma noraidīšanu noformē rakstiski, norādot noraidīšanas iemeslus un pārsūdzēšanas kārtību.
16. Atļauja stājas spēkā tās izsniegšanas dienā.

IV. Vienkāršotās deklarēšanas kārtība

17. Lai veiktu bunkurēšanu no bunkurētājkuģa, uzņēmējsabiedrības pilnvarotā persona par katru plānoto bunkurēšanu iesniedz muitas punkta amatpersonai ar roku aizpildītu vienkāršoto VAD atbilstoši naftas produktu statusam – attiecīgi VAD EX-3, 1., 2. un 3. eksemplāru vai VAD IM-4 6.,7. un 8. eksemplāru ar aizpildītām 1., 2., 8., 9., 14., 17., 18., 29., 31., 33., 35., 38., 44. un 54.ailēm.
18. Muitas amatpersona iesniegtajam VAD piešķir identifikācijas numuru, kura pirmie divi cipari norāda bunkurētājkuģa numuru, ko tam piešķīrusi uzraudzības muitas iestāde, tad seko šķērssvītra, aiz kuras tiek norādīts vienkāršotās deklarācijas kārtas numurs.
19. VAD, kuri noformēti saskaņā ar šī rīkojuma 17. un 18. punktu, izmanto kā vienkāršoto deklarāciju.
20. Pēc vienkāršotās deklarācijas pieņemšanas, izdarot atzīmi muitas zīmoga veidā, muitas amatpersona dod atļauju veikt kuģa bunkurēšanu, izdara atzīmi muitas zīmoga veidā uz kraušanas rīkojuma dokumenta, ko apstiprina ar personīgo zīmogu un parakstu.
21. Ja kuģu bunkurēšana notiek uzraudzības muitas punkta kontrolē esošajās piestātnēs, vienkāršoto deklarāciju reģistrē muitas punkta kuģu apgādes žurnālā (sk. 3.pielikumu). Pirmo formulāru pievieno kuģa lietai, otrais un trešais formulārs paliek uzņēmējsabiedrībai, kura veic kuģu bunkurēšanu. Pirmā formulāra kopiju pievieno attiecīgajam VAD IM9 eksemplāram.
22. Ja kuģu bunkurēšanu paredzēts veikt ārpus uzraudzības muitas punkta kontrolētajām piestātnēm, uzņēmējsabiedrības pilnvarotā persona vienkāršoto deklarāciju iesniedz uzraudzības muitas iestādē, kura to noformē atbilstoši šī rīkojuma 17. un 18. punktam un iereģistrē kuģu apgādes žurnālā ailē “piezīmes” norādot, kura muitas punkta kontrolē esošajā teritorijā tiks veikta kuģa apgāde ar naftas produktiem.
23. Noformēto vienkāršoto deklarāciju iesniedz muitas punktā, kura kontrolētajā teritorijā tiks veikta faktiskā kuģa apgāde ar naftas produktiem.
24. Muitas punkta amatpersona vienkāršoto deklarāciju iereģistrē muitas punkta kuģu apgādes žurnālā un dod atļauju veikt kuģa bunkurēšanu, izdarot attiecīgu atzīmi uz vienkāršotās deklarācijas, ko apstiprina ar personīgo zīmogu un parakstu. Pirmā formulāra oriģinālu pievieno kuģa lietai, bet kopiju nosūta uzraudzības muitas iestādei, kura to pievieno attiecīgajam VAD IM9 eksemplāram.
25. Līdz kuģa atiešanai, bet ne vēlāk kā trīs stundas pēc bunkurēšanas pabeigšanas, uzņēmējsabiedrības pilnvarotā persona iesniedz uzraudzības muitas punktā naftas produktu pieņemšanas – nodošanas aktu (bunker’s receipt) ar vienkāršotās deklarācijas otrajā un trešajā formulārā veiktajiem labojumiem (ja tādi ir nepieciešami) saskaņā ar naftas produktu pieņemšanas – nodošanas akta informāciju.
26. Muitas amatpersona salīdzina vienkāršotajā deklarācijā un naftas produktu pieņemšanas – nodošanas aktā uzrādītos naftas produktu daudzumus un apstiprina labojumus ar personīgo zīmogu un parakstu. Vienkāršotās deklarācijas otrā vai trešā formulāra kopiju muitas amatpersona pievieno attiecīgajam vienkāršotās deklarācijas pirmajam eksemplāram.

27. Uzraudzības muitas punkts, pamatojoties uz vienkāršotajām deklarācijām un pēc salīdzināšanas ar ierakstiem kuģu apgādes žurnālā vienu reizi mēnesī pieņem no uzņēmējsabiedrības, kura veica bunkurēšanu un noformē papildu (apkopojošo) muitas deklarāciju VAD EX3, izmantojot muitas procedūras kodu 3194 vai VAD IM-4 ar procedūras kodu 4094.

IV. Atļaujas vienkāršotajai deklarēšanai anulēšanas kārtība

28. VID reģionālās iestādes Muitas pārvalde vai VID Rīgas muitas reģionālā iestāde atļauju anulē, ja pēc tās izsniegšanas konstatē, ka nav izpildīta kāda no šīs kārtības 11.punktā noteiktajām prasībām, vai juridiskā persona gada laikā atkārtoti pārkāpj citus VID noteiktos atļaujas turēšanas nosacījumus.
29. Atļauju neanulē, ja atļaujas turētājs muitas iestāžu noteiktā termiņā izpilda sai-stības vai kādas saistības nepildīšana reāli neietekmē attiecīgā muitas režīma pareizu norisi. Atļauju anulē, ja persona, uz kuru tā attiecas, neizpilda kādu no pienākumiem, ko viņai uzliek atļauja.

V. Pārejas noteikumi

30. Uzņēmējsabiedrība, kura veic kuģu bunkurēšanu ar bunkurētājkuģi, kam uzraudzības muitas iestāde nav piešķīrusi identifikācijas numuru, viena mēneša laikā no rīkojuma spēkā stāšanās dienas, noteiktajā kārtībā, iesniedz dokumentus tā reģistrēšanai.
31. Iepriekš izsniegto bunkurētājkuģa apliecību uzņēmējsabiedrībai, kura veic kuģu bunkurēšanu ar bunkurētājkuģi, pārreģistrē kārtības 2.punktā noteiktajā kārtībā divu mēnešu laikā no rīkojuma spēkā stāšanās dienas.
32. Ja uzņēmējsabiedrība, kura viena mēneša laikā no rīkojuma spēkā stāšanās dienas uzraudzības muitas iestādē noteiktajā kārtībā nav iesniegusi iesniegumu, lai saņemtu vienkāršotās deklarēšanas atļauju, kuģu bunkurēšanu veic, deklarējot preces vispārējā kārtībā.

 

1.pielikums

01VID1174.PNG (75738 bytes)

 

2.pielikums

02VID1174.PNG (87041 bytes)

3.pielikums

03VID1174.PNG (19524 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!