• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedāvātos mācību priekšmetus integrēs esošajos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.08.2004., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91989

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 5.augustā

Vēl šajā numurā

05.08.2004., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Piedāvātos mācību priekšmetus integrēs esošajos

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Latvijas Krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācijas (LAŠOR) darba grupa vakar, 4.augustā, vienojās, ka mazākumtautību pamatskolās nav nepieciešams ieviest septiņus jaunus mācību priekšmetus, bet šo LAŠOR piedāvāto mācību saturu iespējams integrēt jau esošajos priekšmetos. Vairākums priekšlikumu atbilst pašreizējam pamatizglītības standartam.
IZM un LAŠOR darba grupa izveidota mazākumtautību pamatizglītības un vispārējās izglītības programmas pilnveidošanai. Programma tiks izstrādāta nākotnei – tas varētu būt 2005./2006. mācību gadam. Iepriekšējā sēdē darba grupas pārstāvji vienojās par četriem vienlīdz svarīgiem principiem mazākumtautību izglītības mācību programmā. Pirmais princips ir patriotisma audzināšana mazākumtautību skolās. Otrs princips ir latviešu valodas prasmes augsta līmeņa nodrošināšana, trešais – dzimtās valodas prasmes augsta līmeņa nodrošināšana. Ceturtais princips ir multikulturāla apmācība.
Vakar darba grupai LAŠOR prezentēja savu pamatskolas mācību programmas variantu. Priekšlikumi paredzēja septiņu jaunu priekšmetu izveidi, kas dalītos divos blokos – letonika un etnika. Pirmais domāts latviešu valodas un kultūras apguvei, otrs – mazākumtautības valodas un kultūras apguvei.
Darba grupa secinājusi, ka saturiski jaunie priekšmeti atbalstāmi, taču nolemts, ka tos labāk integrēt jau esošajos priekšmetos. Kā vakar žurnālistiem skaidroja IZM Vispārējās izglītības departamenta Integrācijas nodaļas vadītāja Evija Papule, darba grupa secināja, ka LAŠOR piedāvājums atbilst pašreizējam pamatizglītības standartam. Arī izglītības un zinātnes ministra padomnieks mazākumtautību jautājumos Sergejs Ancupovs atzina, ka vairāk nekā 95% no LAŠOR piedāvājuma pēc sava satura atbilst esošajam pamatizglītības standartam. Tāpēc IZM un LAŠOR darba grupa turpmāk varēšot spriest par detalizētu mācību priekšmetu programmu un veidot darba grupas, kas ar to tieši nodarbojas.
Arī vakar IZM un LAŠOR pārstāvji vairākkārt atzina, ka abām pusēm ir atšķirīgi viedokļi daudzos jautājumos, tostarp par izglītības reformu vidusskolās. Par to šajā darba grupā pagaidām netiek spriests, lai gan darba grupas pārstāvji apgalvoja, ka par vidējo izglītību tiks runāts vēlāk.

Pēc “LV” un LETA informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!